VAKE er verdens hardeste langdistanseritt for snøkiting i verdens beste kiteterreng, Varangerhalvøya.

Nord for skoggrensa

Når man kommer nord for skoggrensa, åpner det seg nye muligheter. De snøkledde, hvite viddene og det småkuperte, duvende og avrundede landskapet på halvøyene ved Ishavet passer perfekt til snøkiting, en sport i vekst, både i Finnmark og på verdensbasis. I april finner derfor verdens første konkurranse i langdistanse-snøkiting sted på Varangerhalvøya, nemlig Varanger Arctic Kite Enduro, VAKE.

I kitehimmelen

Den erfarne kiteren Benoît Tremblay fra Québec kalte Varangerhalvøya for snøkitingens Hawaii da han deltok i 2012. Å gli i den jevne vinden over de hvite flatene og se utover havet er en opplevelse stadig flere vil ha med seg, og i 2014 deltar 11 nasjoner i denne helt spesielle konkurransen som jevnlig har VM-status.

300 kilometer i vinden

Konkurransen starter i Berlevåg lengst i nordvest, og går over Varangerhalvøya i en stor u forbi flere sjekkpunkter, hvor Vadsø er den sørligste. Målet er Vardø, lengst nordøst. Distansen i luftlinje mellom sjekkpunktene er 200 kilometer, men siden kiterne ofte må krysse motvinds, blir den reelle distansen rundt 300 kilometer.

Ekspedisjon

Det stiller rundt 40 tomannslag opp i VAKE. De stiller med egen pulk og alt utstyret de trenger for å være ute i minimum fem dager. De er utstyrt med gps, og får i prinsippet ingen assistanse underveis. Mellom klokka 22 og 7 er det obligatorisk overnattingspause. Da slås det opp telt og lages mat der man er. Også ved noen av sjekkpunktene er det obligatorisk to timers pause.  Målgang skjer etter tre til fire dager.

Liv og røre langs ruta

I Berlevåg sammenfaller starten med festivalen «Vinterliv», med et omfattende kulturprogram og noen humoristiske innslag som sparkekonkurranse.  På sjekkpunktet på Stjernevann midt inne på halvøya har entusiastene tatt seg opp med bil og snøskuter og venter på kiterne i snøborger rundt bålene. Sjekkpunktet ved Vadsø ligger nært byen, og skolebarna og barnehagebarna kan bivåne at kiterne suser inn. 

Kiting

Å kite er å la seg trekke av en slags drage. Det vanligste er å kite på et surfbrett på vann, og da kalles det kiteboarding.  Mange syns imidlertid det er enda morsommere på et par ski på hvite vidder, og dette har utviklet seg til en sport som utøves i høyfjellsområder, på frosne vann og overalt ellers hvor man finner åpne områder. 

Påskeføre og mørketidskiting

Varanger Arctic Kite Enduro pågår i april, når forholdene er best. Da er det vanligvis rikelig med snø og vannene er frosne.  Når overflata på snøen tiner i påskesola og fryser om natta, blir det en fin skare å gli på. Dagene er lange, og været gjerne stabilt med jevn god vind. Entusiastene på Varangerhalvøya kiter imidlertid gjerne i mørketida, enten i de få grålysningstimene midt på dagen eller med hodelykt.

Kite selv

Om du ønsker å kite selv, tilbys det kurs med jevne mellomrom både i Finnmark og andre steder. Det er ikke tilrådelig å kite alene, og man bør ikke kite uten kurs. Vinden er nemlig en naturkraft man må respektere. Det varierte terrenget på Varangerhalvøya er like bra for nybegynnere som for viderekomne. Nybegynnerne kan for eksempel prøve seg på isen på Stjernevann midt på halvøya, og etterhvert kan man boltre seg overalt. 

Les mer

Varangerhalvøya nås med småfly til Berlevåg, Båtsfjord, Vardø og Vadsø. Nærmeste storflyplass er Kirkenes med direkteavganger til Oslo. Hurtigruten anløper Vadsø, Vardø, Båtsfjord og Berlevåg. I de nevnte byene og fiskeværene finnes det et variert tilbud med overnatting, og noe finnes også på småsteder ellers på halvøya.