Kristin Folsland Olsen

Himmeltinden i Lofoten (962 moh.)

Himmeltinden (964 moh.) er Vestvågøys høyeste fjell. Stien er god uten spesielle terrengutfordringer, men det svir godt i låra!

Season

mai – oktober

Distanse

6,2 km (tur / retur)

Høydemeter

920 høydemeter

Difficulty

Ikke teknisk vanskelig, men lengden gjør den middels krevende.

Duration

4 – 6 timer

Veibeskrivelse til Himmeltinden

Stien begynner fra Hauklandstranda, som ligger omtrent 15-minutters kjøretur fra Leknes. Fra Leknes, kjør langs E10 mot Å. Etter 6 kilometer svinger du til høyre til Offersøyveien – kjør forsiktig da veien er noe smal og kan ha telehiv eller andre sår i veien. Langs med veien følger du skiltene til Haukland, som er en av de vakreste strendene i Lofoten. Fortsett i 2,4 kilometer og ta deretter til venstre på Voieveien. Etter omtrent 5 kilometer kommer du til stranden, hvor det er rikelig med parkering.

Ofte stilte spørsmål om Himmeltinden

Det er per dags dato (april 2020) ingen parkeringsavgift på Haukland. Parkeringsplassen og stranden er veldig populær, og selv om det er mange plasser – så kan det bli trangt på en fin dag.

Det er lov å overnatte på stranda, og man må følge vanlige norske regler om camping i fri natur.

Himmeltinden ligger helt vest på Vestvågøy, med start på Haukland eller Uttakleiv. Fra parkeringsplassen på Hauklandsstranda sikter du mot den gamle kjerreveien som går over tunellen til Uttakleiv. Følg kjerreveien til dens høyeste punkt. Her flater terrenget ut. Starter du fra Uttakleiv (ved den gamle skolen) leder kjerreveien deg hit fra motsatt hold.

Turbeskrivelse til Himmeltinden

Fra parkeringsplassen ved stranda på Haukland så følger du asfaltveien som går til høyre for tunnelen mot Utakleiv, i omtrent halvannen kilometer. Ta til venstre ved lysstolpene og følg stien som fører ned den gamle grusveien til Utakleiv. Når du kommer til Klumpan (dette er avmerket på kartet) så flater terrenget ut i et område som kan være myrlendt.

Ved en stor, markert stein leder en sti oppover Durmålsdalen. Herfra er det jevn, bratt stigning i 700 høydemeter, og det kjenner du sannsynligvis i lårene! På denne turen er det ingen krevende veivalg, veien gir seg selv, og stien er god. Men tungt er det! Det går jevnt og trutt – og bratt – oppover, uten avbrekk.
De fleste stopper på fortoppen på 931 moh. Her er den fineste rasteplassen og den beste toppfølelsen. I toppvarden finner du turboka du kan signere. Nyt den himmelske utsikten fra Himmeltinden. Herfra ser du de vakre strendene på Haukland og Uttakleiv og det smaragdgrønnet havet nesten 1000 meter lenger ned, som frister til et bad. Mektige fjell viser seg frem på andre siden av Nappstraumen.

Avslutt på Haukland med et bad?

Hvor er det høyeste punktet på Himmeltinden?

Det høyeste punktet ligger på nordtoppen, hvor NATO-radaren står. Radaren som ble satt opp på 80-tallet overvåker det norske luftrommet. Løypa ut hit er dårligere enn den du har gått hittil, og noen partier kan være utsatt. Etter at du har vært her og sett på utsikten, så anbefales det å gå tilbake til for-toppen og spise lunsj der. Hauklandsstranda ligger der nede, og kanskje skal du våge et bad i det smaragdgrønne havet etter endt fjelltur?

Trenger du mer informasjon om Lofoten?

Ta kontakt med Destination Lofoten vedrørende alt du måtte lure på med ferien din i Lofoten.