02.10.2014 - Facebook.com/NorthernNorway har økt fra 11.000 til 55.000 ”likes” på fire måneder. Dermed er den landets største destinasjonsside. Akkurat nå er den også verdens mest omtalte reisemål på Facebook.

Facebook-siden, Facebook.com/NorthernNorway, er i verdensklasse innen reiseliv med rundt 45.000 kommentarer per uke. Akkurat nå har siden vår flest "snakker om" av alle reisemål i hele verden, målt opp mot den amerikanske Facebook-motoren (Fan Page List, uke 39-40 / 2012).

Til tross for at siden ennå ikke er blant de 100 øverste på den norske rankinglisten (Nodes Norge, uke 39-40 / 2012), er vi den 3. hurtigst voksende.

Liker, deler og snakker om

Det er flere måter Facebook-sider blir målt på. Antall likes er kanskje det folk legger mest merke til. Skal antall likes økes er man avhengig av en viss spredning, enten viralt, betalt eller begge deler. Synlighet kan man kjøpe, men at folk liker det en poster, kommenterer det (snakker om) og enda bedre deler det videre, må innholdet gjøre seg fortjent til.

Før var mange av våre venner nordlendinger, og veldig få var utlendinger. Liker, delinger og kommentarer var tydelig preget av hvor våre venner kom fra. Litt patriotisme er bra, men hvordan også engasjere potensielle turister utenfor landsdelen og i utlandet?

Vi hadde sett at bilder fikk mye større respons enn noe annet vi gjorde på Facebook. Da bestemte vi oss for å bare poste bilder, de beste bildene. Fra starten av juni har vi postet et bilde per dag, hele uka, hele sommeren og utover høsten. Det har inspirert våre venner til å legge ut egne bilder fra Nord-Norge.

- Det nordnorske landskapet overrasker og begeistrer svært mange. Selv de som ikke har vært i Nord-Norge, identifiserer seg med bildene og deler dem uhemmet videre, sier Roger Johansen, reiselivssjef i NordNorsk Reiseliv AS.

Fra kjøpt og betalt til ærlig og fortjent

Vi ønsket å nå ut til flere potensielle besøkende til vår landsdel og valgte derfor å bruke noen midler til å promotere bildene til utvalgte målgrupper. Resten av jobben har ”våre venner” gjort gjennom å like, dele og kommentere bildene.

Denne responsen er dermed ikke bare "kjøpt og betalt", men en "ærlig og fortjent" reaksjon på bildekampanjen.

- NordNorsk Reiseliv AS har ingen egne produkter, men promoterer en utrolig vakker og spektakulær landsdel. Derfor blir heller ikke våre postinger oppfattet som reklame, og bildene ser ut til å ha gått tvers igjennom "spam-filteret", sier reiselivssjefen.

Våre venner har vært viktige i å spre budskapet og prate positivt om Nord-Norge som reisemål (digital vareprat). Det er mer troverdig og effektfullt enn om vi skulle gjort det selv. Derfor er kommentarer (snakker om) like viktig som flere likes.

Kommer det så flere turister til Nord-Norge?

Det er mange utlendinger som kommenterer at de nå har ”Northern Norway” på lista over ønskede feriemål og planlegger en reise hit. For å illustrere dette, kan vi gi et eksempel på kommentarer som var blant de 1.600 kommentarene til et enkeltstående nordlysbilde. Bildet har en undertekst med informasjon om en vintercharter fra London og Munchen direkte til Evenes:

"Make a plan Uncle. I have taken the hint. We can meet up there or in London. Feb would suit me more"

"I am on the flight from Munich - see you there XOX"

Så konkret kan den digitale varepraten være. Nå gjenstår det å se om vi får enda flere besøkende til Nord-Norge.

Noen fakta og nøkkeltall:

 • På det meste har vi fått nesten 2.000 nye fans per døgn
 • Mest likte bilde er likt av over 16.000 personer
 • På det meste har nesten 50.000 personer per uke kommentert på vår side
 • Mest vanlige kommentarer er "Wow", "Amazing", "Beautiful" og "My next vacation"
 • Mest delte bilde er delt videre av nesten 7.000 personer
 • Mest kommenterte bilde har over 20.000 personer snakket om, inkludert hos dem som har delt dem videre
 • Mest virale bilde har 16 prosent av de som har sett bildet, liket, kommentert og/eller delt det videre
 • Mest sette bilde er sett av over 2.5 millioner personer
 • Minst 45 millioner ulike personer har sett våre bilder de siste fire månedene
 • Over 67 prosent av våre fans er nå utlendinger, de fleste fra Nord-Europa, men også fra de nye økonomiene i øst og vest
 • Det er nesten 900 millioner personer på Facebook verden over. Med andre har over 5 prosent av alle Facebook-brukerne i verden sett et eller flere av våre bilder.

 

Mer informasjon:

Følg utviklingen på www.facebook.com/northernnorway. For utdypende informasjon, ta kontakt med Roger Johansen, reiselivssjef/fagsjef web ved NordNorsk Reiseliv AS. Telefon +47 918 49075 eller e-post roger@nordnorge.com.