Bli med ExploRana på isbre

Det klarer jeg jo alene, tenker du kanskje. Jovisst klarer du å gå på tur på egenhånd. Men i følge med våre guider vil du få en unik opplevelse, trygghet og det er sosialt. Vi tar deg med til de fineste stedene, de ukjente stedene – de stedene som kanskje ikke står nevnt i guideboken, på kartet eller på Google.

Sesong

Juni – september

Brevandring på Svartisen

Is. Dobbelt opp med is. Er det mulig? Ja, denne sommeren er det det. Jeg er på brevandring med familien som har meldt oss på tur med ExploRana. Jeg er 10 år og da har jeg endelig lov.
Jeg har mast på mamma og pappa om jeg får så mye is jeg vil i ferien. Bedre svar på tiltale kunne jeg neppe fått. På Svartiskiosken tar vi oss en liten is-pause. Og så ler vi litt av at vi spiser is før vi skal på is-tur.

Dette er ferien jeg fikk mer is enn jeg klarte å rekke over. Ferien vi fant det spektakulære i det nære.

Og så; Få på utstyr. Stegjern med skarpe pigger under, bak og framme på solide fjellsko. Sele rundt livet. Isøks med skarp pigg i enden festet rundt håndleddet, hjelm og sikkert tau som tåler høy belastning. Klatretau. Hohoi! Det føles både veldig kult og spennende for alle i taulaget.

Dere møter opp ved Svartiskiosken senest 9:30. Der tar guiden imot dere, går gjennom hva som skjer i løpet av dagen, samt sikkerhetsregler. Utstyret tilpasses, og en kort gjennomgang av bruken blir gjort. Deretter går vi om bord i båten som tar oss over Svartisvatnet, før vi går 3,5 km til brefoten. Vi tar oss oppover fjellsiden, før vi tar oss inn på breen. Taulag etableres og turen starter. Etter en god økt på isen, tar vi oss en liten lunsj, og fortsetter før vi vender nesen nedover for å ta siste båt tilbake.
Våre guider som er med på denne opplevelsen, har vært på Austerdalsisen mange ganger og kjenner området godt. De er sertifiserte breførere, og sikkerheten står alltid i høysetet.

Inkludert:
Båtbillett frem og tilbake, Bruk av stegjern, tau, sele og isøks, Guide, Enkel lunsj.
Sørg for at du har varme klær, lue, hansker/votter og gode sko, gjerne fjellsko. Ta med godt med vann.. 

Rabothytta – Norges råeste turisthytte

Veien opp fra Korgen, svinger gjennom store jordbruksdaler og forbi flere hus på turen oppover. Øverst i Leirskardalen glir asfalt over til grus og vi finner parkering ved Leirbotnet. Turen videre går slakt oppover før en siste stigning bærer oss frem over et måneaktig landskap. Etter en fem kilometers tur fra parkeringsplassen ser vi platået hvor Rabothytta står stødig og utgjør et eventyraktig syn med tåken tykt hengende over seg. Bygget glir inn i landskapet med sine diagonale former og jordfarger.

Majestetisk ligger den der og venter på deg i det du nærmer deg 1 200 moh. Rabothytta ligger plassert ved enden av Okstindbreen, og den blå isen danner en fantastisk kontrast til fargen på hytta. … og utsikten; den tar rett og slett pusten fra deg!

Sola skinner og det er mildt da vi ankommer p-plassen i lia ovenfor Leirbotnet. At det blåser litt gjør ingenting, så vi legger i vei oppover den T-merkede stien mot Mørkbekktjønna. Det er nesten reine skjære folkevandringen i fjellet i dag, og vi hilser på en rekke turgåere oppover. Når vi kommer opp, er det endelig på tide å ta en nærmere titt på den flotte hytta. Det er Hemnes turistforening, og spesielt leder og ildsjel Svein Arne Brygfjeld, som har stått i bresjen for oppføringen av dette prakteksemplaret av ei turisthytte – den som ligger høyest i Nord-Norge! Inne i hytta er det lunt, mens vinden høres på utsida. Det står en kikkert fastmontert på et stativ. Kikkerten er plassert foran de store vinduene, og må selvsagt testes.
Vi møtes i øverst i Leirskardalen, og guiden tar dere videre derfra. Vel oppe, ordner vi en enkel lunsj enten inne på hytta eller utenfor.

Inkludert:
Guide, Enkel lunsj på Rabothytta.

Fisketur med guide

Myggen surrer i kveldssolen. Du følger etter guiden til fiskevannet. Stien slynger seg gjennom kratt og over lyng, men det er lett å finne frem. Dette vannet hadde jeg aldri funnet på egen hånd, tenker du. Enda godt noen kunne ta meg med. Etter kort tid, dukker fiskevannet opp. Det ligger der speilblankt og stille.

Plutselig blir vannflaten brutt av en fisk som stikker munnen opp og svelger en nymfe. Sakte beveger du deg frem til vannkanten, stille, sammenkrøket for ikke å skremme fisken. Kroken blir agnet, og stille kaster du snøret med krok og agn ut i vannet og venter …
Ventetiden belønnes med et kort rykk i snøret! En fisk har akkurat slukt agnet og sitter på kroken. Spenningen er til å ta og føle på …. Hvor stor er denne, tro? Du sveiver inn og får lønn for strevet, en flott ørret spreller for enden av snøret. Herlig! Dette gjorde godt. Bålet som er tent litt bortenfor er klart til å ta imot fisken som du nettopp har dratt opp. Nystekt ørret, kveldsol over stille vann. Kan det bli bedre?

Bli med oss på fisketur!
Vi henter deg på hotellet og drar opp på fjellet, hvor vi håper å kanskje kan fange en ørret eller to. Vi serverer lokale godbiter, samt kaffe og alkoholholdig drikke ved bålet. Bruk av eget fiskeutstyr er lov, men selvfølgelig kan utstyr lånes av oss. Agn har vi selvfølgelig med.
Vi henter deg ca. 20:30, og forventer å være tilbake ca. 23:30.
Vi sjekker været på forhånd, og er det godt vær, drar vi.

Inkludert:
Transport, Guide, Bålkos, Lokal snacks, Alkoholholdig eller alkoholfri drikke, Agn.

ExploRana

ExploRana tilbyr en rekke aktiviteter, fra Nordlys-safari til byguiding.