08.12.2014 - I en artikkel på nettstedet Barents Observerer kan vi lese at turoperatører i Barentsregionen opplever en høy tilstrømning av «ready-to-use» turister. Den nye trenden er at turister er villige til å betale en høyere pris for nisjeprodukter som arktiske vinteropplevelser.

Morten Torp i Vinter Troms AS, forteller at vinteren turister i gjennomsnittlig oppholder seg tre ganger lengre på sine reiser, i forhold til sommerturistene.

- Hotell i Nord-Norge har nå flere gjester på vinteren enn på sommeren. Det er fordi Nord-Norge tilbyr det andre destinasjoner ikke kan, nemlig en blanding av vinter og havet. Det er kun Barentsregionen som Alaska og Island som kan konkurrere om turister som er på jakt etter opplevelser som disse, sier Morten Torp.

Arktisk vinterturisme

Nisjen arktisk vinterturisme øker kraftig nå som verden åpner øynene for kombinasjonen av vinter, hav og nordlys. Dette gir store muligheter for reiselivsbransjen. Ett selskap som i dag utnytter denne muligheten er Boreal Yachting, et selskap i vekst, og er i dag en av Skandinavias ledende seil charter og eventyr selskaper, lokalisert i Tromsø og Svolvær, i Nord-Norge. Espen Bertelsen forteller at selskapet tar ut fordelene av naturgitte premisser i nordområdene.

- Nord-Norge har en flotte muligheter til å kombinere arktiske forhold og maritime tradisjoner med våre kystnære områder som tilbyr et stort spekter av mulige aktiviteter. Det vil si ski og seil, seiling under nordlyset og hvalsafari. Vi tror at reiselivsnæringen vil endres noe og være i stand til å imøtekomme den kommende etterspørselen.

Høy betalingsvillighet for unike opplevelser

Endringen Bertelsen er forberedt på, og selv allerede opplever, er at turister er villige til å betale en høyere pris for opplevelser utenom det vanlige. Et eksempel Bertelsen ofte bruker er; -Hvem ville ikke ønsker å komme hjem til sine venner og familie, og fortelle om den flotte kombinasjonen av vaker seilinger langs kysten av Lofoten og ski ned Lyngsalpene mot de rene arktiske fjorder? Folk vil betale mye for en opplevelse som det.

Boreal Yachting arrangerer turer langs Nord-norske kysten og enda opp til Svalbard. Bertelsen deltar i et prosjekt kalt «Ungt Entreprenørskap» og han ser nå mot Russland.

-Vi vet at det kan være en stor økning i russiske turister på vei til Nord-Norge hvis vi klarer å forsyne dem med de eksotiske arktiske opplevelser de krever, sier Bertelsen før han avslører sin drøm om også å kunne tilby turer til kunder som er interessert i å sette seil mot Russlands Franz Josef Land i fremtiden.

Les artikkelen her