Bli med å opplev Nesnas øyrike fra sykkelsetet! Rolige dager på lite trafikkerte veier, korte avstander og lett tilgjengelige opplevelser.

Kystbyen Nesna

60 km vest for Mo i Rana ligger det vesle tettstedet Nesna med sin trehusbebyggelse. Nesna er et kommunikasjonssenter for Nordre Helgeland, og herfra når du øyer som Lovund, Træna, Rødøy, Lurøy, Sleneset og ikke minst de vakre Nesnaøyene. Bli med Hav og Fritid i havkajakk rundt i dette paradiset rett sør for Polarsirkelen, eller last ned den nye sykkelbrosjyren for dette spesielle området. Les mer på www.havogfritid.no  

Porten til øyriket

Utenfor Nesna ligger de tre øyene Hugla, Handnesøya og Tomma. Øyene gir mange kilometer med variert sykling, i tillegg til store opplevelser i natur, aktivitet og historie. Rundt øyene er det mange øyer og skjær som gir skjermede forhold for havkajakk opplevelser. Disse tre store øyene har også en variasjon som gir en mengde andre muligheter som fjellvandring, grotting, vikinghistorie, fjellfiske, havfiske, dykking og mye annet. Les mer på www.nesnaferie.no 

Opplev landsbygda på kysten

På Hugløya finner du mange gårdsbruk, fiskeoppdrett og et fantastisk landskap. Fra yttersiden ser du utover øyriket og du kan bade fra en flott strand. I hele området finner du en rekke fine holmer og strender for Strandhogg med havkajakk. Hugla byr på gode fjellopplevelser, en rekke fine strender, lange fine sykkelveier og ikke minst den vakre og frodige Litlehaug Staude og Urtegård (www.rv17.no/litlehaug). Om du kommer på besøk til Bjørg kan du vandre i hagen med hundrevis av forskjellige urter og stauder, handle varer fra gården i den koselige butikken/ kafeen, eller overnatte i de fine rommene på gården. Fra gården går det stier opp til øyfjellet som gir god utsikt mot Nesna og øyriket. Den langstrakte Handnesøya gir også fine naturopplevelser med lange slake veier og øyfjellet med gode fiskemuligheter og fin utsikt. Besøk også den økologisk drevne Handnesgården med sine dyr og gode jordbruksprodukter.

Tomma

Lengst ut ligger majestetiske Tomma. Veien strekker seg rundt nesten hele øya, og tar deg med til et eventyrlig landskap. I det du kommer i land med ferjen vil du til høyre se skjærgårdens høyeste fjell, Tomskjevelen på 922 moh. Meget fin tur til toppen fra Forsland. Etter 3 timers vandring vil du på en fin dag se helt opp mot Lofotveggen og sør til Trøndelagskysten. Rett og slett en fantastisk opplevelse.

Les vår artikkel om

Vandring under Polarsirkelen. Tar du turen andre veien vil du komme til Husby, senter for Tomma. Her er butikk, skole, lekeplass og oppdrett av steinbit. Tar du kontakt med oppdrettsanlegget kan du få komme inn og se disse fantastiske skapningene.no en kilometer videre vil du runde øyas sørspiss og Helgelandskysten åpenbarer seg. I det du passerer noen gamle vikinggraver vil du ha utsikt til øyer som Lovund, Træna, Hestmannen, Lurøy, Sleneset og Dønna. Bak deg har du stupbratte fjell som strekker seg flere hundre meter rett opp.Dette er meget fine forhold for de mange havørnene som benytter seg av fjellets oppdrift for å komme opp i høyden. Les mer på www.tomma.no.

Eiabælgan

Foran deg har du de spektakulære Eiabælgan som ligger som eksotiske hatter ned mot havet. 10 minutters sykkeltur ned denne vakre strekningen ligger den frodige Finvikdalen. Her er det meget gode muligheter for camping i telt, eller man kan leie en av de tre høy standard hyttene som står her. Gjennom dalen renner det en liten elv, det er store åpne sletter, en vakker sandstrand og alt omkranset av majestetiske fjell. I området ligger det også en spennende grotte, en gammel boplass under en steinheller, ørnfangergroper og spennende turløyper inn mot fjellet som viser isens og havets tilbaketrekking i historisk perspektiv.

Les mer på visithelgeland og Kystriksveien