Stortorsk på 20-30 kilo i enorme mengder; om man våger seg til havs midt på vinteren i Nord-Norge får man bli med på et eventyrlig fiske.

Jakten på den store fisken

Malangsgrunnen er en fiskebank rett vest for Kvaløya i Troms, og her står skreien tett om vinteren.  Det trekkes eventyrlige mengder torsk, noen helt opp i 30-40 kilo, på vinteren. Hit ut drar havfiskeoperatøren Arctic Fishing Adventures på skreifiske fra midten av mars til midten av april.

Lofotfisket

På vinteren trekker skreien fra Barentshavet til kysten av Lofoten, Vesterålen og Troms for å gyte. Dette er grunnlaget for verdens største torskefiske, Lofotfisket. Den norsk-arktiske torsken lever det meste av livet sitt i Barentshavet, rundt og øst for Svalbard, men trekker til Nord-Norge for å gyte. Den tilhører samme art som kysttorsken, men blir mye større på grunn av mattilgangen i dette rike havet. Under vinterfisket hersker det travel aktivitet i alle kystsamfunn, nå skal en stor del av årsinntekten sikres. 

Tøffe forhold

Skreifiske på åpent hav er ikke for nybegynnere. Først går båten halvannen til to timer fra de smule farvannene i Kattfjorden rett ut på åpent hav. Så fiskes det i fem-seks timer. Man starter allerede rundt seks  å utnytte dagslyset. Bølgehøyden er gjerne på et par meter, så blir du lett sjøsyk, er ikke dette noe for deg. Flertallet av havfiskerne er erfarne sportsfiskere som har vært flere ganger på havfiske i Norge om sommeren, og som nå vil på en enda mer intens opplevelse. 

Riktig utstyr

Båtene har alt utstyr for havfiske; solide havfiskestenger på 20-40 pund med gode sneller med plass til minst 200 meter braid og en tjukk fortom på minst 1,2 mm.  Mange av havfiskeentusiastene har imidlertid med seg eget utstyr, noe det selvsagt er full anledning til.

Været

Forholdene på vinteren kan være knallharde, og det er ikke hver dag man kommer seg helt ut til Malangsgrunnen. Da er det imidlertid mulig å fiske innaskjærs i mer beskyttet farvann.  Her finnes en stor artsrikdom, men det er sjelden skreien vandrer helt inn i fjordene. Isfiske etter ørret og røye er også en artig erstatningsløsning for mange. Tilbudet av hundekjøring, snøskuterturer, skiturer og trugeturer er imidlertid stort i Tromsø-området, så man kjeder seg langt fra. For å være noenlunde sikker på å få en dag eller to med havfiske bør man derfor bestille 4-5 dagers opphold, og så dra ut når været er bra. 

Lysshow og god mat om kvelden

I februar-mars og fram til begynnelsen av april er det mye klarvær og gode forhold for å se nordlyset. Lauklines ligger godt vest for bylysene i Tromsø, og nordlyset ligger som en grønt og rosa bånd over spisse fjelltopper og speiler seg i den rolige Kattfjorden. Skreien finner også veien til matbordet i form av mølje; det kan serveres om bord på noen av båtene, man kan lage den selv i hytta om kvelden eller dra til Tromsø sentrum for en restaurantopplevelse.

På reise

Arctic Fishing Adventures er tilknyttet Lauklines Kystferie, et velrenommert havfiskeanlegg i Kattfjorden tre kvarter sørvest for Tromsø sentrum.  Lauklines Kystferie er et klassisk havfiskeanlegg med åpne båter som er egnet for havfiske i perioden midten av april til slutten av september. I denne perioden leies hytter og båter ut på ukesbasis, og egner seg til grupper på 4-6 havfiskere. Arctic Fishing Adventures tilbyr så båter med skipper i ulike størrelse. 

Les mer

  • Arctic Fishing Adventures' hjemmeside inneholder informasjon og bilder fra sin helårsvirksomhet.
  • Lauklines Kystferies hjemmeside gir informasjon om havfiske og overnatting
  • Visit Tromsø, den lokale reiselivsorganisasjonen, gir informasjon om alt annet i Tromsø-området på sin hjemmeside.