6000 helleristninger, elvebåttur til det mektige juvet i Sautso, den dramatiske historien om senkingen av Tirpitz; Alta byr på helt enestående inntrykk. Golf, sommerkjøring med hund og fluefiske er også artig i et tørt, solrikt sommerklima.

Verdensarv

Alta Museum viser den enorme konsentrasjonen av helleristninger på Hjemmeluft på UNESCO-lista over verdens kulturarv. Ristninger av mennesker, rein som svømmer, båter med fiskeredskaper og kveiter langt nede i dypet og bjørnejakt gir et glimt inn i steinalderlivet. I tillegg til de 3000 ristningene på Hjemmeluft finnes det til sammen 3000 ristninger på ulike steder rundt fjorden.

Krigsdrama

Den legendariske jakten på en av 2. verdenskrigs mest legendariske skip, det 251 meter lange slagskipet Tirpitz, er tema for Tirpitzmuseet i Kåfjord. Her lå Tirpitz i 1942-44, og ble utsatt for både ubåtsabotasje og flyangrep.

På elvebåt opp i juvet

Midt på dagen, akkurat når laksefiskerne sover, er den mektige Altaelva ledig for båtturer med de tradisjonsrike, slanke elvebåtene. En trygg, erfaren og entusiastisk elvebåtfører tar deg med fordi de gode fiskekulpene og gjennom stryk opp til juvet i Sautso. Her fosser elva i stryk mellom gigantiske kampesteiner, bratte bergvegger og imponerende fjellformasjoner, og høyt der oppe glitrer små fosser i sola.

Fluefiske

Det blinker i gode fiskevann og elver i Altaområdet. Om laksefisket i Altaelva kanskje er for de mer velbeslåtte, er fiske i elver og vann ellers både billig og enkelt. Nybegynnere anbefales en organisert fluefisketur i stille vann og elver i Alta-området.

Friluft for alle

En kanotur i elver og vann er en fantastisk måte å komme nært inn på fugle- og dyreliv i skoglandskapet i Alta. Du trenger ikke å ha gjort det før, og det er ikke fysisk krevende. Du kan også kjøpe en kartpakke med fotturer, og så gå på fjelltur langs merkede løyper i Alta-området.

Smak av Sápmi

PåBoazo Sámi Siida har reindriftssamene fra Máze sommerleir. Her kan du kaste lasso (kjempeartig når du får teken på det!), besøke det artige, lille lavvomuseet og se på samekofter, komser og komager. Ta gjerne lunsjen her, for bidosen er kjempegod!

Sommertrening med hund

Alta har mye hundekjøring om vinteren. På sommeren er imidlertid hundene ganske selskapssyke, så da bør hundevenner kjenne sin besøkelsestid. Besøk hundene i hundegården, hvor du til og med kan bli med på turer med hund og vogn i skoglandskapet langs Altaelva.

Golf i midnattssol

9-hullsbanen på Kvenvikmoen er en av Nord-Norges store golfopplevelser. I det tørre, stabile Alta-klimaet kan du spille golf dag og natt når midnattssola er der.

Til Nordkapp

Fra Alta er det lett å reise til mikro-storbyen Hammerfest, til Norges mest samiske kommune Kautokeino og til Øksfjord med jøkelen som stikker fram mellom fjelltoppene. Til Europas nordlige utpost, Nordkapp, arrangeres det imidlertid en organisert tur de fleste ukedager, og du kan også velge å overnatte i Honningsvåg for å få med deg mer av Nordkappregionen.

www.visitalta.no er nettstedet for informasjon om Alta.