13.10.2015 - I denne artikkel har vi samlet noen av våre viktigste erfaringer som vi håper destinasjoner og bedrifter i Nord-Norge kan bruke i sitt arbeid med Instagram og/eller andre Sosiale media.

NordNorsk Reiseliv AS (NNR) er godt etablert på Facebook. Den er i dag vår hoved SoMe kanal og har over 136.000 likes/følgere. Likevel så vi behovet for en ekstra satsing på rene visuelle kanaler. Dette fordi utviklingen stadig beveget seg mot «The Big Visual» og «live-reports».  

Valget falt på Instagram fordi det handler om bilder, virker inspirerende og øker mest av alle SoMe. I tillegg er det godt spredt over ulike markeder. Instagram inneholder masse bilder som er levert av «vanlige folk» som ser Nord-Norge «as it is» og som oftest – «right this moment». 

En vakker oktober dag i 2014 re-lanserte vi derfor vår sovende konto på Instagram - @northernnorway. Vi hadde 0 post og ca. 100 følgere. Nå ett år senere har vi passert 8.000 følgere, har over 160.000 likes på våre totalt 606 postinger og får i snitt 5 bilder til å dele videre per dag. Vi kan trygt si at vi er fornøyd med hvordan teste-perioden har gått. Vår Instagram satsing videreføres og det er flere spennende prosjekter som planlegges, blant annet «jakten på den perfekte emneknaggen». 

12 destinasjoner, 1000 variasjoner og 1 smarttelefon

Vi ønsket kun å poste bilder som var tatt med smarttelefon og som maks var en uke gammel. (Unntak: de tre første bildene, dette for å gi kontoen litt oppstartsboost. Det vil si at vi ikke ville bruke bilder fra vår fotobank og ønsket helst å presentere Nord-Norge som «right this instant»-stream for våre følgere. Vi må ærlig innrømme at det å poste noe som skal representere hele Nord-Norge med bare ett menneske og en telefon ikke var enkelt. Så vi var svært avhengig av eksterne aktører.

You are not alone ©. Men sett av tiden for dine venner!

Det første halvåret søkte vi proaktivt på #nordnorge/#northernnorway og andre relevante emneknagger som f.eks. navn på destinasjoner og byer i Nord-Norge, emneknagg som lokale og regionale media bruker for å få «leserens bilder» ol.. Vi kommenter bildene, vargenerøse med ros og emoji, ba om tillatelse til å dele bildene på vår konto. Og de fleste sier «Ja».

Vi bruker RepostApp (betalt versjon) for å dele bilder videre. Vi brukte betydelig mer tid på Instagram til å begynne med: 1 time i snitt per dag. Tiden gikk til proaktiv søk og læring om hvordan andre bedrifter bruker Instagram i deres markedsføring. Dette har gitt oss mye verdifull informasjon.

Hvem følger vi?

Vi følger ikke mange, bare litt over 300. Dette er gjort med tanken for tidsbruken når man skal sjekke tidslinjen og alle postinger som kommer. Blant de som vi følger er destinasjoner, regionale media, Innovasjon Norge, nordnorske reiselivsbedrifter som er aktive på Intagram.

Våre beste Insta-ambassadører er profesjonelle- og amatørfotografer som er godt spredt over hele Nord-Norge. Det kan både være en stjernefotograf med over 60.000 følgere eller en lokal ildsjel med under 400 følgere. Variasjon, evnen til å overraske, et godt blikk og mye kjærlighet for Nord-Norge er de kriteriene vi mener de bør ha.

Arbeidet med SoMe er alltid aktivt integrert i daglig drift i NNR. Så når vi har journalister som bruker Instagram, på visningstur sørger vi for å reposte fra deres konto mens de er på reise i Nord-Norge.

Hva som trigger mest?

Speilblanke fjorder, høstfarger, nordlys og humørfylte bilder med dyr – er de mest likte bildene per i dag. Som med alle andre SoMe, jobber vi mye med å frembringe positive emosjoner, overraske, gjøre folk glad og inpirere! Vi ønsker å viser frem hele Nord-Norge og helst bildene som er tatt i de siste par dagene. Og ja, vi har som mål å ha minst 3 postinger per dag, hvor det siste er langt ute på kvelden. Dette har resultert i at vi per i dag får i snitt 500 likes per bilde.

Viktig med tradisjoner: #polarbearfriday

Vi har ingen «Instagram-kalender», det eneste som er planlagt for hver uke er… Polar Bear Friday.

«Er det sant at dere har isbjørn vandrende i gater?». Alle som bor i Nord-Norge har hørt det minst en gang i livet. Isbjørn er kongen og et trekkplaster for det arktiske. Samtidig er det viktig for NNR å gi rikelig og riktig informasjon om disse vakre, men livsfarlige dyrene. De fleste isbjørnbilder som vi deler videre har allerede gode historier skrevet av naturfotografer som virkelig brenner for å bekjempe klimaendringer og beskytte arktiske strøk og dens konge. Ved å dedikere en dag i uka til #polarbearfriday får vi kommunisert viktig informasjon med flotte og eller humoristiske bilder.

Fellesferie – breakthrough

Alle som driver med markedsføring vet at for å få folk til å lese/se/høre det vi har å si, må man treffer målgruppen i deres «time-out perioder». Det er da de har tid til å ta inn vårt budskap, bilde, link etc. Når konsumerer vi SoMe mest? Jo, på ettermiddager og kvelder og alle mest – i fellesferien. Vi fikk en dobling i antall følger i perioden juni-juli. Her var det mange faktorer som spilte inn som feriemodus, mer fritid, på jakt etter inspirasjon og ønsket om å dele egne ferieminner. Men ikke minst – NNR tar aldri «Instagram-ferie», men heller bruker kontoen aktivt ila. påsken, fellesferien, høstferien. Per i dag er vi tre i bedriften som kan steppe inn ved behovet å drive vår Instagram-konto.

På kryss og tvers

Vi brukte andre Facebook og Twitter til å fortelle om vår aktivitet på Instagram. Blant annet poster vi de 4-6 mest likte bildene fra Instagram i et album på Facebook hver måned. Vi bruker også Twitter for å dele gode blikk fra Instagram, spesielt når vi ser at noen bilder markerer seg ekstra godt. Vår Instagram konto er koblet til vår Faceboook via Instagram App fra Iconsqaure.

Hvordan vet man hva som er mest likt? – Frau Statistikk har svaret.

Det er nesten umulig å drive med SoMe uten å følge med på statistikken. Man går glipp av utrolig mye om man ikke aktivt dykker ned i tilgjengelig statistikk. Vi bruker Iconsqaure (gratis versjon) for å hente inn fersk statistikk hver måned.

Take-aways:

  • Sett av tid for å finne gode Instagrammere både for å lære av de, men også for å bygge relasjoner med gode kommentarer og gjerne emojis.
  • Love the neighbour. Samarbeid med lokale Instagrammere for de er dine beste ambassadører
  • Bygg opp ett kvalitets nettverk. Tenk inspirasjon.
  • Spre gode emosjoner, overraskelser og ekstra mye nordlys.
  • Lag dine egne tradisjoner som f.eks. #polarbearfriday
  • Det finnes ikke «Insta-ferien», men ferier kan brukes booste din Instagram
  • Få ekstra reklame for Insta-konto med krysspublisering til andre SoMe
  • Les statistikk

Lyst å lære mer om hvordan jobbe med SoMe?