Senja har to sider, en blid, grønn og vennlig innside og en barsk, værhard ytterside. Hvorfor er de mest spesielle bosettingene på yttersida? Jo, der ute er fisket best.

Et nytt reisemål

Yttersida av Senja har vært vakker, vakker i millioner av år, så hvorfor har vi ikke hørt om det før? Svaret ligger nok i veinettet, det var bare få, små svingete veier fra Finnsnes på innersida, og man måtte kjøre tilbake samme vei.de siste årene har det blitt bygd veier og tunneler mellom bygdene, så nå kan man kjøre langs det meste av ytre Senja. Om sommeren går det ferger fra Botnhamn til Brensholmen, en time fra Tromsø, og fra Gryllefjord til Andenes. Her kommer noen høydepunkter på turen fra Botnhamn i nord til Gryllefjord i sør. Dette er en av landets 18 nasjonale turistveier. 

Husøy, travel og bardunert

Husøya er jo egentlig ikke på Senja. De har sin egen øy, forbundet med en molo til Senja. Moloen er blå etter at øysamfunnet ble portrettert i et reality-program for noen år siden. Her fiskes det torsk og eksporteres for store summer hvert år, så været har noe travelt over seg. Så langt ute er det imidlertid værhardt, så noen av husene har bardunert fast hustaket.

Senjahopen og Mefjordvær

De to tvillingværene Senjahopen og Mefjordvær har ulik takt og lynne. Senjahopen er størst, og har en aktiv fiskeflåte og en fiskeindustri i full vigør. Mefjordvær er mer historisk, med adskillig gammel bebyggelse. Fyrlykta er et favorittsted å ta bilde, for herfra ser du både innover bebyggelsen og utover den bratte ytterkysten av Senja.

Okshornan

Ved Erfjorden, midt på strekningen, rager Okshornan, en rekke med sagtannede topper 6-700 meter rett opp av fjorden. Synet av toppene mot synsranden er mektig, så dette er et favorittsted å ta bilder. For å lette adkomsten har Statens vegvesen bygd en prisbelønt rampe i moderne design, så det er ikke noe problem å få se Okshornan, kalt Djevelens tanngard, i første parkett.

Bøvær

En annen favorittavstikker går til vakre Bøvær, med hvite strender og fantastisk utsikt mot Bergsfjorden og de 98 øyene og utover Atlanterhavet. Her ligger Kråkeslottet, en gammel væreierbolig om har blitt til et lite galleri. 

Senjatrollet

Troll er fæle og skremmende vesener. Heldigvis har de fleste den egenskapen at de blir til stein når sola renner. Ved Bergsfjorden finne det imidlertid et unntak, det store Senjatrollet. Trollkjerring har han også ved siden av seg. En humørfylt lekepark for småtroll bruker nemlig folketrua som motiv. Beliggenheten ved fjorden kunne ikke vært bedre.

Hamn i Senja

Hamn i Senja er i dag et turistanlegg, men var egentlig et industristed og handelssted. Her ble det utvunnet nikkel i en kort, men hektisk periode på 1880-tallet, og det var det første stedet i Nord-Norge som fikk elektrisk strøm.

Torsken og Gryllefjord

De to kystbygdene og rivalene ligger i få kilometers avstand, med et lite fjell imellom. Gryllefjord er størst, med kompakt, fargeglad bebyggelse og avhengighet av fiskeindustrien. Torsken er mye mindre, men har et lite klenodium, den lille trekirken fra 1780-tallet med flott utsmykning fra middealderen og framover.

  • Destinasjon Senja, det lokale reiselivsselskapet, har masse Senja-informasjon på sin side.
  • Strekningen fra Botnhamn til Gryllefjord er presentert i tekst og bilder på Nasjonale Turistveiers hjemmeside.