Hvalrossafari på Svalbard

Opplev hvalrossen på vår båttur vestover til øyen Prins Karls Forland, hvor de fascinerende havpattedyrene ofte blir observert i kolonier på stranden.

Sesong

Sommer (mai-august)

Vanskelighetsgrad

Lett, passer de fleste

Varighet

7 timer

Webside

svalbardadventures.com

Vi kaster loss fra Longyearbyen og tar oss ut i Isfjorden der det venter utsikt over spisse fjelltopper og vakre fjordarmer. I båten har vi god plass, med varme, toalett, behagelige seter og panoramavinduer. En komfortabel måte å oppleve utsikten og speide etter dyreliv. For det er ikke bare hvalrossen vi kan se på denne turen. Til havs yrer det av liv fra hekkende sjøfugler på denne tiden av året, og på Svalbard er det et nært samspill mellom livet i havet og livet på land. Hold øynene åpne og ta gjerne med deg kikkert hvis du har.

Hvalrossens habitat

Vi svinger rundt Daudmannsodden og over Forlandsundet før vi ankommer dagens høydepunkt. Det er nemlig her, på Prins Karls Forland, hvor vi kan oppleve den Isfjordens største hvalrosskolonien. For et halvt århundre siden ble hvalrossen fredet etter 350 år med fangst. Under fangsttiden var bestanden nede i så lite som et par hundre hvalross på hele Svalbard. De siste årene har hvalrossen igjen begynt å ta i bruk gamle samlesteder og ett av de stedene er på Prins Karls Forland.   

Sosiale og sjarmerende skapninger

En hvalross kan veie så mye som 1,5 tonn og selv om de kan virke keitete på land, beveger de seg grasiøst og raskt når de er i vann. Hvalrossen er et sosialt dyr som ofte opptrer i flokk når de leter etter muslinger på havets bunn eller når de legger seg tørt på land for å hvile. Vi kommer tett på havpattedyrene fra båten og fotomulighetene er gode både for å fotografere hvalrossen på land og svømmende rundt båten.

Vi forlater Forlandet etter en god lunsj i magen og et herlig møte med hvalrossene. Hvis forholdene ligger til rette for det, og vi har tid, tar vi en ekstra tur innom en av isbreene vi passerer på veien tilbake til Longyearbyen.

Svalbard Adventures

Les mer om Hvalrosssafari på Svalbard på Svalbard Adventures.