Fjellrike, majestetiske Ofoten og grønne, havfriske Vesterålen danner en uimotståelig kombinasjon; fra grensefjell til storhav.

Langs E6 nordover

Ved Fauske følges E6 nordover (Rute 3) . Fra Ulvsvåg på Hamarøy går ferden blant lune viker og høye, forrevne fjelltopper. En sidevei ved Bognes fører ut til Leiknesfeltet.Dette er et av landets største og best bevarte helleristningsfelt. Det er 8-9000 år gammelt og består av ca. 40 figurer i naturlig størrelse. Ferge fra Bognes til Skarberget. På turen er det mektig utsikt mot de ville Tysfjord- og Efjordfjellene. Alternativt er å ta av til Drag som har fergeforbindelse med Kjøpsvik.de retter følges RV827 til E6 og videre mot Narvik.

Stetind - Norges nasjonalfjell

Stetind er en naturlig obelisk der den rager 1381 m. opp fra fjorden. Toppflaten er på størrelse med en fotballbane! Stetind ble i 2002 kåret til Norges nasjonalfjell. Innerst i Tysfjord er Norge omtrent på sitt smaleste, med bare 6,3 km fra Hellemobotn til svenske-grensen. Spekkhuggerne har sildefest i Tysfjord fra oktober til januar, da fjorden invaderes på jakt etter ”havets sølv”. På spekkhuggersafari kan leken beskues fra nært hold.

Inn i Ofoten

Veien går så over de elegante Efjordbruene, til Ballangen og videre mot Narvik. Fjellene i Ofoten er rike på mineraler, og bergverksdrift har betydd mye for denne regionen. Skjomen har helleristninger, og mulighetene for fjell- og breturer er de aller beste. Det går merkede løyper i dette storslåtte fjellområdet. Skjomen har også en 18 hulls golfbane!

Narvik

Narvik – Europas største utskipningsanlegg for jernmalm.Dette gjorde Narvik til en uvurderlig bastion under den 2. verdenskrig. Tyskerne inntok Narvik og beholdt den til freden kom i 1945. Fjellheisen fører opp til 650 meters praktfull utsikt. Om vinteren er dette verdens nordligste world-cup-arena, men kanskje frister det mer med en av de enklere nedfartene?

Utover Ofotfjorden

Ved Bjerkvik fortsetter E6 nordover. Langs Ofotfjorden oppleves samisk kultur og historie i traktene ved Evenes. Over Tjeldsund bru går ferden til Hinnøya, Norges største øy, med høyfjell og fjorder som nesten deler øya i to på flere steder. Bru ved Strand over til Sortland, men vi fortsetter først til Andøya. Langs RV 82 passeres Norges nordvestligste furuskog, der noen av trærne er 700 år gamle.

Andøya

Ta veien Andøya rundt. Øya er full av kulturminner, gårdshauger fra middelalderen og bl. a.no rd-Norges best bevarte gårdsanlegg fra jernalderen. På yttersida går veien i et åpent kystlandskap med utsikt over Norskehavet. Små samfunn ligger i klynger, som for å verne seg mot storhavet og kraftige vinder, der sågar asfalten har blitt blåst av veiene!

Yttersia

La turen gå til fugleøya Bleik, til naturreservatet med steinkobber utenfor Nordmela – og ikke minst; til hvalsafari fra Andenes. Her kan man bli med ut på havet for å se etter spermasetthvalen, som mesker seg med blekksprut i havområdet utenfor.

Blå by

Neste stopp er Sortland, som er regionssenteret for Vesterålen, et moderne småbysenter og hovedsete for den norske Kystvakta. Det spesielle fjellet Reka er klatrernes utfordring!

Nord på Langøya

Fiskeværet Nyksund, RV 821, er en spennende opplevelse ytterst i havgapet. Fra å være rammet av stagnasjon, fraflytting og forfall markerer det gamle fiskeværet seg stadig tydeligere som et kraftsentrum for mat og kunst. Stø er et særpreget fiskevær på nordspissen av Langøya. Fra Stø går det om sommeren daglige hval-,sel- og fuglesafari. Søk midnattsola her - mot det endeløse havet i nord!

Nykan

Langs RV 820 venter nye naturopplevelser. Utenfor Nykvåg ligger de merkverdige ”Nykan”; runde, bratte fjell som huser mange arter av sjøfugler. Yttersida av Vesterålen er den nordnorske forfatteren Regine Nordmann sitt rike. Her fant hun inspirasjon til bl. a. ”Eventyret om Ringelihorn”. På vei til Stokmarknes velger vi veien langs Eidsfjorden.

Hurtigrutens hjemsted

Vesterålens nest største tettsted, Stokmarknes er fra gammelt av kjent som markedsplass. Stokmarknes er også Hurtigrutens ”fødested”. Gjennom utstillinger og billedspill på Hurtigrutemuseet får man på et spennende innblikk i en reise med Hurtigruten og dens betydning for bosetning og næringsliv langs kysten. På havna ligger den gamle hurtigruta Finnmarken fra 1956.

Lengst sør i Vesterålen

Tettstedet Melbu er kjent for sitt aktive kulturliv, der ”SommerMelbu” arrangeres hver sommer. I dag preges stedet av moderne fiskeindustri, som også har fått sitt eget museum. Turbåter til Trollfjorden fra Hennes, Melbu og Stokmarknes – spør på turistinfoen for ruteopplysning. Ferge fra Melbu over Hadselfjorden til Fiskebøl og videre til Lofoten (Rute 3)

Møysalen

Vår reise går igjennordover til Sortland. På turen kan du beskue elegante Møysalen – den høyeste fjelltoppen i Lofoten og Vesterålen, 1261 moh. Om sommeren går det guidede turer til toppen. Fra Sigerfjord er det ca. 35 km til Hennes hvor disse turene starter. Fra Sigerfjord videre langs RV85 kommer man til Gullesfjordbotn. Her kan man svinge av og kjøre den nye E10 traséen over Hinnøya og Raftsundet til Austvågøya i Lofoten, for deretter fortsette turen i Lofoten.

Vår tur fortsetter fra imidlertid fra Sigerfjord videre langs E10/RV85 via Gullesfjorden til Lødingen. Herfra er det ferge til Bognes.

Mer informasjon

Les mer på www.visitvesteralen.com og www.destinasjonnarvik.com.