100 000 sjøfugl, deriblant den høyarktiske polarlomvien, bebor Norges østligste punkt Hornøya. Ta turen ut for å komme nærmere fuglene enn på noe annet fuglefjell i nord.

Rett utenfor Vardø

www.nordnorge.com ble med båten fra havna i Vardø ut til Hornøya en strålende, solrik og iskald junidag. Få minutter etter at vi rundet moloen i Vardø, ble vi møtt av innbyggerne på Hornøya. Havet var fullt av dykkende lomvier, og lundefuglene flakset frenetisk over bølgetoppene på sitt lite aerodynamiske vis. Etter bare ti minutter kunne vi legge til kai, og ble møtt med et leven uten like.

Lett tilgjengelig

På de fleste fuglefjell får man ikke komme for nær. Fuglene på Hornøya er imidlertid vant til at forskere går rundt blant dem, og reagerer ikke så mye på mennesker. Det er lagt ut kokosmatter man kan følge. Dermed kommer man nærmere fuglene enn på noe annet fuglefjell i Norge. www.nordnorge.com var langt mer forbløffet enn motparten da vi fikk blikkontakt med lunde, skarv og krykkje.

Fugleskjul

På øya ligger det også et fugleskjul. Herfra kan du se på fuglene uten at de ser deg, og du kan stå i le og varme deg litt når nordausten biter i fingertuppene. Dette inngår i satsingen på fuglekikking i Øst-Finnmark, og er tegnet av fuglekikker og arkitekt Tormod Amundsen.

Polarlomvi

Polarlomvien hekker i all hovedsak på fuglefjellene på Bjørnøya, på Svalbard og i andre høyarktiske strøk. I det egentlige Norge hekker den bare i Øst-Finnmark, med Hornøya som den største kolonien. Den minner om den vanlige lomvien, men er litt mindre og kjennes på den hvite stripa langs nebbet. På Hornøya inntar polarlomvien den bratteste bergveggen, og er dermed den fuglen med minst høydeskrekk. Fuglekikkere fra hele Europa kommer til Hornøya for å se de lettest tilgjengelige polarlomviene i verden.

Mange slags fugler

Lomvi, alke, lundefugl, krykkje, teist og skarv befolker de bratte skrentene. Lunden ligger øverst, den graver huler i gressbakken for eggene sine. Alke, lomvi og polarlomvi legger derimot eggene sine rett på berghyllene, og de kamuflasjefargede eggene er pæreformede for å rulle rundt i ring i stedet for å ramle over kanten om de skulle komme i bevegelse. Måsearten krykkje er de mest bråkete, mens skarvene står på klippene og brer ut vingene sine for å lufte dem. Man vandrer forbløffet rundt og får fantastiske nærbilder av fuglene.

Norges østligste punkt

Hornøya er Norges østligste punkt, og befinner seg på samme lengdegrad som Sankt Petersburg, Istanbul og Alexandria. Sola når middagshøyden her over en time før i Oslo. Hornøya fyr ligger på de slake gressbakkene på østsida av øya et kvarters gange fra kaia. Herfra ser man over til Fiskarhalvøya i Russland i sørøst, og ellers når blikket ut til horisonten.

Følg med hele året

I fuglekikkermiljøet er jo Hornøya et viktig punkt. Derfor har det blitt satt opp to webkamera øverst på fuglefjellet. Det ene overvåker lundefuglene, mens det andre er plassert nede i bratthenget hos krykkjene og lomviene. På høsten og tidlig på vinteren kan det være lite å se, men fra mars-april fylles fuglefjellene, og man kan være heldig og se slåsskampene lundefuglene i mellom om de beste hekkeplassene.

Les mer

Følgende nettsteder kan hjelpe deg i planleggingen av neste tur til Vardø. Vardø ligger lengst nordøst i Norge, og nås med buss, Hurtigrute og fly via Kirkenes, og ligger på Nasjonal turistvei i Varanger