Therese van Nieuwenhoven

Polarlyssenteret gir full forklaring på Nordlyset

Solstormer, magnetiske partikler og solflekker; ønsker du å forstå hvordan nordlyset oppstår og lære mer om hvordan du kan forutse det, skal du reise til lille, avsides Laukvika i Lofoten. Der gir nemlig Rob og Teresa deg hele sammenhengen!

Aurora borealis framstår formange som et stort mysterium. Rob går imidlertid langt i å gi den eksakte, vitenskapelige forståelsen av fenomenet. En magnetometer måler magnetiske forstyrrelser i atmosfæren. Rob påpeker imidlertid at du også kan se det på et vanlig kompass, når magnetismen er høy beveger kompassnåla seg. Et instrument måler indusert elektrisk strøm i jorda, noe som står i nær sammenheng med det som skjer ute i atmosfæren.

Robs instrumenter observerer også eksplosjonene på sola. 8,3 minutter etter at de har funnet sted, leser Rob dem av. Så tar det én til fire dager før nordlyset lyser på himmelen over Laukvika.

Den store forklaringen gis av Rob

Rob og Terese tar imot grupper og enkeltreisende både om dagen og om kvelden. Rob holder da et foredrag om nordlyset, om hvordan det oppstår og først og fremst hvordan man kan forutse det. Nordlysbilder og demonstrasjoner av instrumentene inngår.

Du får nordlys-SMS resten av ferien

Noe av det som begeistrer mest er SMS-meldingene fra Rob. Hver dag inntil midnatt sender han ut en situasjonsrapport fra rommet, slik at du kan planlegge.de nne tjenesten gis en hel uke eller så lenge gjestene er i nordlyssonen.

Få ditt portrett med Aurora

Therese er fotografen i huset, og har spesialisert seg på skarpe nordlysbilder. Når nordlyset titter fram, sørger hun for å portrettere dem med nordlyset som mektig bakgrunn. Hobbyfotografer får en rask innføring i hvordan man fanger inn nordlysstrålene med kamera.

© Therese van Nieuwenhoven

Fra Laukvika er det fri sikt mot nordvest

Polarlyssenteret befinner seg i Laukvika på nordsiden av Lofoten. I perioder med lav aktivitet er det fri sikt over havet i nordvest mot nordlyset, og når nordlysbuen eksploderer, står den høyt over de fjerne lofotfjellene i sør.

Lofoten har et underholdene klima

Klimaet i Laukvika er skiftende kystklima. Her veksler klart vintervær med snøbyger og regnvær. Den store fordelen er imidlertid temperaturen, lofotværet er det mildeste langs hele nordlysovalen rundt jorda, det betyr at du kan være ute lenge uten å fryse. Batteriene i kameraet holder også mye lenger. For å maksimere nordlyssjansene kan det være en god ide å bo i gjesteleiligheten som Rob og Therese leier ut. Da kan man vente i ro og mak.

De flyttet fra Nederland til Laukvik

Rob er utdannet som ekspert på tekniske instrumenter. Han hadde solobservasjoner som hobby, og begynte etter hvert å gi en sirkel av venner og kontakter meldinger om de sjeldnere utbruddene av nordlys i Nederland og landene rundt. Etter hvert kunne han gi nordlysturister i Nord-Norge gode nordlysvarsler per telefon fra Nederland. Da de skulle bygge nytt ungdomshus i Laukvika, og de t gamle var til salgs, var det ikke vanskelig å bestemme seg.

Gjør Laukvika til første stopp på nordlysreisen

Det er mange måter å se nordlyset på. Rob anbefaler imidlertid å komme til Nordlyssenteret i begynnelsen av oppholdet. Den kunnskapen man får med seg er til nytte når man så reiser videre i Nord-Norge. En nordlysbue sett over havet nord for Laukvika kan være over hodet på nordlystittere i Tromsø og på sørhimmelen sett fra Nordkapp, men det er den same buen informasjonen fra Laukvika er derfor gull verdt.

© Therese van Nieuwenhoven

Besøk polarlyssenteret i Lofoten

Om du vil vite mer om Polarlyssenteret kan du besøke de i Lofoten.