Kjør snøscooter på Europas nordligste fastland

Nordkynhalvøya, Europas nordligste fastland, er som skapt for snøscooterturer, både i mørketida og på den lyse seinvinteren. Velg nybegynnerløsninga på 90 minutter, eller legg ut på en ekspedisjon gjennom hele Finnmark.

Nordkynhalvøya ligger ytterst på Finnmarkskysten. Det er akkurat hit man skal for å kjøre skuter, enten man kommer i polarnatta på jakt etter nordlyset eller ved påsketider for å oppleve de hvite viddene og de vide horisontene.

Nordkyn er perfekt for skuterkjøring

Nordkynhalvøya er som skapt for skuterkjøring. Frosne vann, sletter og slake bakketopper gjør at nybegynnere får en lett start. De viderekomne kan trykke på gassen på de hvite viddene.

På Nordkyn er sjansen stor for å se nordlyset

Kommer man til Nordkyn en vinterkveld, er man på rett sted for å se nordlyset. Bare i de tette fiskeværene er det elektrisk lys, ellers er det stummende mørkt. På klare netter er derfor stjernehimmelen nær, detaljert og lyssterk, og et hvert glimt av nordlys vil være klart og tydelig. Fram til tidlig i mars, når det lysner på kveldene, er skuterturen til Mehamn en ypperlig sjanse til å se nordlyset.

Kjør i vintermørket eller i vårlyset

En gang i november-desember er snødekket dypt nok for å starte skuterturene. Da ruger mørketida over Finnmarkskysten, og man kjører i stummende mørke. I mars er imidlertid lyset på full fart tilbake, og man setter av gårde i det glassaktige blå skumringslyset. Da åpenbarer Nordkyn-landskapet seg med sine bølgende vidder og vide horisonter, med de bratte skrentene ned mot kysten og det uendelige havblikket. Når sola får tak i april, blir skuterturen til en gyllen kveldssolopplevelse, og man kan vinke til lokale isfiskere og skuterkjørere som nyter de lyse vårkveldene.

Turen egner seg for nybegynnere

De fleste som er med på turen, er hurtigrutepassasjerer som benytter sjansen til å ta turen mellom Kjøllefjord og Mehamn over land, men også andre kan være med. Farten er tilpasset nybegynnere, og alle får hver sin skuter. «Snøskuterskolen» er navnet på den kortfattede, men grundige kjøreopplæringen og sikkerhetsinstruksen som gis på forhånd. Det er én guide per seks skutere, så alle spørsmål kan besvares fort og greit. Skulle noen få nok kjøring, kan de sitte bakpå guiden i stedet. Turen arrangeres også når Hurtigruten seiler sørover, fra rundt halv ett til halv tre på natta.

Erfarne skuterkjørere kan bestille mer utfordrende turer

For alle dem som er vant med å kjøre skuter og dem som er vant til å være ute, kan man få større utfordringer på Nordkyn. Turoperatøren Nordic Safari i Mehamn tar gjester med på lengre turer til de små bosettingene på innersiden av Nordkynhalvøya, til verdens nordligste fastlandsfyr Slettnes, til den forlatte bosettinga Skjøtningberg og over flate vidder midt på halvøya hvor man kan kjøre fort. De daglige distansene er på 100-150 kilometer.

Skuterentusiastene drar på skuterekspedisjon

Det ypperste i skuteropplevelser er delta i en skuterekspedisjon. Nordic Safari tilbyr turer som begynner eller slutter i Mehamn, men som går til Finland, Sverige og til Lyngsalpene ved Tromsø. Man overnatter i hytter, i fjellstuer og i små turistanlegg, og distansen ligger et sted mellom 150 og 200 kilometer om dagen. Sesongen er i perioden februar til mai, når snødekket er garantert og det er lyst nok til å kjøre i mange timer.

Nordkyn ligger lengst nord i Europa

Fiskeværene Kjøllefjord og Mehamn nås med Hurtigruten fra Tromsø, Hammerfest og Honningsvåg, før den seiler videre til Kirkenes. Widerøe flyr også til Mehamn fra Kirkenes, Alta og Tromsø, hvorfra det er forbindelser med SAS og Norwegian til Oslo og utlandet.

Logo Nordkyn

Vil du på tur til Nordkyn?

Ta kontakt med Visit Nordkyn å få all den hjelpen du trenger for ditt opphold!