© Friflyt /Jan Ottar Olufsen

Fiskekrogen ligger rett på kaia i Henningsvær

Et stort fat med blåskjell dampet i hvitvin i late sommerdager på havna i Henningsvær eller sprøstekte torsketunger mens vinterstormene uler; Fiskekrogen i Henningsvær er et sted for å spise godt i særdeles vakre omgivelser.

Fiskekrogen i Henningsvær har eksistert i et kvart århundre. Da de startet opp, var fiskerestauranter ganske ukjent i Lofoten, fisk var da noe man spiste hjemme. Skulle man ut, var det kjøtt som gjaldt. Denne tradisjonsrike restauranten ligger midt på havna i Henningsvær, dette enestående vakre fiskeværet som har en travel havn som hovedgate.

Ufesk har utseendet mot seg

«Ta fesk tell Lofoten» sier man nordpå når man mener noe er overflødig. Lofoten er i sannhet et overflødighetshorn, og da blir man lett litt småkresen. Breiflabb (marulk) og steinbit har jo begge utseende mot seg, men er som så mange av oss stygge gode på innsiden. Derfor var det vanlig å hive dem på havet. Den legendariske kjøkkensjefen på gamle Fiskekrogen i Tromsø, Sepp Perger, fant imidlertid ut at disse fiskeslagene smakte godt, og førte ufesken inn i restaurantkjøkkenene. Fiskekrogen i Henningsvær har siden fulgt opp tradisjonen og serverer disse faste, velsmakende fiskeslagene i mange ulike varianter.

To tonn blåskjell serveres i løpet av sommeren

Blåskjell, som jo tradisjonelt var agn i Nord-Norge, er den store sommerfavoritten. Else Marie Larsen, daglig leder på Fiskekrogen, måtte dobbeltsjekke med leverandøren sin, men jo, hun hadde faktisk kjøpt inn to tonn blåskjell hos ham i fjor. Dampet i hvitvin med fløte og urter smaker de deilig av sommer, enten sommeren er av den varme solrike eller hustrige, våte sorten. Skalldyrfat er en annen favoritt. Det står også alltid fiskekraft klar til å koke fiskesuppe på, og fiskesuppa på Fiskekrogen er viden kjent. På sommeren, mens hvalfangsten pågår, kommer det også fersk hvalkjøtt på menyen.

Kom hit på vinteren også

Under lofotfisket fylles også Fiskekrogen opp med vinterturister, fiskeoppkjøpere og lokalbefolkning. Den tradisjonelle mølja er ingen stor ting, men torsketungene er en av favorittene. På Fiskekrogen blir den servert panert og sprøstekt med remulade, potet og syrlig agurksalat, altså nesten som hjemme, men med det lille ekstra. Kveita er fin og fast i fisken på vinteren, og serveres gjerne dampet med rømmesaus og grønnsaker. Boknafesk er nok likevel aller mest populær, det er halvtørr torsk med en konsentrert aroma og fast konsistens. Den serveres med bacon, kokt potet og erterstuing.

Besøk på Fiskekrogen

Fiskekrogen er åpen det meste av året, og på sommeren er det greit å bestille bord på forhånd.

Vil du besøke Fiskekrogen?

Du finner mer informasjon på Fiskekrogen sine hjemmesider!