Michael Ulriksen

Slik er du trygg i nordnorsk vinter

Selv om Nord-Norge er tynt befolket, har et variert vær og ligger langt mot nord, er landsdelen i all hovedsak trygg å besøke. Likevel er det noen ting du bør være oppmerksom på. Vi har samlet noen gode råd for alle eventualiteter for vinteropphold.

Den jevne turist til Nord-Norge beveger seg i bebygde områder og er bare ute i naturen på organiserte turer med guide, oftest med lånt bekledning. Den største risikoen er da å ramle på glattisen i bygatene. Dette motvirkes best ved å bruke brodder på beina. De kan kjøpes over alt, og er en viktig trivselsskapende faktor på bytur.

Bilkjøring om vinteren går som regel helt fint

Bilkjøring om vinteren er også overraskende enkelt. Leiebiler er utstyrt med piggdekk eller gode vinterdekk, trafikken er svært liten og brøyting og strøing av veiene fungerer godt. Imidlertid kan storm og uvær ramme Nord-Norge på kort varsel. Det greieste da er å beregne så god tid at man kan vente på bedre vær. Ha alltid ekstra mat og gode klær tilgjengelig i bilen. Se også avsnittet Storm og uvær.

Skiturister må følge noen enkle regler

De lange skiturene over hvite vidder i ødemarka for eksempel på Saltfjellet, i Indre Troms og på Finnmarksvidda i mars og april er manges drøm. Imidlertid koster dårlig vær, dårlig utstyr og skred av og til menneskeliv. Det er lurt med litt erfaring, og utstyret bør være i orden. Den norske turistforening informerer godt på sine sider:

Dersom du vil oppleve skidrømmen, men mangler utstyr og erfaring, kan du jo vurdere dagsturer på oppkjørte løyper. Da er det ingen snøskredfare, og det er alltid folk i nærheten som kan hjelpe.

Frikjøring er potensielt farlig

Å styrte nedover en tusen meter høy fjellside er enhver frikjørers drøm. Imidlertid har det de siste årene vært flere dødsulykker i de nordnorske fjellene både med lokale og turister. Deilige, pudderfylte renner og kritthvite brattheng kan plutselig rase ut på glideflater etter gamle mildvær. Å lese og forstå skredvarsel og skredinformasjon krever innsikt og erfaring i fjellforhold. Vi oppfordrer derfor alle usikre til å velge organiserte turer med guide. Uerfarne skikjørere bør rett og slett ikke kjøre på egen hånd, så enkelt er det!

Du kan sjekke oppdatert skredvarsel til enhver tid © Politiet
Cornices can break off from any point. Always keep distance to cornices.
Film by: Johan Wildhagen/@NveNo In collaboration with @visitnorway

Storm og uvær rammer av og til Nord-Norge

Noen ganger hver vinter går det ut ekstremvarsel, og stormer med jente- og guttenavn feier inn fra havet. Da stenger fjellovergangene, Widerøe kansellerer flygningene til kystflyplassene og Hurtigruta blir liggende i havn. Noen ganger går til og med strømmen. Da gjelder det å utsette aktiviteter, ombestille reiseruter og holde seg innendørs. Det gjør nemlig lokalbefolkningen, klok av skade.

  • www.yr.no informerer om været.
  • Veimeldingssentralen informerer om stengte veier.
  • Overnattingssteder, bensinstasjoner og offentlig transport holder seg gjerne løpende orientert, og er gode kilder.

Havfiske

Havfiske kan innebære risiko, spesielt vinterstid, grunnet dårlig vær og manglende erfaring i båt.

Her er annet du bør være oppmerksom på

  • På Svalbard er isbjørn en konstant fare. Dersom man ikke kan skyte og har gevær, skal man aldri forlate Longyearbyen. Alternativet er å delta på organiserte turer. På det nordnorske fastlandet finnes det ingen dyr som utgjør nevneverdig reell fare.
  • Is på fjorder, vatn og elver er utrygg, særlig om høsten når det fryser på og om våren før isen går. Her finnes det få retningslinjer og hjelpemidler, men lokalbefolkningen i området har som regel en formening.
  • Nedkjøling under opphold utendørs kan være et problem. Se gjerne vårt kapittel om riktig påkledning vinterstid.
  • Last gjerne ned appen Hjelp 113, som sparer verdifulle sekunder når man ringer legevakta.