Finnmarksvidda er som skapt for hundekjøring

Hundekjøring over hvite vidder, overnatting i fjellstue og besøk i reinflokk; Engholm Huskys turer på Finnmarksvidda er fylt med naturlig action. Men de er ikke tøffere enn at de fleste klarer det. Så kan tøffingene heller dra på en teltekspedisjon i april.

Finnmarksvidda er perfekt terreng for hundekjøring; her kan hundene få fart over hvite flater uten mye vegetasjon som stikker opp av snøen. De lave åsryggene og utforkjøringene sørger for variasjon både i panorama og for hundene. Tørt og kaldt vintervær skaper perfekt snø, og i gode støvler og dresser og i aktivitet bakpå sleden fryser du ikke.

Midtvinters går turene i mørketidslys og sprengkulde

I desember og januar er sola under horisonten på Finnmarksvidda, men det er likevel ganske mye lys midt på dagen, gjerne med flotte farger på himmelen. I februar og mars er det mer lys, men fremdeles full vinter og lave temperaturer. Dette er tiden for rundturer på Finnmarksvidda med hund. Varigheten ligger på fra fire til åtte dager, og man overnatter dels på Engholms egen lodge og dels på fjellstuene og hyttene som ligger ute på Finnmarksvidda.

Hundekjøring er ikke så tøft som du tror

Man trenger ikke være en barsk hardhaus for å bli med på tur. Hundekjøring er som regel ikke så fysisk, fordi hundene gjør jobben. Kanskje man må hjelpe litt til i oppoverbakke, og det blir jo litt styr når hundene skal seles av og på. Likevel blir det ikke mer enn at folk som går en lang søndagstur og eller er fullt bevegelige kan gjennomføre uten problemer. Man kan også sitte i guidens slede eller stå på en slede som trekkes av guidens slede.

Du kan også besøke reinflokkene

Sven Engholm har nær kontakt med reindriftsnæringa, og kan ta med gjestene sine på besøk i reinflokken. Reindrifta er svært uforutsigelig, plutselig oppstår det panikk i flokken, og reingjeterne må bruke dager på samle flokken igjen. Da blir det umulig å ta imot turister. Dermed har Sven inngått avtale med fem ulike familier, slik at det alltid er noen som kan ta imot. På mange av turene får gjestene dermed være med på en dag ute i reinflokken, og få være med på foring, reinskilling eller hva ellers som foregår den dagen.

Bli med på reinflyttinga

I april begynner reinen sin årvisse vandring mot kysten. Da drar Sven Engholm ut med en gruppe gjester for å være med. I fire dager følger gjestene flokken, og får være med på det daglige arbeidet. Over kaffekoppen rundt leirbålet blir gjestene kjent med reingjeterne og får høre om en innstilling til livet som er helt annerledes enn for de fleste av oss.

På våren kommer de lange turene

I april, når det er vår andre steder, ligger snøen ennå dyp over hele Finnmark. Sola varmer på de lange dagene, mens det fryser på om natta. Da er det tid for ekspedisjonsturer, lengre turer fra innland til kyst. Målet på turen er huset i Stenbukt på kysten av Vest-Finnmark. Da overnattes det i telt og kjøres lengre distanser i de lange dagene. Det forutsettes derfor bedre forkunnskaper og mer erfaring i å være ute om man vil være med.

Greit å vite

Engholm Husky Safari ligger i Karasjok i Indre Finnmark

Det går fly til Alta eller Lakselv, og så er det buss eller leiebil videre. Du kan også fly til Ivalo i Finland, og så er det buss derfra også

Gå på hjemmesida til Engholm og les deg opp. Det er viktig at du finner en tur som passer for ditt fysiske nivå