Utforsk spøkelsesbyen Pyramiden på Svalbard

Med vår hybrid hurtigbåt MS Bard drar vi til den vakre Nordenskioldbreen for å skue over den magiske brefronten. Etter det gjør vi et stopp i den fraflyttede russiske gruvebyen og utforsker forlatte bygninger. En spennende opplevelse!

Sesong

Mai – oktober

Varighet

6 timer

Vanskelighetsgrad

Lett

Pyramiden er en gammel russisk bosetning hvor det bodde rundt 1000 mennesker på 1980-tallet. De som bodde der, drev med gruvedrift og Pyramiden ble sett på som et vellykket samfunn. Her kunne barn gå i barnehage og på skole. Og det fantes svømmehall, idrettsbaner, bibliotek og kino.

I 1998 ble kullgruven stengt, og byen ble fraflyttet i løpet av veldig kort tid. Dette er tydelig for alle som besøker den forlatte byen i dag. I flere av bygningene finner man blant annet skitne kopper og skolebøker som ligger åpne på pultene. Denne turen blir som en tidsreise og besøk til Sovjetunionen.

Dagens fremkomstmiddel er vår hybrid hurtigbåt. MS Bard er spesialbygget for opplevelser med minimal påvirkning på miljøet. Dette er en unik båt i Arktisk og finnes ingen andre steder i verden. Båten er stillegående når den går på 100% strøm, noe som gjør at man ikke forstyrrer dyrelivet. De store glassvinduene gir deg muligheten til å nyte turen både inne i varmen og ute på dekk. Båtturen er ekstremt vakker. Vi seiler forbi store majestetiske fjell og får oppleve dyreliv på kloss hold. På denne turen er det mulighet for å se blant annet lundefugl, havhest, sel, hval og isbjørn. Husk og ha kameraet og kikkerten klart til enhver tid!

Før vi legger til kai i Pyramiden gjør vi et stopp foran Nordenskiöldbreen. Dette er en stor isbre som ender med en enorm brefront i havkanten. Om sommeren kalver brefronten og er du heldig får du være vitne til dette. Foran breen ligger det små isflak og fjell som vi manøvrerer oss igjennom. På disse isflakene er det normalt for sel og hvile seg, så her er det store sjanser for å oppleve dyreliv. Dette er også et populært sted å oppholde seg for kongen av Arktisk, Isbjørnen.

Foto: Eveline Lunde / Hurtigruten Svalbard

Hurtigruten Svalbard

Vår hybridbåt MS Bard tar deg med på en eventyrlig reise inn Billefjorden. Her kommer vi tett på det arktiske dyrelivet. Husk kamera og kikkert!