www.nordnorge.com når stadig nye høyder. Denne gangen valgte vi å gå på Tromsøs landemerke, Tromsdalstinden, 1238 meter over Tromsøsundet. Bli med opp!

Fjell med personlighet

Tromsøværingene har et lidenskapelig forhold til byfjellet sitt. Sola skinner på Tinden flere dager før sola vender tilbake til sentrum i slutten av januar. Et tidlig snøfall i august på Tinden varsler om den kommende vinteren. Tromsdalstinden har også et samisk navn, Sálasoaivi. Dette betyr muligens ”favn”, eller ”omfavnelse”. Kammen på fjellet ligner også en favn. Navnet er imidlertid ikke fulltydet.

Lang innmarsj

Vi fikk skyss inn til bommen, øverst i Turistveien i Tromsdalen, Tromsøs kontinentale side. Deretter gikk vi en god halvtime innover Tromsdalen på skogsveier til veiviseren innerst i dalen. Herfra går det oppover for alvor.

Sommerruta opp

Vi valgte den korte, brutale ruta opp. Snart etter veiviseren var vi i den første kneika, og pustet tungt gjennom bjørkeskogen. Mygg, klegg og flue summet rundt oss i store svermer, men de forsvant over tregrensa.

Oppover kammen

Ved foten av kammen så vi andre fjellvandrere som små maur langt der oppe. Torv vek etter hvert for stein og ur. Halvveis opp så vi toppen rage opp over oss, mens vi gispet ved synet av de bratte stupene på baksida av kammen.

Belønning

Til slutt, rundt 3 og en halv time etter avgang, nådde vi toppen. Belønningen var verdt det, ikke bare så vi ned på Tromsø langt der nede. På andre siden så vi Lyngsalpene stige 1800 meter opp, med isbreer mellom toppene, og alle øyne i Midt- og Nord-Troms tegnet seg mot vest. Det var et stort øyeblikk der oppe, og vi måtte ringe mamma.

Enkel veiviser

Om du ønsker å gå på Tinden, går du oppover Turistveien fra Ishavskatedralen. Ved enden av bebyggelsen ligger det en bom, og herfra må du gå eller sykle. Erfarne tindebestigere bruker sykkel langt innover for å spare tid. Sykkelen låses fast til et tre helt inne ved skiltet en god halvtime inn i dalen.

Vinterruta og sommerruta

Her kan du velge mellom to ruter, sommerruta og vinterruta. Vi valgte sommerruta opp og vinterruta ned. Vinterruta er lengre, men slakere og med mindre ur. Begge rutene er godt merket med røde piler og flekker malt på steinene, og på fine dager er det ganske mange fjellvandrere.

Hvor lang tid?

Vår gruppe er var vel midt på treet formmessig, og ikke særlig fjellvant. Vi tok oss flere matpauser, og vi tok det som en tur. Dermed brukte vi sju timer alt i alt. Imidlertid stilte vi på jobb dagen etter med få plagsomme signaler fra kroppen.

Bør du gå på Tinden?

Å gå på Tinden om sommeren er ikke spesielt risikabelt, siden topografien på fjellet er lett å lese. Imidlertid bør man ikke gå opp i dårlig sikt, da det er fall på hundrevis av meter på baksida. På fine dager er det også flere folk ute, noe som øker tryggheten. Endelig har man igjen for all trening, 1200 meters høyde krever sin kvinne.

Vinter-Tinden

Skientusiaster velger også å gå opp på vinteren, men det krever meget gode skiferdigheter. Vinterstid har det forekommet dødsulykker, så Vinter-Tinden er nok bare for de beste skiløperne.

Tvilsom turisme

Opp dalen fulgte vi sporene etter den tidlige turismen i Tromsø, da samene fra Karesuando i Sverige brukte Tromsøs fastland som sommerbeite. Da kom turistene fra Hurtigruten og fra cruiseskipene med hest og vogn for å beskue de eksotiske samene. Dersom samene ikke ønsket å stille opp til fotografering, hendte det at skysskarene hentet dem ut av gammene med makt.

Mer Tind og Tromsø

For vandring kan du kontakte Troms Turlag. For informasjon om Tromsø kontakt Visit Tromsø-region.