Det er noe deilig eventyrlystent og livskraftig over byen Narvik. Å ligge mellom fjord og fjell gjør tydeligvis narvikværingene energiske og aktive, enten det er vinter og skisesong eller midnattssola gir det ekstra kicket til å være ute.
Narvik ligger der to fjorder møtes og danner den mektige Ofotfjorden, omgitt av mektige fjell og spisse tinder. Dette er et landskap som egner seg for utendørs moro, både for adrenalinsøkeren og den som søker skogens ro. Her er noen forslag for ulike interesser og ferdigheter.
Dra med gondolen til fjells
Fjellheisen, eller gondolen som narvikværingene sier, er en lett og flott måte å vinne 600 høydemeter. Fra plattformen er det fantastisk utsikt ned til byen, til de store malmbåtene som venter på kaiplass for å laste jernmalm, fjorden og fjellkjedene som omgir byen. Den imponerende Hålogalandsbrua sees lengst til høyre, og rett imot henger midnattssola over toppene. I alle fall på en god dag. Du kan velge selv om du drar opp med gondolen eller tar den velpreparerte stien.
Gå videre til andre og tredje topp
Når du først har kommet til Fjellstua, kan du jo prøve å komme deg enda høyere. Fjellet “Linken” ligger på 1003 meter, og “Tredjetoppen” ligger på hele 1272 meter. Jo høyere du kommer, jo videre utsyn får du. Du ser hvor vilt og urørt fjellområdene rundt Narvik er. Ta med gode sko, ha varme klær i sekken og ikke glem vannflaska. Om du går opp ved midnatt, har nok Fjellheisen sluttet å gå når du skal ned. Da er det bare å følge stien ned til byen igjen og se at sola allerede er høyere på himmelen. Selvfølgelig finnes det mange andre fine turer
Spill golf i Skjomen, men ikke treff laksen i elva
Golfbanen i Skjomen ligger lunt til innerst i fjordbotnen mellom høye fjell. Sommertemperaturene er alltid noen grader varmere enn ute i Narvik. Banen ligger flott til ved elva, de har satt ut fuglekasser for å bli kvitt myggen og utsikten til fjellene rundt er fantastisk. Vi må imidlertid rette en advarsel vedrørende ett punkt i reglementet; treffer du en laks i elva med golfballen, må du spandere laksemiddag til alle på banen. Banen er døgnåpen i midnattssolperioden.
Bystranda i Narvik heter Ornesvika
Halvannen kilometer nord for sentrum ligger den fine sandstranda i Ornesvika. Fra stupetårnet kan du imponere med saltoene dine rett i Ofotfjorden. Temperaturene er alltid forfriskende, men i gode somre kan det fort overgå 15 grader. Når hetebølgene jager kvikksølvet over 25 grader, drar narvikværingene i flokk og følge til stranda for å nyte strandlivet. Ønsker du å være alene, er det kanskje best å komme på kvelden for å se midnattssola over fjellet på andre sida.
Ras ned over svabergene på sykkel
Narviksteinen er urgammel, og talløse istider har slitt ned den knallharde granitten til gigantiske svaberg med polert overflate. Denne særpregede geologien er perfekt for den dyktige terrengsyklisten. Sjangeren har sitt eget navn, nemlig svasykling. Da kan du seile ned det dansegulvaktige svaberget helt ned til fjorden og føle adrenalinet sprette i deg. To slike svaberg er spesielt kjent i svamiljøet, nemlig Verdenssvaet i Efjord og Reinnesset langs Skjomen. Vi får understreke at dette er for de dyktige mtb’erne, de ustødige bør finne lettere terreng.
Løst og fast om Narvik i midnattssol
Fra 24. mai til 19. juli er det sol hele døgnet i Narvik, i følge www.timeanddate.no
Åneida! Været i Nord-Norge er underholdende. Likevel har Narvik et i nordnorsk sammenheng stabilt klima, og i regnskyggen for eksempel i Skjomen, er været ofte enda bedre.
Det er faktisk et reelt problem. Spør deg for i Narvik om hvor det er god midnattssolutsikt, både i sentrum, i boligstrøkene nær sentrum og ellers i området.
Ingen steder opplyser bedre enn turistorganiasjonen Visit Narviks hjemmeside.
Inn i de dype fjordene med RiB
For fartsfylt moro er RiB egnet. Fjorden Rombaken skjærer så dypt inn i landet at den nesten deler Norge i to, alt mellom høye, imponerende tinder og svært lite bosetting. Inne i fjorden stikker det rustne skroget av den tyske jageren «Georg Thiele» opp av vannet. Den ble senket i april 1940. Et lite stopp i Rombaksbotn inngår også, så du kan få tatt en titt på restene i terrenget etter en veritabel by som ble bygd opp i forbindelse med byggingen av Ofotbanen rundt 1900.