Festspillene i Nord-Norge er den musikalske innledningen til sommeren. Bli med på en fest av tone, takt og stemning.

Fest i nord

Like siden 1965 har Festspillene i Nord-Norge innbudt til festspill i den lyse junimåneden. Nord-Norges tyngste og bredeste festival kombinerer et høyt kunstnerisk nivå med bredde og tilgjengelighet. I 2013 går festen over sankthanshelga, fra 22. til 29.juni. 

Feststemning

Festspillene er et høydepunkt i Harstad-året. Midnattssola står høyest på nordhimmelen, sommervarmen kommer (kanskje) og studentene er her ennå. Gatene, kaiene og kafeene fylles med sommerglade/-gale harstadværinger og tilreisende.de krevende, kresne og etterspurte forestillingene veksler med det uhøytidelige, stemningsskapende og tilgjengelige, både i konsertsalen og som opptrinn midt i byen. Festspillene sprer seg over hele Harstad, i akustikken mellom de 700 år gamle veggene i Trondenes kirke, i Nordic Hall, i Harstad kirke, på bar, i telt på kaia og selvsagt i Kulturhuset. Barna inviteres til kunstverksted og egne barneforestillinger.

Homo ludens

Det lekende mennesket, homo ludens, er temaet for festspillene i 2013. Lek vil det bli mye av; jazzdivaen Diane Reeves innbyr til lekende jazztoner på høyt nivå. The Hilliard Ensemble, verdens ledende vokalensemble, leker med klanger som ingen andre. Kari Bremnes og Kjetil Bjørnstad markerer Munch-jubileete med den storslagne forestillingen Løsrivelse basert på malerens tekster.

Verden i Harstad

Hele verden kommer som vanlig til Harstad. Noe av det hotteste i Afrika for tida er bandet Mocomba fra Zimbabwe, som spiller afrikansk pop. The Albanian Iso-Polyphonic choir synger harmonisk og flerstemt i Trondenes kirke. Svenske Emilia Hamper trakterer den spesielle nøkkelharpa. Mostar Sevdah Reunion fra brubyen Mostar spiller Balkan-blues i et prosjekt som handler om brubygging mellom folkegrupper. Rokia Traoré er en songwriter med mektig stemme og personlig uttrykk fra Mali. Møtet mellom operasangerinnen Solveig Kringlebotn og Afro-Cuban Allstars bryter ned det meste av musikalske båser. Sigbjørn Skåden og bandet Poing serverer samisk spikersuppe fra markesamebygdene i Skånland rett innenfor Harstad.

Scenekunst

Den anerkjente regisssøren Philippe Genty inviterer til en magisk verden av dans, sang, snødekte landskaper og nordlysryter i forestillingen Forgetmenot. Danseforestillingen Kartellet utforsker mannlig fysikalitet og lek, mens Knee Deep utforsker styrken og skjørheten i menneskekroppen. Virppi Pakinens danseforestilling Scarabé er meditativ, utenomjordisk og futuristisk.

Utstilling og film

For hundre år siden ble det sprengt grenser ved at kvinner fikk stemmerett. Årets festspillutstilling presenterer dagens kvinnelige kunstnere med et nytt og avantgardistisk uttrykk. Ragnhild Kaarbøe  fra Harstad var en av det 20. århundrets store avantgardekunstnere, og du kan se noen av hennes verker sammen med dagens unge kunstnere. Emilija Skarnulyte og Tanya Busse har laget en utstilling om hvordan menneskelige inngrep påvirker naturen i Arktis. En musikkdokumentar om den gresk-jødiske rebetiko-divaen Roza Eskenazi kalt My Sweet Canary vises på Harstad kino.  

Festspill for barna

Historien om hvordan trommonautene redder jorda fra truende asteroider i forestillingen Lyder fra verdensrommet vil bringe barna nærmere festivalen. Cirkus in hand er et minisirkus i russisk dukketeatertradisjon. Peter og Ulven er en spennende og litt småskummel forestilling for barn. På kunstverkstedet for barnehagene er barna med på å lage en installasjon.

Nachspiel

Kulturlivets mindre veloppdragne er også til stede under Festspillene. Jonas Alaska Band vil nok fylle Nordic Hall til siste plass. Bergensbandet Razika er skandinavisk drømmepop på sitt beste. Kottarashky & The Rain Dogs spiller minimalistisk etno-elektronika fra Bulgaria. Lisa Skoglund er en kommende stjerne på den nordnorske pophimmelen. Indiebandet Cazadores fra Tromsø er kjent for sitt scenetekke.

Stemning

Går du rundt i Harstad, vil du hele tida merke at det skjer noe. Sankthansfest på kaia er blitt en tradisjon under festspillene. Forsvarets Musikkorps spiller hver eneste dag i sentrum. NRK sender festivalradio direkte fra torget i Harstad. Selve åpningen med kulturminister Hadja Tajik skjer også under åpen Harstadhimmel. Festivalteltet Verdensrommet på kaia er nok ikke noe lydtett sak med mange forestillinger av ulike slag, noen av dem gratis.

Plass til flere

Festspillene i Nord-Norge finner sted tredje uka i juni hvert år. Tross ytterliggående gjestfrihet fra harstadværingenes side kan det være vanskelig å få hotellplass. Restplasser kan imidlertid dukke opp tett før arrangementet. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at byer som Sortland, Narvik, Finnsnes, Setermoen og Tromsø ofte har ledig plass, og herfra går det an å legge en dagstur til Harstad for litt konsentrert festivalstemning på inn- og utpust.

Les mer

www.festspillnn.no har alle detaljene, mens www.destinationharstad.no har all den øvrige harstadinformasjonen.