Kristin Folsland Olsen

Festvågtinden i Lofoten (541 moh)

Lekker, luftig og lett tilgjengelig. Festvågtind er et ypperlig turmål. Her går det bratt oppover fra første steg. Fra den populære toppen får du utsyn over fiskeværet Henningsvær, og Lofotodden som strekker seg frimodig ut i havet.

Festvågtind ligger på Austvågøys sørligste punkt, tre kilometer nord for fiskeværet Henningsvær i Lofoten. Turen starter ved den store svingen bilveien gjør rett ved Festvåg. En liten sti begynner mellom buskene i veigrøfta og fortsetter etter steintrappene og muren på det gamle vannmagasinet.

Vanskelighetsgrad

Bratt, luftig tur. Stort sett på god sti, noe klyving i steinrøys.

Startsted

Vannmagasinet ca. 2 km nord for Henningsvær

Varighet

Ca. 1,5 time opp

Distanse

ca. 1,3km

Sesong

Sommer

Du bør legge turen innom Heiavatnet (189 moh) på vei opp Festvågtinden

Det kan være lurt å kikke oppover fjellsiden før du legger av gårde. Det går nemlig flere stier opp den bratte steinrøysa, og du skal holde mot høyre i starten. Stien som går til venstre blir benyttet av klatrere som ønsker å utfordre tyngdekraften i klatrefeltene i Festvågveggen. Det er litt kronglete de første meterne. Du må kravle over noen store steiner før du kommer inn på den godt brukte grusstien. Midt oppe i lia deler stien seg på ny. Begge disse stiene går til topps, men den høyre går via Heiavatnet på 189 moh. Heiavatnet, eller fjellpynten sørvest for vannet er et supert, lite turmål i seg selv. Allerede her er utsikten spektakulær!

Det er fantastisk utsikt over Henningsvær på vei opp Festvågtinden

Vender du nesa nordover når du står oppe ved vannet, ser du veien videre. Stien er noe utydelig nederst i steinrøysa, men blir grei å følge oppover i høyden. Her møter du også den andre stien som ledet direkte opp røysa. Det er bratt hele veien. Her er det ingen sløsing med høydemetrene!
Når du kommer opp til toppen av ryggen på ca. 460 meters høyde får du et spektakulært skue over Henningsværstraumen. Lofotens fineste klatreklippe «Presten» ligger like nedenunder. På godværsdager sommerstid vil du se og høre flere klatrere i aksjon. Den 400 meter høye granittkolossen er viden kjent for sin gode steinkvalitet, flotte klatring og unike omgivelser.

Toppstøtet opp til Festvågtinden

Etter å ha tatt en liten pust i bakken dreier du brått mot venstre, og klyver opp en bratt passasje på et par, tre meter. Herfra kan du enkelt spankulere bortover den brede ryggen før de aller siste meterne også krever litt armbruk. Og vipps, så er du oppe ved toppvarden av Festvågtind og kan la deg fylle av Lofotens skjønnhet!
På den brede ryggen like nedenunder toppen, har artisten Sondre Justad fra Henningsvær gjennomført flere live-konserter. På vei ned må du ta det forsiktig. Stien er godt brukt, og løs grus og sand gjør det krevende å gå. Spesielt om det er veldig tørt, eller akkurat har regnet.

Avslutt Festvågtind-turen med et forfriskende bad på Heiavatnet

Heiavatnet var tidligere Henningsværs drikkevannskilde. Vannet gikk i rør ned den bratte fjellsiden til vannmagasinet som man fremdeles ser grunnmuren av. Fiskerne fraktet vann herfra ut til Henningsvær med båt. I dag er Heiavatnet Henningsværingenes lille badeland, på gode sommerdager kan vanntemperaturen komme opp mot 18 grader. Du har ikke vært ordentlig på toppen av Festvågtind før du tar et forfriskende bad her!

Velfortjent middag i Henningsvær etter turen til Festvågtind

Etter tur smaker det ekstra godt med en matbit på en av Henningsværs mange serveringssteder. Fersk fisk, Lofotlam eller kjekebab – valget er ditt!
Henningsvær er Lofotens mest kjente fiskevær, og har lange tradisjoner. Helt siden den første bebyggelsen kom på 1500-tallet, har det vært stor fiskeaktivitet her. I enden av det sjarmerende fiskeværet kan du lene deg over rekkverket og nyte utsikten mot Festvågtind.

Henningsvær er et lite samfunn med mye liv

Henningsvær har en velassortert matbutikk, kiosk, flere gallerier, puber, kaféer, restauranter, og overnattingssteder. Samt egen klatreskole. Nordnorsk Klatreskole har drevet kursvirksomhet i Lofoten siden 1973, og klatrekursene blir stadig mer populære. Her får du lære deg hvordan du trygt klatrer i fjellet på egne sikringer. Liker du deg bedre i lavlandet kan du ta en runde rundt i de små butikkene og galleriene, og du kan blåse din egen glasskule på Engelskmannsbrygga.

Vil du vite mer om Lofoten?

Ta kontakt med Destinasjon Lofoten og de hjelper deg med alt annet du måtte lure på!