Makaroni i løsvekt, engangstruser og sopelimer; krambua på handelsstedet på Jennestad ser ut som det ble forlatt i går. Hovedhuset er derimot stedet for ro og ettertanke, dette er nemlig et av Vesterålens førende gallerier.
I 1982 stengte butikken på Jennestad, 8 km nord for Sortland. Siden har ikke butikken blitt rørt, og besøkende kan se en intakt butikk med et vareutvalg som spenner over hele det 20. århundre. Ved begynnelsen av det 20. århundre var Jennestad en alvorlig konkurrent til handelsstedet på Sortland, mens ved nedleggelsen må butikken ha fremstått som en nedstøvet bakevje.
14000 vareslag ble ført, mange er her ennå
I sine glansdager førte butikken 14 000 ulike vareslag. Mange tusen av dem er ennå å se på butikken. Strømpebukser, pensko for herrer og sekstitallets undertøyschläger engangstruser kledde opp lokalbefolkningen. Sortlandsjentene dro gjerne på oppdagerferd til Jennestad i hippietida på syttitallet, stedet var en gullgruve. Pussemiddelet gloria, sunlightsæbe og salmiakksåpe var uunnværlig. Koppestell med rosenknopper kunne fylles med Ceylon-te fra fargerike bokser.
Løst og fast selges i løsvekt
Varer i løsvekt ble solgt fra skuffer i disken, svisker, datidens favorittgrønnsak makaroni, rosiner, mandler, grønnerter og fyrstikker ble øst opp, helt i poser og solgt etter vekt. Fra taket henger det hjulvisper, sinkbøtter og sopelimer. På Jennestad må man ha hatt vanskelig for å kaste. Poser med erstatningskaffe fra 2. verdenskrig, lagd på erter, er nemlig bevart. Man kan også få et par sko laget av cellulose med tresåler, de tilhørende rasjoneringskortene er utstilt.
Reklametekstene er møtet med gamle idealer
Bleknede reklameplakater forteller om andre idealer. Den kjekke Pall Mall-mannen lover «den fineste smaken fra U.S.A.», mens Flott matfett er mest passende for julebaksten. Det er forskjell på hvitt og blendahvitt, og Toy er forfriskende. Melange margarin har ikke margarinsmak, og Bergene påskemarsipan bruker kun et bredt smil og en sekstitallssveis som salgsargument. Vår favoritt er likevel Vesteraalskes Kystruter; «våre erfaring er Deres garanti». Vesterålinger er til å stole på!
Galleri Jennestad har skiftende utstillinger
Der krambua er et myldrende virvar, råder en behersket ånd i hovedhuset. Selve huset i hvitmalt sveitserstil fra 1917 er velbevart med sine luftige himlinger og høye, elegante vinduer mot Sortlandssundet og tindene på Hinnøya. Det en gang så rike interiøret har imidlertid gått tapt. Dermed er det skapt store flater som kan fylles med samtidskunst. Jennestad er blitt en av Vesterålens førende gallerier som sommeren.
Ordet, tonen og bildet er temaene
Tre store stuer fungerer som galleri. De har som tema ordet, tonen og bildet, noe som gjenspeiler seg i dekoren. Her er det en ny utstilling hver sommer, og gjennom årene har kjente navn som Håkon Gullvåg, Niko Widerberg, Håkon Bleken og Frank Brunner stilt ut. Små og store konserter og arrangementer finner også sted gjennom sesongen.
Jennestad handelssted var en gang ledende
Krambua på Jennestad er fra 1871, mens hovedhuset er fra 1917. I denne perioden var Jennestad et av de førende stedene i Vesterålen, og det ble drevet fiskehandel i værene på yttersida av Vesterålen, det ble i mange år drevet gruvedrift etter grafitt i åsen bak og opplandet er et rikt jordbruksområde. Sortland 8 km lenger sør har imidlertid en bedre havn, og med oppmudringa av Risøyrenna i 1922 og anløp av Hurtigruta på Sortland gikk det gradvis tilbake med Jennestad. Det er selve forfallet som har gjort at Krambua har blitt så godt bevart.
Besøk på Jennestad skjer helst på sommeren
Sommerstid vender travelheten tilbake til Jennestad. Folk fra Sortland kommer syklende de åtte kilometerne for å se på utstillingen, spise vafler i galleriet og se seg rundt i Krambua. Man kan fremdeles handle i Krambua, de selger både gammeldagse leker, husflidsvarer og gode drops. Galleriet er i privat eie, mens Krambua inngår i Museum Nord.
Visit Vesterålen
Les mer om alt som er å se i Vesterålen inkludert Jennestad handelssted.