Knut Hansvold

Restaurant Kjøkkenet i Svolvær

Skikkelig mat i rause porsjoner servert med raffinement og omsorg for gjesten; Restaurant Kjøkkenet i Svolvær er et glimt inn i godt, gammeldags matstell i Lofoten.

Innredningen på Restaurant Kjøkkenet i Svolvær er langt fra dagens minimalisme. Midt i rommet troner en klebersteinspeis, og like ved står en gammel rokk. Gjestene sitter på blåmalte slagbenker og trehvite stoler, hvite tallerkener med blå stråmønstre pryder veggene, og kveldssola lyser opp kobberkjelene. Det hele ånder trivsel og gammeldags hygge. Utsikten mot Lofotfjellene og havna i Svolvær imponerer.

Lekre menyer på Restaurant Kjøkkenet

Menyene har navn som oser av tradisjon. Skipperfrue Danielsens forretter, Hvalfanger Syvertsens fiskeretter og Væreier Salamonsens kjøttretter setter stemningen fra gamle kjøkkener hos nessekonger og sjøkapteiner. I slike kjøkken kom maten fra havet og fra jordene rundt huset, kanskje med en kjøkkenhage for ekstra krydder. Tilberedningen var imidlertid inspirert av den store verden, for fiskehandelen nådde langt utenfor Norge. Menyen på Restaurant Kjøkkenet er både lokal og internasjonal, slik nordnorsk mat gjerne er.

Nydelig smaker

Vi og ledsager kom en lys vårkveld til Restaurant Kjøkkenet, og valgte å smake på mest mulig av den omfattende menyen. Vi valgte henholdsvis sjøkreps med pesto, bruschetta og tomatsalat og kamskjell med kremet jordskokk og crispy skorsonerrot, og sørget for å smake hos hverandre. Kamskjellene var perfekt stekt, og hadde en nydelig konsistens, og jordskokkpuréen satte smak uten å overdøve. Skorsonerrotbitene satte en deilig, sprø spiss på det hele. Sjøkrepsen hadde et middelhavspreg med pesto, bruschetta og tomatsalat, men sjøkrepsen er helt lokal. Verken sjøkreps eller kamskjell kan sies å være tradisjonsmat; skalldyrene var ikke oppdaget som matkilde i det fiskerike Lofoten. Så var heller ikke forrett noe man drev så mye med før.

Solide hovedretter

Hovedrettene er imidlertid av det gode, gammeldagse slaget. Vi valgte torsketunger, som kom sprøstekte med poteter og råkostsalat, samt en dæsj god majonessaus. Tungene var deilig myke og lettfordøyde inni det harde skallet. Ledsageren valgte klippfiskgrateng, en eksklusiv utgave av den gode, gamle fiskegratengen som gleder kystbefolkningen en vanlig ukedag. Med salt, røkt bacon oppå og en deilig, kremete konsistens var det en rett som ga et hjertelig gjensyn med en gammel favoritt.

Dessert

Dessertene var av det hjertelige slaget; vi valgte multesuppa med rørosrømme og kanel, mens ledsageren gikk for den lune eplepaien med vaniljesaus. Begge dessertene kunne vært servert i et bedrestilt nordnorsk hjem en søndag for 100 år siden, og man følte Hanna Winsnes’ anerkjennende nikk.

Menyen varierer

Vi kom en lys vårkveld med lav sol gjennom rutete vinduer. Om vinteren, når Vestfjorden står full av skrei, er fersk, ovnsbakt skrei blant favorittene. På forsommeren er det tid for ferskt hvalkjøtt, som serveres grillet som hovedrett eller speket som forrett. Boknafisken, denne halvtørre torsken, nytes også på sommeren. Stemningen varierer også, fra sollyse sommerkvelder med måseskrik gjennom vinduer på gløtt til svarte vinternetter med fyr på peisen og tente lys i alle lysestaker. Opplevelsen varierer altså gjennom året, og frister til gjentakelse. En humørfull og hjertelig betjening og masse atmosfære er imidlertid helårlig.

Spise på Restaurant Kjøkkenet

Kjøkkenet er restauranten for turistanlegget Anker Brygge på Lamholmen, en egen liten øy midt i havnebassenget i Svolvær. Her finnes rorbuer av det moderne, komfortable slaget. Vegg i vegg ligger Bryggebaren, som er et populært utested med stor lokal oppslutning.

Visit Lofoten

Visit Lofoten turistorganisasjonens hjemmeside forteller om alt som er å se i Lofoten.