Frodige jorder, skog, bratte fjell, vandreturer med utsiktsgaranti, en rik kulturarv, gourmetmat, 11 orkideer og fristende lefser; sykkeltur på Vega taler til alle sanser.

Sykkellandskap

Norge er et fjelland, og Vega er en fjelløy. Men Vega-landskapet er lettrødd, siden veiene stort sett går langs fjæra og mellom gårdene. Det er rundt 50 gårdsbruk på øya, så du er for det meste i nærheten av folk hele tida. Det finnes kun to større bakker,  såpass må det være for å holde blodpumpa i form.   Spisesteder, severdigheter og aktiviteter finnes i behagelig sykkelavstand.  Trø ikke for fort, du må nemlig holde øye med blomstene i veikanten. Vega har nemlig 11 viltvoksende orkideer, og vegamauren vokser bare her i hele Norge. På Island er den derimot vanlig.  

Vandrestier

Lås sykkelen fast til et tre og ta beina fatt. Det finnes nemlig i alt 18 merkede vandrestier på Vega, den korteste tar et kvarter, og den lengste 4-5 timer. Noen er egnet for barnefamilier, andre betinger at du er i god form, men alle er hyggelige dagsturer. Turen fra Eidem til Sundsvoll går langs hele den ubebodde vestsida av Vega, og er på 11 kilometer. Trollvasstinden er 800 meter høy, og den bratteste stigningen blant de 18 turene.  Belønningen er utsikten over alle de 6500 øyene på Vega, samt på klare dager både Torghatten, De syv søstre, Træna, Lovund og Hestmannen.

Steinalderstien

I Åkvika sørøst på øya ligger steinalderfunnene tett i tett. Langs en merket sti kan man gå fra den ene boplassen til den neste.  Siden havet var inntil 75 meter høyere i steinalderen enn i dag, må man gå et stykke oppe i lia for å se funnene.Sporene kan være vanskelig å se for et utrent øye, så det er det satt opp informasjonstavler.

Kajakk, fiske, hest

6500 øyer, holmer og skjær er jo selve kajakkhimmelen. Du kan leie kajakk fra Vega Opplevelsesferie og padle til selkolonier, ut til holmer og til skjermede sandstrender i området. De arrangerer også introduksjonskurs for nye padlere. De mange fiskevannene på Vega er fulle av ørret, og du får kjøpt fiskekort på Turistinformasjonen.  På Floa sørøst på Vega kan du leie hest og ri deg en tur i kulturlandskapet.  

Verdensarv

På Nes nord på øya ligger E-huset, som presenterer den særpregede kulturen rundt dunværene. Her finnes også verdensarvutstillingen som forklarer hvorfor småøyene nord og vest for Vega er skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Fra Nes går også båtturene til Vegaøyan nord og vest for hovedøya. 

Små kystkulturperler

Rundt på Vega finnes det Risbakken gårdsmuseum er innredet i et 200 år gammelt hus, og viser en tradisjonell kystgård.  Handelsstedet Vegstein på østsida av Vega er godt bevart med brygger, naust og hovedhus, og har utstillinger av gammel kystkultur. Det lille museet  på Valla nordvest på øya er innredet i en gammel butikk.

Vegmat

På Vega er det ikke behov for stormkjøkken, du kan sykle til hyggelige spisesteder. Vega Havhotell nord på øya serverer vegagourmet på hvit duk.  Fint avstemte fireretters menyer med fisk fra havet rundt Vega, utgangarsau, hjort og elg, samt bær og krydder fra egen hage; sykle dit og se hva du får! Enklere servering finnes på Vega Vertshus på Gladstad og på Himmelkroken Havkafe på Nes, regn med kaffe, smørbrød, salater og fiskeburgere som fyller godt i syklistmager.

Vegalefse

Vega har eget lefsebakeri på Kjul. Du får lefsene både på spisestedene og på noen av de organiserte utfluktene, for vegværingene tar selv unna det meste av lefsene.  Om du sykler til Kjul, kan du koste på deg ei vegalefse i to lag med rømme i mellom, denne usigelige nytelsen er et slag i ansiktet på både Roede og Fedon!

Mer Vega

Om du ikke har med egen sykkel, leies de ut på turistkontoret på kommunesenteret Gladstad.  Den lokale turistinformasjonen har en svært innholdsrik hjemmeside www.visitvega.no. Helgeland Reiselivs mangslungne side www.visithelgeland.com er et godt sted å lese mer, det er også vår side.