Når du kommer til Tinja for å gå i fjellet og spise godt, vet du ikke hva du får å spise og hvor du skal gå. Det syns de mange tilbakevendende gjestene er veldig flott!

Markesamisk gård

I 1842 slo forfedrene til dagens drivere seg ned på Tinja. De var opprinnelig flyttsamer som bodde om vinteren i fjellet i Sverige, om sommeren var de på norskekysten i Ofoten og Sør-Troms. Fordi det etter hvert ble for mange i reindrifta, slo de seg ned på dette avsides stedet og ryddet en gård. Den var bebodd fram til 1957. Navnet kommer av «pujnn tijnn» - oppunder tinden, som ble forenklet til Tinja. Samisk språk var i bruk i familien fram til forrige generasjon.

Tilbake til røttene

Kokken Vegard Stormo, som har arbeidet på restauranter i Narvik, Tromsø og Stavanger, ønsket å starte sin egen bedrift basert på familiens røtter i fjellet. Han gikk sammen med foreldrene og en bror og startet opp i 2007 i nytt hus. Filosofien er klare, enkle, tydelige smaker som får fram råvarene.

Råstoff fra området

Engsyre, bjørkeskudd, brennesle og bregneskudd er lite brukt grønnfôr som det finnes masse av i området rundt gården. Reinlav friteres og blir en sprø og luftig substans. Utgangarsau fra Gratangen, sjørøye fra Vesterålen, rype fra fjellet rundt gården og røye fra vatn; kokkene på Tinja henter det beste fra området.  Råvaretilgangen varierer med årstidene. På høsten går det mye i vilt, men også molter og sopp. På sommeren er det sesong for den delikate seien, det kommer inn ferskt villsvinkjøtt fra Skjomen, og lette, friske desserter av jordbær og rabarbra kan runde av.  

Ta det du får!

Det er ingen meny og intet vinkart på Tinja. Ut fra råvaretilgang settes det opp en meny på tre til ti retter, alt etter hva man har blitt enig om. Det blir allikevel flere retter, for kokkene klarer ikke å la være å servere en skive salmalaks som sashimi eller en granité av bjørkeskudd.  Dette er selvsagt litt uvant for noen, men gjestene lærer snart å lene seg tilbake, droppe valgets kval og la seg overraske.

En kjølig forsommermeny

Da www.nordnorge.com kom skrubbsulten inn døra på Tinja Fjellgård en kjølig, sølvgrå junikveld, varmet talglys, mens blomstrende blåbærlyng på bordet minnet om sommer.  Til forrett fikk vi et perfekt stekt stykke ishavsrøye fra Vesterålen i en kremet pastinakk- og blomkålsuppe smakssatt med ramsløkolje og tørket reinhjerte. Hovedretten var en ekstra mør indrefilet av rein med potet- og pærerösti, konfiterte tomater, skogsoppemulsjon, salvie- og rødvinsglace og red rhubarb-salat. Desserten var jordbær- og rabarbrasorbet, hvit sjokolademousse og italiensk marengs. Det hele var en nytelse i harmoniske smaker og gode råvarer, og samstemte fullt og helt med utsikten mot fjell og natur gjennom de store vinduene.

Lek og moro

Med så mange gjengangere som kommer til Tinja må kokkene være i stadig utvikling. Da må man leke litt. Granité av urter viste seg en gang å være gran i te.. Egg og bacon dukket opp som dessert, og det smakte både søtt og godt. De lager sin egen dram av ryllik, og neste prosjekt er hjemmelaget gårdsøl.  Man kan leke med godt resultat når man har erfaring.

Håndtegnet kart

Tinja ligger i et landskap av lav fjellbjørkeskog, vatn og fjelltopper. Fjellfar Odd Stormo tar en titt på været og føret; ser vi toppene, eller er de innhyllet i tåke? Er det tørt og fint, eller er sporene fulle av vann? Han ser også gjestene an, spesielt skoene og turklærne de har med. Når alt er tatt i betraktning, tegner han inn en passende rute sammen med gjestene. På forespørsel kan en fjellfører bli med gjestene. I mørketida kan man gå en lang tur i mørket og så lage bål og koke kaffe.  Kanskje det blir nordlys? Historiefortellinger fra området er også populært.

Rom på loftet

Det er noen få rom på loftet. De ser ut som rom på et loft på landet skal se ut; hvitmalte tremøbler, veggpanel malt i blått, grønt eller gult og et enkelt bilde på veggen. Det er ikke nostalgi, det er ikke shabby chic og det er ikke minimalisme.  Det er rett og slett innbydende, enkelt og greit, egnet til ro og avslapning.

Besøk på Tinja fjellgård

Til Tinja kan du komme for et måltid, for et måltid og en fjelltur eller for et avslappende døgn på et hyggelig rom på loftet. Ring på forhånd og reserver bord, antall retter, en fjelltur og kanskje et rom. Selvsagt tar Tinja seg av bryllup, møter, kurs og desslike også. Sørg bare for å sette av godt med tid til to ting; middagen og fjellturen. Det er nemlig derfor du skal til Tinja fjellgård. www.tinja.no har alle detaljene, mens www.destinasjonnarvik.no kan fortelle om alt annet i Narvik-området.