Gå på ski over Finnmarksvidda

En dagstur på ski i furuskogen og på vidda ved Karasjok passer for selv uerfarne skigåere. Mange kan også være med på en nidagerstur over Finnmarksvidda på slutten av vinteren. En 17-dagers ekstremtur i februar krever derimot sin kvinne. Turgleder I Karasjok tar deg med ut på Finnmarksvidda.

Finnmarksvidda er et småkupert landskap med solid snødekke fra november til mai. Her er det smått med oppkjørte løyper, men perfekte forhold for den som vil oppleve urørt villmark på ski. Liv Engholm og Thomas S. Nilsen i Karasjok driver aktivitetsfirmaet Turgleder AS, som bruker vinteren til lange og korte skiturer i dette hvite skiparadiset.

Forbausende mange kan være en uke på ski på Finnmarksvidda

Du trenger ikke hete Lars Monsen for å være en uke på Finnmarksvidda. Liv og Thomas tar med gjester over Finnmarksvidda fra Alta til Karasjok på en ni dagers tur, derav sju dagers skitur. En uke på vidda kan høres lenge ut for den jevne søndagsturgåer, men er faktisk ikke noen ekstremtur. Dagsmarsjene er rundt 15 kilometer, så det er ikke skremmende langt. Alle er med på å rigge opp, pakke sammen og lage mat. Det overnattes i telt og på hytter på fjellet, og hunder er med og hjelper til med trekkjobben.

Fakta om skiturer på Finnmarksvidda

9-dagersturen er egnet for alle som er i god form og er vant til å gå langt, trene og være ute i natur under all slags forhold. Det kreves ingen spesielle skiferdigheter, så lenge du er villig til å lære underveis.

Du må ha gått lange skiturer før, og du må ha overnattet i telt på vinteren før.

Sjekk hjemmesida til Turgleder

Selv nybegynnere på ski blir med på vårskituren

Siden nidagersturen ikke har de lengste distansene, har det også vært med folk fra land med dårlig skiføre, slik som Nederland og Sør-Afrika, uten problemer. Det hele er en holdningssak; er man vant til å være ute og i aktivitet, venner man seg til snø og ski. Litt muskler og stamina fra øvrig trening, og litt erfaring fra friluftsliv generelt kommer imidlertid godt med.

Noen turer er for tøffinger

Trente og hardføre utendørsmennesker innbyr Turgleder til en ekstremtur på hele 17 dager, selve turen tar 12-14 dager . Turen starter på Hatter, fjellovergangen mellom Skaidi og Porsangerfjorden, og går sørover gjennom Stabbursdalen nasjonalpark og videre over Finnmarksvidda til Karasjok. Gruppa sover i telt i nattetemperaturer ned mot -40, og alle er med på å rigge opp leir og lage mat. Ruta som velges går utenom alt av skuterløyper, og sjansen for å møte noen andre er svært små. Turen går flere ganger om vinteren.

Tren på å krysse Grønlandsisen

I vanskelighetsgrad kan ekstremturen sammenlignes med å krysse Grønland. Faktisk er landskapet i Finnmark mer utfordrende enn den flate innlandsisen, så man får brynt seg. Noen bruker også denne turen til å trene seg opp til grønlandskryssing. Deltakerne på denne turen må være turvante, ha gått mye på ski og ha overnattet i telt før.

Nybegynnere inviteres til dagsturer i Karasjok

På forespørsel lager også Turgleder dagsturer for gjestene ut fra Karasjok. Da tilbys det turer ut i landskapet rundt Karasjok. Programmet tilpasses gjestene. Noen er svært turvante, og vil gjerne ha en god dagsmarsj. Dette er imidlertid en god anledning for de lite turvante til å få seg en tur ut i urørt natur. Bål med lunsj ute og varm drikke inngår selvsagt.

Med Turgleder på tur!

Gå videre for å lese mer om turen

Se også