Kristin Folsland Olsen

Fjelltur til Fløya og Djevelporten i Lofoten (590 moh.)

Rett ovenfor Svolvær ruver fjellet Fløya. Turen, som foregår delvis i en sherpatrapp, er bratt med en luftig avslutning. Underveis passerer du den spektakulære fjellformasjonen Djevelporten. Turen er bratt og krever at en er godt skodd. Sti og trapper kan være svært glatt når de er våt, isete og snødekt

Sesong

Sommer

Vanskelighetsgrad

Grei opp trappa, middels videre. Krevende om du skal opp den aller siste toppen. Turen er bratt og krever at en er godt skodd. Sti og trapper kan være svært glatt når de er våt, isete og snødekt

Varighet

Ca. 3 timer (2 timer opp og 1 ned)

Distanse

4 km

Startsted

Skiltet sti begynner ved barnehagen i Blåtindveien, øst i Svolvær by.

Turen opp starter i en sherpatrapp i Svolvær

Turen til Fløya og Djevelporten starter rett utenfor sentrum av Svolvær. Stien begynner like ved barnehagen i Blåtindveien, og leder oppover den bratte lia. Snart kommer du til en sherpatrapp som ble påbegynt i 2019. Det er tilrettelagt fine rasteplasser og benker underveis. Og det trengs – for det går bratt oppover!
(Sherpatrappen skal videreføres, så informasjonen her kan avvike noe fra gjeldene informasjon etterhvert som arbeidet med trappen skrider frem). Oppe på den første heia der terrenget flater noe ut, deler stien seg i to. Én leder til høyre mot Svolværgeita. Du skal følge stien som går rett frem før den dreier østover og inn i den brede dalen som ender i et skar mellom Frosken og Fløya. Det er lagt klopper over myrterrenget.

Terrenget mot Fløya og Djevelporten er bratt og eksponert

Vel oppe i skaret ser du Djevelporten, en steinblokk som er kilt fast mellom fjell på hver side. Det er svært bratt og eksponert her. Et fall vil være fatalt. Vis stor forsiktighet hvis du våger deg ut på Djevelporten for å posere for dagens Instagrambilde.
Stien mot Fløya fortsetter oppover og bortetter fjellsiden i en bueform. Fremme ved ryggen kan du se ut mot Vestfjorden og ned på Svolvær. Her er det god boltreplass og finfin utsikt.
Velger du å gå helt til topps må du ta hendene til hjelp og klatre opp en bratt passasje på 2–3 meter før det er grei skuring til toppen. Husk at du skal ned igjen også, den bratte passasjen er mer krevende på returen, spesielt om det er vått! På toppen av Fløya står en varde, og det er god plass til å sitte og spise nista si.

Svolvær er Lofotens hovedstad

Uansett om du tar toppstøtet eller nøyer deg med å stoppe på fjellryggen nedenunder, får du nyte et fabelaktig skue over «Lofotens hovedstad». Med sine 4700 innbyggere er Svolvær den mest folkerike bosetningen i øyriket. Svolvær har småflyplass og anløp for både Hurtigruta, ferge og hurtigbåt, og er et kommunikasjonsknutepunkt for hele øygruppen. I Svolvær er det et rikt utvalg av overnattingsmuligheter, butikker, gallerier og spisesteder. Hva med en is eller en kald øl på et av serveringsstedene på havnepromenaden etter endt tur?

torget ligger turistinformasjonen hvor du kan finne ut mer om hva Lofoten har å by på. Kanskje frister det å bli med på en kajakktur i nærområdet eller en rib-safari til den majestetiske Trollfjorden

Ønsker du å spasere litt mer anbefales det å ta føttene fatt og gå ut mot statuen Fiskarkona som står på en påle utenfor moloen. For å komme deg hit går du over den store broen ut til Svinøya. På Svinøya finner du også yogasenteret Min Yoga Lofoten. Å bli med på en  yogatime vil være en perfekt måte å tøye ut på etter dagens strabaser i fjellet.

Svolvær er hovedstaden i Lofoten

Kanskje du skal prøve deg på klatring i ferien?

Svolværgeita, som du passerer på turen til Fløya, er Lofotens kanskje aller mest kjente fjellformasjon. Mange ønsker å klatre opp, og noen gjør vågestykket det er å hoppe mellom de to hornene. Å stå på den spisse toppen og kikke ned på kirkegården flere hundre luftige meter nedenfor er spenning nok for de aller fleste. Å bestige Svolværgeita krever tau og komplett klatreutstyr. Mangler du tilstrekkelig erfaring til å gjennomføre turen på egenhånd kan du bli med kyndig klatreguide for å få deg en opplevelse for livet.

Trenger du mer informasjon om Lofoten?

Ta kontakt med turistkontoret til Destination Lofoten. Der møter du lokale ildsjeler som sørger for at ferien din i Lofoten blir akkurat slik den bør være!

Relevante aktiviteter