Knut Hansvold

Bø Museum er viet til eventyret

Et lokalmuseum som forteller historien om hverdagsslitet for fiskarbonden, men også spennende skumle eventyr og alvedronninger. Bø Museum har eventyr som tema, det er bare å gi seg hen!

Bø Museum holder til i den gamle lensmannsgården Parkvoll. Her lå bygdas lensmannskontor fra 1919 til 1956. Dette er et flott hus i trejugend med velbevarte møbelstykker fra ulike tider. Solrommet i andre etasje må ha vært et deilig rom å ta morgenkaffen i en solrik senvinterdag. Rundt i huset er det utstillinger med ulike tema fra lokalhistorien, og i uthusene rundt er det svært varierte utstillinger. Bø Museum er nemlig spesialisert på eventyr, sagn og muntlig fortellertradisjon.

Regine Normann skapte nye eventyr

Regine Normann (1867-1939) var «Nordlandets forfatterinde». Hun debuterte på Aschehoug i 1905 med romanen «Krabvåg». Regine skrev til sammen 18 bøker. Det er imidlertid eventyrdiktningen hennes hun huskes for, actionfylte og spennende eventyr fra nordnorsk kystmiljø. Regine Normann trådde sine barnesko i Bø før faren døde og hun ble bortsatt. Regine kom imidlertid tilbake til Bø og her ble hun gift 17 år gammel med en langt eldre mann. Det ulykkelige ekteskapet ble oppløst etter 10 år; da hadde Regine flyttet til Oslo, tatt lærerskolen og debutert som forfatter. I et lyst og vakkert kammers i lensmannsgården kan man lese mer om Regine Normann i en utstilling i tekst og bilder.

Eventyrstunden finner sted i Eventyrskogen

Barn i alle aldre er også invitert inn i eventyrskogen for å høre på eventyrene til Regine Normann. Det er tre avdelinger, nemlig havet, skogen og berget. Her må man ta av seg skoene for ikke å vekke skrømt og troll. Med hodetelefoner kan man høre skuespilleren Henny Moan lese eventyrene om tusser og troll, noen korte og morsomme, andre lengre og litt skumle.

Gå til uthuset med det rare i

I uthuset har Bø Museum en imponerende samling gjenstander fra dagliglivet i Bø i gamle dager. En sluffe, en vogn på meier for vinterbruk, en flott utskåret kjelke og et par solide treski vekker begeistring, mens oterjern og revesaks får oss til å steile. Fangst av små pelsdyr var imidlertid en viktig attåtnæring som ga kjærkomne inntekter for folk. Rive, ljå og møkkaspreder fra jordbruket, en bismer til å veie fisk og annet fra fiskeriene kompletterer.

Rorbu og naust

En av uthusene er en gammel rorbu. Rorbuer var enkle hus beregnet på å huse fiskerne under sesongfiskeriene, hvor lofotfisket var det aller viktigste. Da reiste alle menn over konfirmasjonsalderen hjemmefra for å delta, og var gjerne borte i månedsvis. Ei lofotkiste står midt i rommet, her ble klesskift og tørrmat oppbevart, og i leddikken, en liten kasse inni kista, ble penger og salmebok plassert. Tykke vadmelsklær, fiskegarn og tjukke ryer til å ligge under er også med. Ei god rye var gjev, så det fortelles fra et skipsforlis at en fisker ropte fra uti vannet «berg rya først». I et eget naust er det også stilt ut ulike båter; en åttring fra 1874 er den største.

Buestangsgamme for alvedronning

Gammer, torvhytter, har årtusengamle tradisjoner i Nord-Skandinavia. Nedenfor museet er det bygd opp en buestangsgamme, en gamme bygd med to buer i bjørk og en tverrstang som bærende prinsipp. Formen er urgammel, men innholdet kommer fra Borgarfjörður på østkysten av Island. I islandsk folketru står alvene sentralt, og gammen er innredet som Alveborg, residensen til alvedronningen. Blå er alvenes farge, så blått dominerer, og i benken glitrer det i alvenes skatter.

Reginedagan

I slutten av juli avvikles Reginedagan på en utendørsscene på museumsområdet. Reginedagan er årets store kulturbegivenhet i Bø, og byr på konserter og arrangementer i Regines ånd.

Bø Museum har romslige åpningstider på sommeren, og etter behov er det korte omvisninger. Høst, vinter og vår er det åpent på forespørsel, og mange arrangementer finner sted. Barna er gitt stor plass for å høre på eventyr og lage sine egne tegninger. Hver sommer er det en ny utstilling. Det er kort vei fra museet ut til den 4,3 meter høye skulpturen «Mannen fra havet» som er del av kunstprosjektet Skulpturlandskap Nordland. Herfra ser man ut til Gaukværøy og hele skjærgården.

Besøk Bø Museum

Gå videre for å besøke Bø Museum sitt offisielle nettsted