Ronny Lien

Fjelltur til Torghatten

Fjellturen til det karakteristiske fjellet Torghatten er en enkel, men utrolig vakker tur gjennom et fascinerende naturfenomen. PS.

Sesong

Mai – Oktober

Vanskelighetsgrad

Enkel

Varighet

Ca. 1 time

Distanse

0,6 kilometer

Hvor ligger Torghatten?

Torghatten ligger ca. 12 kilometer kjøring i fra Brønnøysund sentrum på Helgelandskysten. Kjør FV. 54 i retning sørover når du befinner deg i Brønnøysund, og du vil etter ca. 20 minutter befinne deg ved parkeringsplassen til Torghatten. På fine dager er dette en populær tur, og det kan være smart å være tidlig ute. Men, normalt sett vil den gode parkeringskapasiteten være mer enn nok. Turen til Torghatten er et naturlig sted for de som er på tur langs kystriksveien.

OBS! På grunn av anleggsarbeid rundt Torghatten er det begrenset med parkeringsmuligheter der frem til våren 2023. Sjekk nettsidene til Brønnøy kommune for mer informasjon.

Tur gjennom hullet til Torghatten

Torghatten er mest kjent for det karakteristiske hullet som går tvers gjennom det relativt store fjellet. Selve hullet er så stort som 160 meter langt, 35 meter høyt og 15-20 meter bredt på sitt største. Det er turen gjennom hullet som er den mest populære, og selv med et par litt bratte partier underveis, så er dette en tur som kan gjennomføres av de aller fleste. Selve stien opp til hullet er god og tydelig, her vil du også møte noen partier med trapper, som kan dateres helt tilbake til 1870-årene.

Etter hvert som du kommer nærmere inngangen til hullet, så beveger stien seg inn mot en kløft hvor veggene rundt blir steile. Inne i selve hullet er taket høyt over deg. Det kan renne litt fra

Gå opp på toppen av Torghatten

Om du vil nyte den vakre utsikten på toppen av Torghatten er det fullt mulig å komme seg på toppen i løpet av relativt kort tid. For folk med mye fjellerfaring, vil det være en smal sak å kombinere turen til hullet med en tur til toppen av Torghatten på en og samme dag. Normalveien opp til toppen av Torghatten starter helt ved strandflata. Det er forholdsvis enkelt hele veien til toppen, men folk med høydeskrekk vil kunne oppleve små partier av turen som litt luftige. Turen er aldri teknisk vanskelig, men må graderes som middels utfordrende grunnet de litt luftige partiene. Når du er på toppen vil du på en klarværsdag ha utsikt helt til Trøndelag, og så langt som til De Syv Søstre.

Turen rundt Torghatten passer for alle

Har du lyst på en enkel tur i flatere landskap er turen rundt Torghatten et veldig godt alternativ. Om du velger å gå hele veien, vil turen ta 1-1.5 time i et rolig tempo. Det er også mulig å komme seg rundt Torghatten med sykkel om du ønsker dette. Turen vil da naturligvis gå unna i et raskere tempo, og det kan kanskje være aktuelt å legge noen meter på veien som tok deg til selve Torghatten fra Brønnøysund.

Hullet til Torghatten ble skapt under istiden

I følge vitenskapen ble hullet gjennom Torghatten skapt under istiden. En møysommelig prosess hvor vann og is har gravd sin vei gjennom fjellet er forklaringen på fenomenet. Grunnen til at alt ikke falt i grus, er at området hvor hullet befinner seg i dag var av en løsere bergart enn resten av fjellet. Selve navnet Torghatten har den fått grunnet sin plassering på øya Torg, og tilnavnet hatten stammer i fra selve formasjonen til fjellet.

Torghattenulykken i 1988

Den 6. mai i 1988 kræsjet et Widerøe fly i Torghatten. Dette er en av de mest alvorlige flyulykkene i norsk sivil luftfart sin historie. De tragiske hendelsene rundt Torghattenulykken har i senere tid blitt til en dokumentar, og i løpet av dokumentaren får du en grundig gjennomgang av mange aspekter rundt den kjente ulykken. Om du tar turen til Torghatten vil du i dag kunne se et minnesmerke over ulykken.

Brønnøysund sentrum

Brønnøysund er det naturlige stoppepunktet for alle som skal på tur til Torghatten. Om du vil nyte en god middag er Hildurs Urterarium et sted du absolutt bør vurdere å stoppe. I Brønnøysund finner du også en rekke ulike overnattingsalternativer, samt at Brønnøy Kirke fra 1870 er et kulturelt innslag interesserte absolutt bør få med seg.

Andre fjelltrapper i nord

Skal du til Helgelandskysten i sommer?

Ta kontakt med Visit Helgeland for all informasjon vedrørende ditt besøk