Mats Hoel Johannessen

Dønnamannen (858 moh)

Dønnamannen er en av de mest kjente fjellene langs Helgelandskysten. Når du ser Dønnamannen fra avstand, så ser det ut som en mannsperson sitt hode som ligger på ryggen og ser opp mot stjernene. Om du har en dag med fint vær, så er det få steder på Helgelandskysten som gir deg så god utsikt som fra denne toppen. 

Sesong

Sommer

Vanskelighetsgrad

Krevende

Distanse

8-12 km

Tidsbruk

4-6 timer

Komme seg til Dønnamannen

Fra Sandnessjøen fa ferge fra Sandnessjøen Fergekai mot Dønna (Bjørn Fergekai). Etter fergekaien på Dønna, kjør mot Solfjellsjøen i nordlig retning på Dønna. Før du kommer til Solfjellsjøen vil du se et skilt som viser at Breivika ligger mot venstre. Kjør denne veien til det ikke går lenger, og du vil nå en parkeringsplass på høyre side av veien. 

Du kan også komme deg til Dønnamannen ved å ta ferge fra Søvik Fergekai. Søvik ligger rett syd for flyplassen i Sandnessjøen (ca. 16  kilometer fra Sandnessjøen sentrum). Etter en 20 minutter lang fergetur, så tar det ca. 15 minutter å kjøre ved startstedet for stien ved Hagen. Underveis krysser du blant annet broen som knytter Herøy og Dønna sammen. 

Stien opp til Dønnamannen er en tydelig rute opp fjellet

Fra parkeringsplassen har artikkelens forfatter Mats Hoel gått en tydelig sti på vei mot toppen av Dønnamannen. Først bør du følge stien i et flatt parti i ca. 15 minutter, før stien går oppover mot høyre gjennom skogen. Delen av stien som leder gjennom skogen er relativt lettgått, og vil stort sett ikke oppleves krevende for folk med litt fjellerfaring. Dette partiet er heller ikke utpreget luftig. De aller fleste vil klare å komme seg over tregrensen uten problemer. 

Over tregrensen er det ei veiskille til ulike topper på Dønnamannen

Når du kommer over tregrensen til Dønnamannen vil du møte et skilt som viser deg til ulike topper på Dønnamannen. Til venstre kommer du til Panna, og til høyre kommer du til Leppa og Haka. Veien opp til Panna blir gradvis brattere, og du vil underveis møte en del partier som krever klyving. Det er viktig at man går denne stien kun i god sikt, og at det er tørre forhold, uten fare for nedbør.

Panna, Leppa eller Haka?

Bratte partier mot toppen av Dønnamannen sin panne

Etter å ha kommet deg opp en litt smal renne helt øverst, så kommer du over på panna – som er et litt smalt parti på toppen. Det er relativt god plass her, men se deg godt omkring og gå kun her om det er god sikt. Du vil på toppen se merking som forteller deg at du må være forsiktig på hvor du velger å bevege deg. Utsikten fra toppen er utrolig flott i fint vær, og du kan se langt nordover mot Træna, og til og med Lofotveggen på en god dag. 

Litt mindre bratt terreng til Leppa og Haka av Dønnamannen

De aller fleste velger å gå kun en av toppene på Dønnamannen, da turen i seg selv er ganske lang bare til panna, eller en av de andre toppene. Om du velger å gå videre til Leppa eller Haka på Dønnamannen, så er det anbefale å gå helt ned til skiltingen, og følge veien derifra. Underveis så kan det være fristende å gå av stien du kom opp, og fortsetter bortover. Men, dette er et lite brukt område, og det er lett å gå seg fast blant de store steinene, og om det skjer deg noe her, så kan det være vanskelig å få tak i folk på fjellet eller annen hjelp. Ta deg derfor bryet med å gå hele veien ned igjen, selv om det vil koste deg en 15-20 minutter ekstra tid. 

På toppen av Dønnamannen

Det er først på toppen av Leppa at du ser skiltet til Dønnamannen (på Panna er ikke dette skiltet). Mye av utsikten er den samme, men dette er et mye mer behagelig sted å være om du skulle ha høydeskrekk. Derfor er det å anbefale å gå rett hit, om man er i turfølge med noen som er usikker på høyder. Fra toppen ser du øya Lovund som er kjent for sin årlige trekk av Lundefugl, samt at du har god utsikt til De Syv Søstre på høyre hånd. På den samme høyrehånda kan du også se den tredje toppen, haka. Etter å ha vært på toppen og tatt obligatorisk bilde kan du velge å gå innom haka av Dønnamannen. Da kan du krone deg med å ha gått alle tre toppene på en dag. 

Veien ned fra Dønnamannen følger samme veien som opp

Når du skal ned fra Dønnamannen gå i samme retning som du kom opp. Veien ned vil naturligvis være enklere, men hver forsiktig, da de fleste ulykker skjer på vei hjem igjen når man er litt trøttere og enda mer sulten enn man var på vei opp igjen. På parkeringsplassen er det kort vei til fine badestrender, og kanskje skal du nyte middagen eller kveldsmaten en sen kveld mens du nyter midnattssola?

Ofte stilte spørsmål om Dønnamannen

i ca. 20 minutter i retning vestover mot den vakre stranda Breivika. 

Det har tidligere vært flere veier opp til Dønnamannen. Men, det har vært utfordringer med rasfare disse stedene. Startstedet Hagen er det som er beskrevet her, og dette er turen man skal gå for å oppleve Dønnamannen.

Pakk en god ryggsekk med mat og drikke. Det kan være begrenset med dekning, og det er å anbefale å ha en plan for hva du skal gjøre om du får et overtråkk eller beinbrudd i turfølget ditt.

Trenger du mer informasjon?

Ta kontakt med Visit Helgaland. De har kontor i Sandnessjøen og kan hjelpe deg med alt du trenger å vite.