04.11.2014 - Hver tredje søring har aldri vært i Nord-Norge, viser en ny undersøkelse. Og halvparten har aldri feriert i landsdelen

- Vi velger å se det positive i disse tallene. Når så mange nordmenn har et stort og uoppdaget ferieeventyr til gode i eget land, må det bety at reiselivet i Nord-Norge har enorme muligheter, sier administrerende direktør Arne Trengereid i NordNorsk Reiseliv AS. Undersøkelsen er gjennomført av YouGov for NordNorsk Reiseliv AS.

Men da må reiselivsbransjen i nord tilby opplevelsesprodukter som også søringer er villige til å betale for, mener han.

 – Jeg tror at svært mange har lyst til å dra til Nord-Norge, men i dag blir vi utkonkurrert av fristende storbytilbud i utlandet og sol og varme i Syden. Det er billig å dra utenlands, og de ferierende opplever kanskje at de får mer for pengene der, sier Arne Trengereid.

Nordmenn utgjør den klart største gruppen turister i Nord-Norge, viser tall fra NHO Reiseliv Nord-Norge. Men hvor mange som er nordlendinger eller søringer, er det ingen som har oversikt over.

Mer enn midnattssol

Turismen til Nord-Norge øker om vinteren, men de siste to årene har sommerturismen gått ned.

– Den økonomiske krisen i Europa har gått utover oss som ligger så langt fra markedene. Derfor er det blitt ekstra viktig for oss å tiltrekke oss flere nordmenn. Også Sverige og Tyskland er viktige markeder for oss når vi nå skal få fart på sommersesongen igjen.

Midnattssol alene holder ikke som lokkemiddel, mener han.

– Folk er ikke lenger fornøyd bare de har fått sett midnattssol og opplevd de lyse nettene i nord. De vil berikes på andre måter også. Derfor må vi knytte flere opplevelser til midnattssola, sier Arne Trengereid.

Gir fornøydgaranti

Ordføreren i Tromsø er forskrekket over at så mange søringer aldri har vært i Nord-Norge.

– De som ikke har vært i Nord-Norge må komme. Jeg gir dem fornøydgaranti. De misfornøyde kan ringe til meg og klage. Mobilnummeret er 975 12 123, sier ordfører Jens Johan Hjort i Tromsø.

Han er født og oppvokst i Oslo og flyttet til Nord-Norge i 1995.

– Nord-Norge var også ukjent land for meg før jeg traff tromsøjenta jeg giftet meg med. Da oppdaget jeg en helt ny verden. Dessverre har vi ikke nok jenter i Tromsø til å få alle opp hit, men Nord-Norge er verdt et besøk selv om man ikke får det på kjøpet, sier han.

Seks favorittsteder

Når Hjort blir bedt om å nevne fem steder søringer bør oppleve i Nord-Norge, nevner han seks.

– Tromsø og omegn, Sandnessjøen og skjærgården der, Bodø og området rundt, Lofoten og Vesterålen, Finnmarksvidda og Karasjok. Får jeg nevne ett sted til? Hamarøy! Ta inn på Edvardas Hus og få hjemmelaget mat i Hamsun-land. Det er noe av det flotteste jeg har vært med på, sier ordfører Jens Johan Hjort.

Kontaktpersoner:

  • Lena Nøstdahl, reiselivssjef avd. Tromsø i NordNorsk Reiseliv AS, telefon 952 13 581
  • Arne Trengereid, adm. direktør i NordNorsk Reiseliv AS, telefon 901 76 000

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for NordNorsk Reiseliv AS.