Familievandring i underjordiske nazi-bunkerser

Vi inviterer hele familien inn i mørke og trange nazi-bunkerser, under bakken og sprengt inn i fjell, like utenfor bykjernen. En gang var de fylt av soldater og våpen, nå gir de en påminnelse om den dramatiske historien vår. Tør du å krype innover for å finne hemmelighetene langt inne i mørket? Vi låner ut lommelykt til de som er tøffe nok! Og kanskje vanker det en belønning eller to underveis også …

Sesong

Hver tirsdag og lørdag f.o.m 19. juni t.o.m 14. august 2021

Vanskelighetsgrad

Middels – Passer særlig godt for barn fra 6 – 14 år

Varighet

ca. 2,5 timer

Webside

narviksenteret.no

Festung Narvik

På denne turen står barn og unge i fokus for en guidet tur i de innerste krokene i bunkersanleggene som ble bygget i Narvik-området under krigen. Vi forklarer hvorfor 2. verdenskrig startet, og hvorfor Narvik var viktig for tyske nazister. Det var jernmalmen tyskerne vil ha. «Hvorfor?» spør du kanskje, og det svarer vi gjerne på! Tyskerne kriget i flere land allerede før de angrep Norge og Narvik, og de trengte jernmalm for å lage våpen, tankser og skip. I tillegg hadde Hitler bestemt at det var lurt å ha kontroll på den norske kystlinjen, så han ville bygge festninger og forsvarsverk langs hele kysten, underjordiske bunkersanlegg og baser for krigsskip og fly – «Festung Narvik».

Historisk oppmøtested

Vi møtes på Vassvik-kaia i Narvik, hvor den britiske spionen og offiseren Patrick Dalzel-Job (som mange hevder er den egentlige James Bond) redder flere tusen mennesker ut av Narvik før tyske bombefly ødelegger byen. Turen går langs idylliske stier ved Ofotfjorden, og er en kontrast til de trange, mørke og fuktige bunkersanleggene vi besøker – sprengt inn ved og under stiene vi går, hopper og spretter på i det litt ulendte terrenget.

Dramatisk historie i trygge omgivelser

Bunkersanleggene vi besøker er del av «Festung Narvik». De ble strengt bevoktet av tyske nazister under krigen, og var omringet av piggtråd. Dersom vanlige folk forsøkte å snike seg inn risikerte de både juling og dødsstraff! I området finnes det over 40 slike anlegg, vi skal besøke fire av dem. Vi tar med oss lommelykt, slik at vi bedre kan oppleve kanon- og maskingeværstillinger, mørke ammunisjonslagre, fuktige løpegraver og labyrintaktige tunnelanlegg. Noe ligger langt inni fjellet, annet ligger rett ved vannkanten, så vi må passe litt på. Det er lurt å ha på gode sko og lange bukser, for det kan være både busker og kratt rundt anleggene, og det kan være glatt om det har regnet. Underveis må vi finne og løse en hemmelig kode, hintene må vi lete etter i de mørkeste krokene, og hele familien får et minne fra turen når vi avslutter.

Velkommen på tur med oss!

Familievandring i underjordiske nazi-bunkerser

Turen passer for alle, men er særlig egnet for familier med barn i alderen 5-14 år. Turen inkluderer guidet vandring, overraskelser underveis og et varig minne fra turen. I de trangeste og mørkeste gangene er det gjemt hemmeligheter som kun de modigste kan avdekke.