Arctic race er verdens nordligste sykkelløp, og 14.-17. august raser verdens sykkelelite gjennom nordnorsk natur mellom Nordkapp og Tromsø.

Løype i arktisk natur

Rittet går denne gangen helt til Europas ytterpunkt, Nordkapp. Naturen her er rå og utemmet med spredt befolkning. Det er imidlertid et veldosert landskap med vide horisonter, og vi kan regne med høy fart. Globusen på Nordkapp, den karakteristiske øya Håja utenfor Hammerfest, Nordlyskatedralen i Altas svungne linjer og Ishavskatedralen i Tromsøs skarpe profil vil dermed bli vist verden over.

14. august: Hammerfest-Nordkapp 204 km

Førsteetappen starter i verdens nordligste by Hammerfest. Fra den barske ytterkysten svinger løypa inn i de lune fjordene med bjørkeskog, før det stiger jevnt mot hyttebyen Skaidi. Fjellovergangen Hatter er preget av treløs vidde, før det går slakt nedover til Porsangerfjorden. Langs Porsangen går så ruta på E69 utover til Repvåg og den nesten 7 km lange Nordkapptunnelen til Magerøya. Herfra er det noen bratte bakker ved Skipsfjorden før man når opp på platået midt på øya. De mest slående fjernsynsbildene vil nok være når syklistene raser langs de doserte svingene over den bølgende vidda med det karakteristiske hornet på Nordkapp i bakgrunnen. Målgang er på selve Nordkapp.

15. august: Honningsvåg-Alta 207 km

Etter overnatting i Honningsvåg går rittet tilbake gjennom Nordkapptunnelen, langs Porsanger til Skaidi. Herfra går løpet over fjellovergangen Sennalandet, et vidstrakt viddeområde med lav vegetasjon, masse rein og vide horisonter. Bakkene her er små og få, og rytterne kan få stor fart. Før Alta skråner veien lett nedover, og man kommer etter hvert ned i tykk skog og kjører langs noen bosettinger. Målgang skjer i Alta sentrum ved Nordlyskatedralen, med tusenvis av tilskuere til stede.

16. august: Alta-Kvænangsfjellet 132 km

Dagens etappe markerer overgangen fra de vide horisontene i Finnmark til det fjellrike fjordlandskapet i Troms. Fra Alta følger rytterne fjorden utover, og passerer Kåfjord med sin gamle kirke og Tirpitz-museum før de svinger inn i Langfjorden. Her blir landskapet villere og mer fjellrikt, men løypa følger fjorden. Strekningen langs den vide fjorden Kvænangen byr på et frodig og grønt landskap under spisse tinder. Dagen avsluttes med en knallhard oppoverbakke til utsiktpunktet på Kvænangsfjellet, ca. 400 meter over havet, med fantastisk utsikt over Kvænangstindan og Øksfjordjøkelen på andre siden av fjorden.

17. august: Tromsø – Sommarøy – Tromsø 165 km

Siste etappe både starter og slutter i Tromsø, og går i en sløyfe rundt den sørlige delen av Kvaløya. Løypa følger strandlinja rundt Tromsøya og i forstedene på Kvaløya. Fra Kaldfjord går det imidlertid bratt oppover til Kattfjordeidet, en stigning på ca. 200 høydemeter, midt mellom bratte, tusen meter høye topper. Området ved Brensholmen er derimot et åpent kystlandskap med en vakker skjærgård.  Returen går langs Malangen, med frodig, grønn skog og jordbruksbygder under spisse tinder. Tett før målgang må rytterne opp bakkene på vestsida av Tromsøya og styrte ned de bratte bakkene inn i Tromsø sentrum.  Dagens etappe går i mer tettbebodde områder, og vi tror på liv og røre langs ruta, både ute på Kvaløya og i målområdet i Tromsø sentrum. 

Les mer