Bruk en god halv dag på en runde fra Tromsø til Lyngsalpene og tilbake. Vi kan love alper, kyst- og sjøsamekultur og plastnisser.

Uten pust Lyngen rundt

Lyngenhalvøya med sine opptil 1833 meter høye topper, blå isbreer, fossende breelver og juv er blant Norges mest dramatiske landskaper. Toppene og isbreene er bare for de mest fjellvante, men både ved Svensby og i dalene ved Furuflaten kan også mindre vante friluftsentusiaster utfolde seg. En sightseeingtur Lyngen rundt med bil er imidlertid en glede vi alle kan ta del i.

Fra Tromsø til fjellene

Turen går langs E8 til Fagernes (20km) og videre langs Riksvei 91 til fergekaia på Breivikeidet. Herfra åpenbarer den imponerende tinderekka seg, og de 20 minuttene over til Svensby er et enestående panorama. Kafeen på ferga selger fantastiske lefser. Spør gjerne turistinformasjon på Svensby fergekai om stien over til Jegervatnet. Like ved ligger Gamslett sjøsamiske gård, et bevart gårdsanlegg fra 1800-tallet.

Gjennom Lyngsalpene

Kjøreturen over Lyngenhalvøya er kort, men dramatisk, og i god sikt får du øye på Jiekkevarri, det høyeste fjellet i Troms på 1833 meter. Lyngseidet er et vakkert, velholdt strandsted med mange gamle hus, butikker og kafeer, og Lyngen kirke fra 1740 er verdt et besøk. Plastnissen Gollis (litt skjult bak fergekaia) er verdens høyeste plastnisse med sine imponerende 9 meter, og forteller mest av alt at lokalbefolkningen har humor. 

Sørover og rundt

På vei sørover fra Lyngseidet langs Riksvei 868 ser du Solhov Folkehøgskole, en av Norges større trebygninger. Flere steder langs fjorden kan du også leie hest, selvfølgelig den lokale hesterasen lyngshest. På Bomstad gård rett før Nordkjosbotn kan du kjøpe lokal geitost. Det tradisjonsrike vertshuset Vollan Gjestestue er stedet for lokal mat, blant spesialitetene er hest. Turen til Tromsø går raskt på moderne E8 høyt over Balsfjorden.

Avstikkere:

  • Fra Svensby anbefaler vi turen nordover til fiskeværet Nord-Lenangen og til Lyngstuva, helt på nordspissen av halvøya.
  • Den smale, svingete veien til Koppangen byr på alper fra nye vinkler, og her kommer du nær inn på isbreene.

Mer informasjon