Givær, Bliksvær, Landegode, Helligvær og Karlsøyvær er en egen øyverden, rundt den åpne Bodø-halvøya. Lett tilgjengelig og godt beskyttet. Klar for øyhopping?

Bliksvær

Ligger sørvest for Bodø og består av rundt seksti øyer og holmer. Den største øya er Bliksvær. Øyene rundt består av paradisisk strandidyll og flotte steder for telting og kajakkturer. 

Bliksvær naturreservat har fredningssone for dyreliv, er opptatt som Ramsarområde og dermed anerkjent som et av verdens viktigste våtmarksområder. Hus og skole er spor etter et lite levende samfunn ute i havgapet. Kystlaget Salta tilbyr overnatting på gammelskola.

Les mer på www.salta.no.

Givær

Ligger ca. 25 km rett vest av sentrums-terminalen i Bodø og er et aldeles nydelig sted. Givær er Bodøs vestligste utpost med fast bosetting og hit kan du komme for sjelerensing og for å unnslippe hverdagens gjøremål og stress.Dette er verdens eneste gjenværende tradisjonelle vær av Nordlandstypen, med helårsbosetning hvor det drives aktivt fiske, melkeproduksjon, ysting, sauehold og ærfuglrøkting. Her holdes ærefugler som husdyr og man må ut med robåten for å melke kyrne. Det lille øyriket er et eksotisk innslag og verdt et besøk.

Les mer om turforslag hit på www.nordlandturselskap.no. Se NRK-programmet "Der ingen skulle tru at nokon kunne bo" om Givær på NRKs hjemmeside. Du kan overnatte i den fjellgrå rorbua (se det store bildet nedenfor), som ligger helt i strandkanten! Gammelskola kan også leies. Ta kontakt med ho Olaug på telefon + 47 481 52 060 for bestilling. Hun kan også tilby guiding på Givær og bespisning for grupper etter avtale.

Helligvær

Helligvær består av 365 øyer, en øy for hver dag i året. Dette utgjør et lite paradis for kajakkpadlere og småbåtfolket. Helligvær har i dag to biler, to traktorer og ca. 100 fastboende. Butikk og hurtigbåtanløp. Hver lørdag formiddag er det kafe på Sørvær, hvor du kan smake den velrenommerte fiskesuppen. Bakinga går på rundgang, og kakene er fantastisk gode. Ta kontakt med Lørdagskafen på telefon (+47) 47 33 48 91, for mer informasjon om dagstur fra Bodø.

Du kan overnatte i Mariehuset (se bildet til høyre) . Her finner du gamle møbler, kjøkkenskap med Egersund Fajanse og Stavanger Flint til å dekke bordet med, lukten av smør og voksduk i matboden. I det gamle Nordlands-huset går tiden sakte, til lyden av veggklokka og knitringen fra komfyren, mens man sitter på kjøkkenet og ser ut i været gjennom Maries gamle hvite gardiner. Mariehuset har to soverom, ti senger, kokemuligheter, bestikk, dekketøy, strøm, dusj og WC. Ta med sovepose eller lei sengetøy mot et lite tillegg i prisen. Huset eies av Blåkors og leies ut til besøkende, ta kontakt på telefon (+47) 22 03 27 40.

Nyt roen og naturomgivelsene på Helligvær. Folket her verdsetter roen og mener de har en helt annen livskvalitet enn om de hadde bodd i byen. Om sommeren tilbys guidet omvisning om øyas historie. På nordøstsiden av hovedøya ligger noen nye, vakre Nordlandshus og hytter til utleie (se bildet til høyre) med gode utsikts- og solforhold. Ta kontakt med Helligvær Kystopplevelser AS på telefon (+47) 75 53 01 65.

Karlsøyvær naturreservat er opptatt som ramsarområde og anerkjent som et av verdens viktigste våtmarksområder. Det er noen gårder på Karlsøya, den største øya, som nå brukes som fritidsboliger. Det er landstigningsforbud i perioden 15. april - 31. juli, men du kan gå i land på Dypingen (se store bildet nedenfor) .

Les mer om Karlsøyvær på www.kjerringoy.info 

Landegode

Det mest fotograferte landemerket i Bodø, gjerne brukt som kulisse for midnattssola eller det magiske nordlyset. Øya ligger rett vest for Bodø og er Bodøs største øy. Det sies at navneopphavet skyldes Lofotfiskernes erfaringer om at Landegode "trygger sjø". Øya passer perfekt for utflukter, camping og sommeridyll. Sandvika på sørøstsiden av øya er et badeparadis. En fjelltur opp til toppen av Rypdalstinden (802 moh. ) gir deg en fantastisk 360 graders panoramautsikt. Landegode har gjestehavn og butikk med begrenset åpningstid på Fenes, som ligger på nordvestsiden av øya. Det er her hurtigbåten anløper.

Les mer om fasilitetene på www.turliv.no/bodo2/fenes.html www.turliv.no. Landegode fyr på Eggeløysa, nordsiden av øya en fryd for øyet og vel verdt et besøk. Skagen Hotel har åpent for grupper på bestilling.

Les mer på www.skagen-hotel.no 

Øyhopping med egen eller leid båt 

Kajakk er helt perfekt. Øyriket ligger utrolig kort fra Bodø havn og alt en liten storby kan tilby. Daglig kan du komme deg til et av Væran med hurtigbåt fra Bodø. Du finner oversikt over avgangstider og priser hos www.ruteinfo. hurtigruten.com/no/default.aspx?rnr=70 www.torghatten-nord.no. Reisen ombord på hurtigbåten er en opplevelse i seg selv og kan også gjøres som et sammenhengende "Væran-rundt-cruise". Anbefales!

Mer informasjon

Les vår artikkel om Kajakkpadling i Bodø-området. Ta kontakt med Bodø turistkontor på telefon +47 755 48000, send en e-post til turistinfo@bodo.kommune.no eller klikk deg inn på www.visitbodo.com.