En kort, men bratt og særdeles underholdende fjelltur går opp til 339 meter høye Bolgtinden på øya Bolga. Fra toppen ser du nesten hele Nordlandskysten.

Mye tur per meter

339 meter er jo ikke så mye i nordnorsk sammenheng, og i fjellrike Meløy er det latterlig lite. Men på den gode timen man klatrer opp, må man klatre etter et tau, krype over en egg, klyve en del og vasse i myr. Det er med andre ord aldri kjedelig. Heldigvis er det heller aldri luftig eller farefylt. Belønningen er mye mer enn 339 meter skulle tilsi, utsikten er som et seilingskart over Nordlandskysten.

Tøffe tak, men aldri luftig

Turen opp er aldri kjedelig. Få minutter etter at du har forlatt bebyggelsen må du klyve mellom bergknausene inne i en tett skog. På noen få minutter har du tatt deg opp til den østligste og laveste delen av ryggen som går øst-vest på øya. Da går det pent vestover og oppover, noe av det går i myrlendt terreng. Ett sted må du gå ned til høyre og holde deg fast i tau mens du går bratt oppover. Det umiddelbart vanskeligste er litt nærmere toppen, her henger det et tjukt tau med knuter nedover en bergside, og kan virke litt skummelt. Det gjelder bare å ta et godt tak i tauet og sette føttene i sprekkene i fjellet, så er man over det verste på 30 sekunder. Helt inn mot toppen må man krype over en egg, men partiet er ikke spesielt luftig.

Merking

Løypa er merket i begynnelsen med rødmalte påler over en eng i utkanten av bebyggelsen. Etter hvert forsvinner imidlertid merkingen, men det gir seg mer og mindre selv hvor man skal gå. Det er bare å følge fjellryggen bortover, og stien er godt opptråkket.

Lønn for strevet

Belønningen for strevet er utrolig på en klar dag; langt ute i nordvest ser man konturene av Værøy og Røst som mørke skygger mot blå himmel. Mot sør ligger øymylderet på Helgeland med Rødøyløva, Hestmannen og Lovund som reiser seg over tusenvis av flate holmer. På de nærmeste småøyene ser man hus og brygger, og rett vest ligger Karlsholmen fyr som en hvit flekk.  Rett i nord ser man Fugløya og  fjellene ved Bodø og i det fjerne Lofotodden som en grå hildring. Fastlandet i øst framstår som en lukket, vill og mørk vegg av tinder, med Svartisen tittende frem mellom toppene.

Klatre opp Bolgtinden

Ta en prat med lokalbefolkningen først, så får du vite nøyaktig hvor oppstigningen starter. For å klatre opp bør du ha full førlighet i armer og bein. Dette fjellet passer for folk i middels til dårlig form, det er bare å gi seg tid, og barn vil elske å måtte klatre opp i tauet. Beregne 2-3 timer opp og ned. www.bolga.no er et godt sted å få mer informasjon om Bolga. www.visitmeloy.no har turistinformasjon for hele den vakre kommunen Meløy.