Flyvemaskiner, du. Det gjør at du ikke trenger å utruste en ekspedisjon for å reise nordover, du kan rett og slett ta en snartur. Mange spennende steder i Nord-Norge er spennende weekend-reisemål som passer for vår, sommer og høst.

Snu nesa andre veien

Nord-Norge er hundre mil langt, med Svalbard halvannen flytime enda lenger nord. Så du ser ikke Nord-Norge på én ferie. Du kan heller utforske Nord-Norge litt stykkevis og delt. Langweekender til Europas storbyer er på moten, men Nord-Norge ligger omtrent like langt unna i reisetid for mange nordeuropeere. Opplevelsene er imidlertid radikalt annerledes. Her er noen ideer til kortvarig glede i nord, bland weekend-reisemålene i nord foreslår vi:

1.      Naturlig påfyll i Bodø

Bodø og Salten er området for å hente seg inn, slappe av og komme i form. Den praktfulle naturen rundt Svartisen, Saltstraumen, Børvasstindan og Sulitjelmafjellene inspirerer til å slappe av, trene og fylle batteriene. Spa, yoga og velvære kan kombineres med kajakk, fjellturer og de 1100 trinnene i Fykantrappene ved Svartisen. Man kan også toppe formen med en tøff treningshelg. Noen vil fryde seg over veganføde og råkost, andre syns de har fortjent god gammeldags saltenkost, kanskje med en gourmetvri.

Vår informasjonsside om Naturlig påfyll i Bodø har masse ideer. 

2.      Historiske Harstad

Harstad har en rik historie som går tilbake til vikingene. Verdens nordligste middelalderkirke full av gammel kunst, noen av verdens største kanoner fra 2. verdenskrig og Røkenes gård fra 1700-tallet er blant skattene. Like hyggelig er det rike utvalget av gode spisesteder, Harstad er blitt Nord-Norges gourmethovedstad. Noen hyggelige vandreturer og en kjapp tur med RiB til skjærgården i Bjarkøy hører også med.

3.      Longyearbyen

Longyearbyen, verdens nordligste reisemål, nås med verdens nordligste rutefly. Denne bosettingen med vel 2000 mennesker er forbausende normal og sivilisert, men utfluktsmuligheten hører hjemme i Høyarktis; båtturer til det forlatte sovjetiske samfunnet Pyramiden, fossilplukking, guidede turer med bevæpnet guide og kajakk mellom isflakene.  Tollfri shopping av friluftsutstyr, gourmetmiddag på Huset og prøvesmaking av dyre drikkevarer på byens utesteder hører med.

4.      Mosjøen og Mo i Rana

I andre enden av Nord-Norge ligger de trivelige småbyene Mosjøen og Mo i Rana. Sjøgato i Mosjøen er en komplett bevart trehusbydel fra 1800-tallet, mens Grønligrotta ved Mo i Rana er en lett vandring til jordas indre. De 11 fjelltoppene i Okstindan sees på avstand, eller man kan vandre til den kule Rabothytta, 1200 meter over havet.  Midt på fjellvidda, 700 meter over havet, passerer du Polarsirkelen, og på nordsiden anbefaler vi en vandretur i blant orkideene i Junkerdalen. Med leiebil tar du deg lett rundt i området.

  • Widerøe flyr til Mosjøen og Mo i Rana, se etter rabattbilletter
  • Helgeland Reiseliv informerer fyldig på sine sider.

5.      Alta og Nordkapp

Alta er porten til Finnmarksvidda, og herfra drar man på tur opp Altaelva i elvebåt, man drar på terrengsykkel, lett eller krevende, og padler nedover elva. Helleristningene på UNESCOs verdensarvliste og Nordlyskatedralen inngår i opplevelsen. Nordkapp, Europas nordlige utpost, er tre timer nordover i leiebil, og på returen stikker man gjerne innom Hammerfest, verdens nordligste by og en mikrometropol på den nakne Finnmarkskysten.