Galleri Lofotens i Henningsvær viser fram hvordan norsk maleri plutselig oppdaget Lofoten på 1880-tallet. Bildespillet «Det magiske øyriket» er inspirert av samme kilde; Lofotens vakre og særegne landskap.
I 1827 skrev amtmann Blom om Lofoten at det var «fullstendig blottet for skjønnhet». De ville, forrevne fjellene, den karrige jorda og den fattigslige bebyggelsen av umalt tre var fjernt fra det man anså som vakkert. Peder Balke portretterte landskapet i Lofoten under sin reise til Nord-Norge i 1832, men dette satte få spor i samtida, Balke ble nemlig først anerkjent lenge etter sin død. Lofoten var rett og slett ingen steder.
Lofoten oppdages av kunsten
Først da den sørnorske kunstneren Otto Sinding tidlig på 1880-tallet begynte å skildre landskapet i Lofoten i store panoramabilder, ble Lofoten kjent. Lofotbildene ble utstilt i Kristiania, i Tyskland og i salongen i Paris og vakte oppsikt. De inspirerte andre kunstnere til å reise til Lofoten, og grunnen var beredt for gullalderen. «Fra Reine i Lofoten» er utstilt i Galleri Lofotens Hus, mens en senere versjon henger på Stortinget. Andre kjente motiver er «Begravelse i Lofoten» og «Snølandskap i Svolvær».
Ofte stilte spørsmål
Galleri Lofotens hjemmeside, har både mye mer informasjon om malerne og oppdatert informasjon for besøkende.
Lofoten Info er hjemmesida til den lokale reiselivsorganisasjonen Destination Lofoten. Her finner du alt om både Henningsvær og resten av Lofoten.
Gullalderen vises fram på Galleri Lofoten
Gunnar Berg fra Svolvær er blant Nord-Norges betydeligste kunstnere, som i løpet av sitt korte liv malte noen av de mest kjente lofotmaleriene. I Lofotens Hus henger «Fra Svolvær havn», mens det kjente «Trollfjordslaget» henger i Svolvær. Even Ulving, Ole Juul og Thorolf Holmboe tilhører også denne generasjonen, og er utstilt i Galleri Lofoten. Fjellene, lofotfisket med folkelivet, rorbuene og kaiene, det hele ble en egen genre innenfor norsk malerkunst; lofotmalerne.
Nyromantikken hilser til gullalderen
Én av malerne tilhører ikke gullalderen, nemlig Karl Erik Harr, en høyst levende og produktiv kunstner den dag i dag. Harr tilhører nyromantikerne i norsk kunst, og øser som dem av motivrikdommen i Nord-Norge. Harr finnes i mange gallerier i Nord-Norge, om bord på hurtigruteskip, på altertavler og i rådhus.
Bildespillet er fra det magiske øyriket
Bildespillet «Det magiske øyriket» er en nåtidig vandring gjennom Lofoten; Hurtigruten i storm på Vestfjorden, fiskere i dagens oransje oljehyrer, havørn som stupdykker etter fisk, spekkhoggere, nordlyset og midnattssola mot Gimsøyas skarpe profil. Fotografen, forfatteren og skribenten Frank A. Jensen portretterer dagens Lofoten gjennom fire årstider og i all slags vær. Han øser dermed av den samme inspirasjonen som gullalderens kunstnere, det rå, fengslende og storslåtte landskapet i Lofoten.
Lofoten er et sted å se på kunst
Gallerier, atelier, skulpturlandskap, glasshytte, kunsthotell, kunstsmed, graffiti på garasjedører; ingen steder i Nord-Norge er som Lofoten preget av kunstnernes nærvær. Et besøk på Galleri Lofotens Hus i Henningsvær viser deg imidlertid begynnelsen på Lofoten som tyngdepunkt i kunsten. Galleriet ligger i en brygge midt i Henningsvær, og kunne dermed selv vært et motiv for lofotmalerne. Bildespillet går til faste tidspunkt hele dagen i sommersesongen.