På en pynt for seg selv, 1100 kilometer fra Nordpolen, ligger Isfjord Radio. De røffe, værbestandige veggene gjemmer et trivelig, varmt og komfortabelt indre, med måltidet rundt langbordet i messa som et høydepunkt. Det har du fortjent etter 100 km på skuter, hundespann eller i båt for å komme hit.
Inntil 70-tallet var bosettingene på Svalbard helt isolerte om vinteren. Når isen la seg, var man innefrosset og kunne først komme sørover når isen gikk til våren. Rundt Isfjorden lå gruvesamfunn som Longyearbyen, Barentsburg og flere andre. De store selfangstfeltene og fiskebankene ligger i havet i sør og vest. I 1933 ble derfor Svalbard radio opprettet på Kapp Linné, rett ved fjordmunningen, for å lette radiosambandet mellom bosettingene og til fastlandet. Etter krigsødeleggelsene ble bygningene satt opp igjen, og ny teknologi fordret nye installasjoner. Men i 1999 ble det slutt med permanent bosetting, siden alt kunne styres fra Longyearbyen. Og Isfjord Radio kunne i stedet åpne dørene for reisende på vei til verdens ende.
Ofte stilte spørsmål
Isfjord Radio ligger ytterst i Adventfjorden, den store fjorden på Svalbard. Longyearbyen og Barentsburg ligger lenger inn i fjorden.
Nei. Det går ikke vei og ikke organisert båttur dit. Alt må avtales på forhånd.
Basecamp Explorer er firmaet som opererer Isfjord Radio.
Visit Svalbard har full oversikt over alle tilbudene på øygruppa.
Verdens nordligste resort ligger ytterst i Adventsfjorden
Yttervegger av bølgeblikk, digre satelittskåler, en skog av antenner og oljetanker; det ytre passer seg en utpost i Arktis. Innvendig er det imidlertid en annen historie. Trivelige salonger, koselige rom med myke senger og moderne sanitære forhold gjør at du slipper ekspedisjonsfølelsen innomhus. Her kan du slappe av i stillheten.
Messa serverer ikke kantinemat
Til måltidene samles alle rundt det store bordet i messa, akkurat slik de gjorde da radiostasjonen var bemannet. Maten er imidlertid helt annerledes; her jobber noen av de beste kokkene på Svalbard, og de lokale råvarene tilberedes med eleganse og stil.
Reisen dit er halve reisen
Det er ikke noe veinett på Svalbard. På vinteren kjører man snøskuter eller hundespann for å komme til Isfjord Radio. Dette er en strekning på rundt 100 km, og turen tar ca. 5 timer avhengig av vær og føre.
Vi bruker god tid når vi er på tur, og spiser ekspedisjonslunsj på veien. Underveis kjenner vi på elementene og opplevelsene i det storslagne Arktis.
Det er rikelig med tid til fotografering for å fylle opp fotoalbumet. På retur til Longyearbyen kjører vi gjerne innom den russiske bosettingen Barentsburg for en kort sightseeing.
Om sommeren kommer man til Isfjord Radio sjøveien. Uansett fremkomstmiddel sørger Basecamp Explorer for få deg trygt frem og tilbake.