Skal du ta med en suvenir fra Lofoten, er et stykke steinfjording, en herlig, mild ost fra Lofoten Gårdsysteri, blant de beste alternativene. Om du klarer å la være å spise den opp på hjemveien, da…
På gården Saupstad på Vestvågøya i Lofoten driver opprinnelig nederlandske Marielle de Roos og Hugo Vink et geitebruk med 150 geiter. Gården driver økologisk, ligger vakkert til under et lofotfjell og rundt et 200 år gammelt våningshus og tar imot gjester som vil kjøpe ost, pølse og kjekjøtt.
Geitelivet har mye frihet
Vi titter inn i fjøsen, selv om vi ikke får gå inn av hygienehensyn. Her står geitene i store binger, og har godt med plass for å bevege seg. Om våren får de noen lufteturer ut på dagen, og om sommeren går de ute på beite. Da slipper de ut om morgenen, beiter oppe i de bratte skråningene om dagen og kommer hjem i femtida for å bli melket. Siden geiter er sosiale vanedyr, og de har jurene fulle av melk, kommer de helt frivillig hjem igjen i samlet flokk.
Ofte stilte spørsmål
Hjemmesiden til Lofoten Gårdsysteri inneholder bilder og informasjon. Facebooksiden er artig, da kan du følge livet på gården gjennom året.Destination Lofoten har all mulig informasjon om resten av Lofoten.
Gården ligger i bygda Saupstad på nordsida av Vestvågøy i Lofoten, ikke så langt fra Leknes.
Det er en stund mellom bussene ut hit, så det er nok best å ha egen bil.
Kløver er naturlig nitrogen
Gården er økologisk, og bruker ikke plantevernmidler eller kunstgjødsel. Hugo forteller at produksjonen gikk raskt ned da de begynte å drive økologisk. Imidlertid steg produksjonen etter hvert, og nå vokser gresset like frodig som før omleggingen. Det er bare mye renere og mer naturlig. Hugo har plantet kløver, som binder nitrogen fra lufta. Nitrogen er en viktig ingrediens i kunstgjødsel, men kløveren sørger for nok nitrogen på naturlig vis.
Geitosten er mild på smak
Osten er ystet på gården, og det lages et utvalg hvite oster. Steinfjording er den største suksessen, og den som selges mest. Vi forventet en stram, sterk smak, og ble forbauset over den runde, milde smaken. «Smaken kommer mye an på melka og hva geitene spiser» sier Hugo. Steinfjordingen finnes også smaksatt med ulike urter, og vi fikk smake på steinfjording smaksatt med bakkehornskløver, som ga en nøtteaktig smak. Nordlandsost er en blanding av Marielles og Hugos geitemelk og kumelk fra nabogårdene. Det lages også en fetaost i kaldpresset rapsolje.
Kjekjøtt og geitepølse utnytter ressursene
Merkelig nok spiser vi ikke noe særlig geitekjøtt i Norge, man tenker seg gjerne at det smaker litt sterkt og stramt. I virkeligheten er geitekjøtt mildt på smak, mildere enn lammekjøtt. Lofoten gårdsysteri lager en deilig pølse av melkegeitene. Dette er en spekepølsevariant som er mykere enn vanlig norsk spekepølse, noe i nærheten av en chorizo, men mildere krydret. Den kan spises som snacks og spekemat, eller brukes i matlaging. Av kje lager de et mørt og lekkert fenalår, og man kan kjøpe kjelår og annet kjekjøtt i sesongen. Dette kan rosastekes i ovn, omtrent som lam, og er et skikkelig festmåltid.
Gårdsysteriet selger til gode restauranter
Gårdsysteriet er stort sett åpent mellom 10 og 20 om dagene, og når man svinger opp på tunet, kommer vertsfamilien gående for å låse opp. Dersom familien ikke kan ta imot, er det skiltet ved veien, så man risikerer ikke bomturer. Små grupper kan også forhåndsbestille ostesmaking, og man kan lære seg å lage ost selv. Osten fra Lofoten gårdsysteri finnes nå på flere butikker i Lofoten, samt på Meny Colosseum i Oslo. Flere restauranter i Lofoten, Skarven i Tromsø og den tostjernede michelinrestauranten Maemo i Oslo kjøper også inn ostene fra Lofoten.