En flott runde på rundt to og en halv timers ren kjøring tur/retur Tromsø tar deg med fra skjermet fjordmiljø til ytterkysten. Og hjem igjen.

Ishavskysten

Kvaløya med sine 1000 meter høye fjell beskytter Tromsø mot det frådende Atlanterhavet. Tar du en tur ut på Kvaløya, får du se mye på kort tid, og reis gjerne selv om været er grått og vått. Vår favorittrunde går langs øst- og sørsida ut mot Sommarøy, og så via Kattfjord tilbake.

Skavberg, Hella og Straumsbukta

Fra Tromsø kjører du langs østsida av Kvaløya. Første stopp er på Skavberg, hvor du kan se helleristninger som er 2500-5000 år gamle. Mest kjent der den såkalte "tennisspilleren", som muligens var en sjaman. Like ved ligger utfartsstedet Hella, hvor fisken biter villig i den sterke Rystraumen, og hvor gamle hus fra Tromsø danner et miljø. Noen hundre meter mot vest ligger Straumen gård, et komplett gårdsanlegg hvor den eldste bygningsmassen er fra 1600-tallet. Gården er i dag museum, og for det meste stengt, men stopp gjerne og gå en tur mellom husene.

En blid sørkyst

Turen langs sørsida av Kvaløya byr på grønt jordbruksland.Dette er også et av de mest spennende arkeologiske områdene i Nord-Norge, selv om du skal ha et trenet øye for å se gravhaugene og hustuftene i terrenget.

På Sommarøy

Sommarøy har de flotteste strendene i området. Her kan du besøke bygdemuseet på Låvhaugen, hilse på dyrene i Hillesøy Fugle- og smådyrpark og nyte utsikta mot Senja og skjærgården i Tromsø. Her er det også restaurant.

Retur gjennom fjordlandskap

Strendene langs veien, både i Sandvika og Otervika, er fantastiske. Den trange Kattfjorden er en fjordoverraskelse her ute i havgapet, og en liten avstikker til de gamle handelshusene på Tulleng og på Lauklines byr på industrihistorie. Fra Ersfjordbotn, en liten avstikker, ser du 1000 meter høye fjell stupe ned i havet.Dette er også et av nordlysfotografenes favorittsteder.

Avstikkere

Et par avstikkere på Kvaløya er verdt turen for den som slentrer. Fra Belvik går det ferge 4 ganger i uka (se www.torghattennord.no) til skjærgården nordvest i Tromsø. Ta med matpakke og parker bilen ved kaia. Også turen til Tromvik og Rekvik byr på dramatisk kystnatur. Grøtfjord har flotte strender med stor utfart fra Tromsø, og om høsten prøver man seg gjerne med litt surfing her ute.