Litløy Fyr

Litløy fyr er en øy for deg selv

Bor du et par dager på din egen øy med ditt eget fyr ytterst i Vesterålen, er det tid for hvile og ettertanke. Med mindre en storslagen storm eller et gnistrende nordlys bryter løs.

Fyret på Litløya ytterst i Vesterålen er omtrent så langt utenfor allfarvei du kan komme. Hit kommer du i åpen båt over åpent hav, og så opp 300 trinn fra fjæra. Dermed er Litløy fyr et mål for reisende som søker ro og hvile fremfor hesblesende program.

En gang var Litløy et fiskevær

Litløy fyr ble tent i 1912. Fram til 2003 var fyret bemannet. Den lille øya var imidlertid et travelt fiskevær fram til 2. verdenskrig, og fra 1890 rapporteres det at 890 sesongfiskere var innom. Etter krigen gikk det imidlertid tilbake med været, og på 1950-tallet flyttet de siste. I dag kan man se tuftene av husene, noen jernaldergraver og noen røyser fra steinalderen på en liten kulturvandring.

Du har fri sikt mot nordlyset i nordvest

På Litløya er hovedaktiviteten å trekke pusten og nyte synsinntrykkene. Blikket skanner uavlatelig havet, fjellene og i mørket de bittesmå lysene fra de fjerne bosettingene. Da vil man oppdage det med en gang når nordlyset plutselig flammer opp i nordvest. Står da kameraet klart på stativ, fanges de grønne strålene inn mot Gaukværøyas svarte silhuett.

Det blir full storm og stormende jubel

Når uværet feier inn langs Golfstrømmen, er Litløya en trygg observasjonspost i stormens øye. Gjennom vinduene beskues Atlanterens spesialeffekter i lyset fra peisen og med varm drikke. Men kaldt er det sjelden, temperaturen på Litløya holder seg rundt og over frysepunktet hele vinteren, og bare sjelden faller det snø.

Nordlyset får danse uten konkurranse fra andre lyskilder © Litløy Fyr

Vinterlyset observeres fra Litløy

Noen uker midtvinters er sola under horisonten midt på dagen. Polardemringen fra en lav sørlig vinkel er imidlertid full av farger fra gull over skjært rosa til dypblått. Etter jul starter vinterfisket, og de siste årene har båtene tatt kvoten sin rett utenfor fjæresteinene på Litløya.

Sommeren er full av liv

Fri sikt mot nord betyr mye midnattssol, fra midten av mai til slutten av juli. I lyse sommernetter grilles det på et utsiktpunkt høyt over havet. Du kan låne en robåt og ro litt ut fra land for å fiske storstei. I kajakk kommer du inn på dyrelivet; havørn, lunde, skarv, måse og havsule hekker i området, og spekkhogger og sel ses ofte. I båt kommer man lett til den 300 meter høye oppstigningen på Gaukværøy eller til holmene hvor havsula hekker.

Alle rom har havutsikt

Kunst på rommet? Utsikten mot nordsida av Lofotveggen og synsranden er hovedutsmykningen på rommene. En lys, nøytral og ren dekor sporer til ro og avslapning. Bare i salongen brytes enkelheten av årets lille kunstutstilling av lokale kunstnere.

Maten er hjemmelaget

Kosten inngår når du bor på Litløy fyr. Fersk fisk fra Vesterålen, krydret med selvdyrkede urter, selvfisket krabbe, brenneslepai laget av ugress på øya og bær eller rabarbra fra egen hage til dessert; den hjemmelagde, økologiske menyen kunne bare vært tilberedt her.

Slik er det å bo på Litløy fyr

På Litløy fyr bor man i to eller tre netter, gjerne som en avslappende del av en større reise i øyriket. Man tar gjerne kontakt og avtaler opphold, mat, henting og kanskje en båtutflukt. En høst- eller vinterstorm kan forsinke ut- eller hjemreisen, så fleksibelt program, evt. fleksible flybilletter, er en fordel fra september og utover til mars.

Vil du overnatte i et fyr?

Ta kontakt med Visit Vesterålen å få hjelp til alt det du måtte trenge!

Se også