Nordlandsmuseets museer i Bodø

Jektefartsmuseet

Spennende kystkultur og lokal historie finner du på Jektefartsmuseet, Bymuseet i Bodø og Kjerringøy Handelssted. Tre av Bodø & Saltens flotteste museumsanlegg.

Sesong

Hele året

Jektefartsmuseet

Jektefartsmuseet er et maritimt museum, men utstillingene handler vel så mye om handel. Jektefarten var handelens livsnerve i Nord-Norge i hundrevis av år. De store, åpne farkostene fraktet tørrfisk, tran, klippfisk og sild til byene lengre sør.

Her tar vi deg med om bord på en seilas inn i historien du sent vil glemme. Historien om handelen for polarsirkelen er ekstraordinær og spennende. De åpne, råseglsriggede jektene seilte langs norskekysten fra middelalderen til moderne tid.
I lasterommet hadde de tørrfisk og tran. Kystsamfunnene i Nord-Norge var avhengig av denne handelen. Vår unike bevarte jekt Anna Karoline er navet i vår utstilling.
I kafeen kan du nyte utsikten med en kopp kaffe eller kanskje en tørrfiskrett. Jektefartsmuseet ligger kun få minutter fra Bodøs hoteller og flyplassen.

Jektefartsmuseet. Foto: Nordlandsmuseet

Kjerringøy Handelssted

Sjansen er stor for at du kjenner deg igjen når du kommer til Kjerringøy handelssted på Kjerringøy nord for Bodø. Enten fordi du har sett en av de mange filmene som er spilt inn her, eller fordi du kjenner handelsstedsmiljøet fra Hamsuns nordlandsromaner.

Kjerringøy er et unikt kulturminne, et helt kulturmiljø fra 1800-tallet som har frosset i tid. 15 fredede bygninger med autentisk interiør ligger vakkert til ved Kjerringøysundet og tar deg med på en tidsreise. Det er en reise tilbake til nordlandsbåten og jektenes tidsalder, en tid skapt av tørrfisk og tran.

Foto: Nordlandsmuseet
Kjerringøy handelssted. Foto: Nordlandsmuseet

Bymuseet i Bodø

Midt i Bodø ligger Bymuseet i Bodø. Bygningen er blant de eldste i Bodø sentrum, bygd 1903. Utstillingene her handler om Bodø by sin historie. I tillegg finnes et spennende tørr-akvarium i kjelleren.
Museets første etasje viser ulike utstillinger gjennom året.

Bymuseet. Foto: Nordlandsmuseet

På overflaten ser Bodø ut til å være en ung by, med en kort historie. Det er den ikke. Byen har en rik forhistorie, og deler av den kan du oppleve på Nordlandsmuseet. Før 2. verdenskrig var Bodø en travel liten kystby med hermetikkfabrikker, dampskipskai, butikker, kontorer og alt som hører en by til. Bygrensa gikk to gater bak museet.

Foto: Nordlandsmuseet

Museer og gallerier i Bodø

Utforsk Bodø og Saltens museer, gallerier og utstillinger – her finnes det noe for alle aldre og interesser!