Fra øy til fastland, fjell og fjord, og overalt de eventyrlige fjellformasjonene. Ta turen Helgeland rundt.

Porten til Nord-Norge

Porten til Nord-Norge bør være første kaffestopp.no rdlysbuen som kneiser over E6 markerer informasjonssenteret hvor du får nyttige opplysninger med på veien videre. E6 går nordover langs Majavatn, fra gammelt av en samisk stevneplass, fra krigens dager et dystert minne om hjemmefront og kamp. Som alternativ til E6 følges ”Villmarksveien” fra Kappfjell i sør til Korgen i nord, ca. 150 km i vakker og vill natur. Børgefjell nasjonalpark og Norges nest største innsjø, Røsvatn, inviterer til de herligste naturopplevelser.

Lengst sør i Nord-Norge

Kysten møter en ved å ta av ved Brenna på E6 og fortsetter Tosenveien, RV 76, til Brønnøysund. Velfjordområdet er et eldorado for fiske- og friluftslivsinteresserte. Bebyggelsen langs fjorden er klassisk nordnorsk. Bratte lier. Gårder langs strandflata. Naust. På stille dager speiler fjellene seg i fjorden. Og så ligger den fantastiske kysten der – med den varierte og vakre Kystriksveien – RV 17.

Bindalsavstikker

Ta en avstikker til Bindal, Nordlands sørligste kommune. På veien passeres Sømna, fra gammelt av kalt Nord-Norges kornkammer. Ferge fra Vennesund til Holm. På den andre siden ligger Bindal, villmarkskommunen med rikt laksefiske, men egentlig best kjent for sin variant av de gamle nordlandsbåtene – Bindalsfæringen. Båtene bygges fortsatt, og over hele Sør-Helgeland arrangeres regattaer med disse tradisjonelle nordlandsbåtene om sommeren.

Brønnøysund og Torghatten

I Brønnøysund oppleves en livlig småbystemning, innrammet av grønne frodige enger, glattskurte fjell og en drøm av en skjærgård. Hurtigruta passerer det trange Brønnøysundet på nord- og sørtur. Torghatten, fjellet med hullet tvers gjennom vokter det hele med sitt våkne øye. Sagnet om Nordlandsfjella beretter om hvordan Torghatten og de andre tidligere stortrolla langs Nordlandskysten ble til stein da sola rant. Turistinformasjonene kan skaffe hele sagnet!

Verdensarv på Vega

Fra alle de større tettstedene langs Helgelandskysten går båter til skjærgården. Øyriket med sine titusener av øyer, holmer og skjær er opplevelsesrikt – og fuglelivet unikt. Vegaøyene ble i 2004 tatt med på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste! Mange av øyene byr på overnatting og strekninger med bilvei, men det er heller ikke så dumt å ta sykkelen fatt – og teltet med!

Håreks hjemsted

Tjøttas historie er spennende. Fra vikingtiden til det 18. århundre, hørte 2-300 gårder til storgodset på Tjøtta. En rekke fornminner er åpne for publikum. Krigskirkegårdene på Tjøtta minner oss om siste krigs tragedier. Her hviler ca. 10. 000 krigsofre.

Syv søstre og Petter Dass

På Alstenøya ligger De Syv Søstres rike. Fjellkjeden med høyder fra 910 til 1072 m har en rekke merkede turløyper. Bli også kjent med den kjente nordnorske dikterpresten Petter Dass i hans domene på Alstahaug. Kirken er fra 1150-1200-tallet. Prestegården fra 1650 er pietetsfullt restaurert. Her finnes Nord-Norges største gravhauger fra vikingtida. I oktober 2007 åpnet Petter Dass-museet på Alstahaug, et spektakulært moderne museum, som også er Nordland fylkes tusenårssted.

Sandnessjøen og øyene

Sandnessjøen har også en travel båthavn. Foruten å være endestasjonen for hurtigbåt fra Bodø og anløpshavn for Hurtigruta, bringes en enkelt ut til skjærgården og øyriket. Både Dønna og Herøy er flotte utfluktsmål: Hvite sandstrender, gammel pittoresk bebyggelse, middelalderkirke og utsiktspunktet på toppen av Dønnesfjell. Herøy har gode fiske- og badeplasser i tillegg til en rikholdig bygdesamling og Helgelandskatedralen fra 1100-tallet.

Innover til Mosjøen

Innerst i Leirfjorden forlates RV 17 til fordel for RV 78 sørover langs Vefsnfjorden. Gi tid – og nyt utsikten! Veien er riktignok kronglete, men full av spenning der den snor seg fram på en fjellhylle. Trygt fører den til innlandet og Mosjøen. Mosjøen har en eiendommelig historie. Fra å være et søvnig lite strandsted opplevde det en eventyrlig vekst fra 1860 da engelskmennene etablerte seg med trelasteksport fra de rike granskogene i Vefsn. Sjøgata i Mosjøen er den lengste, sammenhengende trehusbebyggelse som er bevart fra den tid i Nord-Norge. Her finnes restauranter, små kafeer, gallerier, utstillinger, butikker, boliger, naust og gjestebrygge.

Forsene

På E6 sørover passeres den mektige Laksforsen, som har et fall på 17 meter. Her gis en imponerende utsikt til laksens kamp mot vannmassene. Fra Trofors kan man velge RV 73 mot Hattfjelldal som sammen med Susendal er kjent for sitt rike kulturliv og håndverkstradisjoner. Hattfjelldal er et av de mange samiske bosetningsområdene på Helgeland.

Mer informasjon

Les mer om Helgeland på www.visithelgeland.com.