I tørre, gnistrende kalde Karasjok er det gode sjanser for å se nordlyset. Særlig om du blir med på trugetur opp til det hellige fjellet Halde med vid utsikt over Finnmarksvidda.

Jobbe for nordlyset

Skal man se nordlyset, må man være ute. Og skal man være ute, er det en god ide å bevege seg for å holde varmen. Turgleder i Karasjok inviterer til nordlystur til toppen Halde, med vidt utsyn over Finnmarksvidda. 

Truger

Truger krever ingen spesielle forkunnskaper, alle gangføre mestrer det umiddelbart. Det meste av turen går gjennom den lette furuskogen som det er så mye av rundt Karasjok, mot toppen kommer man opp på snaufjellet. Stigningen opp mot toppen er imidlertid ikke all verden, man stiger ca. 130 høydemeter på de halvannen kilometrene til toppen, som ligger på 347 meter. I bedagelig tempo er det hele gjort på ca. halvannen time en vei. Turen passer med andre ord for de aller fleste, dette er ingen maratondistanse.

Utsikt fra kyst til Finland

I klare måneskinnsnetter ser man ut over hele Finnmarksvidda fra toppen.  Mot vest brer vidda seg utover, mot nord reiser de tusen meter høye Gaissene seg, og mellom toppene ser man helt ut til kysten.  Mot sørøst ser man langt inn i Finland, helt til lavfjellområdet Saariselkä.  Her tennes det bål og kokes kaffe, og så går praten rundt bålet, slik det går rundt alle bål.

Forklaringen

Halde er synlig lang vei på Finnmarksviddag, og er derfor en sieidi, en helligdom, i samisk folketro. Guiden Liv benytter derfor anledningen til å fortelle om nordlyset i den samiske religionen og i norsk folketro. Også den vitenskapelige siden forklares, hvordan nordlyset fødes på sola og utløses i de høyeste lagene i atmosfæren, 100 kilometer over oss. 

Optimalt

Nordlyset dukker ikke nødvendigvis opp når man er på toppen, det kan like gjerne komme på vei opp eller ned. Om det snør når man setter av gårde, kan det likevel klarne opp. Poenget er å være ute under åpen himmel så lenge som mulig. Karasjok har et optimalt klima for nordlystitting. Her er det lite nedbør, og sjansen for klarvær er stor. Riktignok er også Karasjok et av landets kaldeste steder, men kulde kan man kle seg for. Turen arrangeres mellom 20 og 24, de timene på døgnet når sjansen er størst. Selv om nordlys aldri kan garanteres, vil du ikke gå glipp av en eneste grønn stråle om de skulle dukke opp.

Les mer

www.turgleder.com er hjemmesiden til Turgleder i Karasjok. Her ser du et rikt utvalg av turer. Karasjok ligger i Indre Finnmark, på grensen mot Finland. Nærmeste flyplass er Lakselv, men mange velger også Alta, fordi det er større tilgang på billigbilletter herfra. Så kan man ta bussen videre til Karasjok.