Tiende generasjon av familien Kulseng kan ønske velkommen til middag på krystall med porselen i ei lån fra 1750 på Røkenes gård. Servicen er upåklagelig, like til sufflørluka i veggen på brudesuiten.
Røkenes gård er noe av det nærmeste vi kommer storgård i Nord-Norge. Gården har vært drevet av familien Kulseng i 10 generasjoner, helt fra 1673. Vi hører første gang om Røkenes da den på 1300-tallet gis som sjelebot til kirken, men sannsynligvis ble den ryddet på 3-400-tallet.
Brennevinsbevilling startet forretningen
Handel med fisk sørover og med importvarer nordover ble viktigst fra 1500-tallet av. I 1777 fikk gården Kongelig Vin- og Brændevinsbevilling, og brennevin var den gang en magnet for å trekke aktivitet til gårds. Gårdsdrift på et for Nord-Norge stort gårdsbruk og fiske inngikk også i aktiviteten.
De eldste husene er fra 1700-tallet
Stabburet fra tidlig på 1700-tallet er det eldste huset på gården. Hovedhuset er fra 1750, og er et tradisjonelt, langt og smalt nordlandshus i to etasjer. Portalen er rikt utskåret i rokokkostil, og viser at man fulgte godt med på arkitekturtrendene.
Interiøret har utviklet seg i 200 år
Stuene tilhører ikke én bestemt tidsepoke, men favner den 200 år lange perioden huset var bolighus på gården. Dragestilsmøbler, en svungen biedermeiersofa, et gammelt klaffebord snekret av gårdens husfrue, madame Normann (1761-1835), for alltid merket etter skomakeren som kom til gården, London-uret med rike gull-kineserier fra 1730-tallet, utstilt krystall og sølv; alt har fulgt familien gjennom generasjoner. Silketapeter, tunge gardiner og et golv som ikke er helt rett forteller at vi er i et gammelt hus der generasjoner Kulseng ser på oss fra ovale rammer.
Her dekkes elegante taffel
Nordnorske middager er ofte hjertelige og rustikke. Middag på Røkenes med porselen og krystall har mer av eleganse og stil over seg. Råvarene kommer fra det rike jordbruksområdet rundt Harstad og fra havet utenfor. Tilberedningen er derimot mer preget av fransk og internasjonal mattradisjon, slik den må ha vært på en herregård. En innføring i historien fra vertskapet inngår i opplevelsen.
Fjøsen ble til kunstgalleri
I 1899 ble det bygd en for datida stor og moderne fjøs. Da gårdsdrifta ble nedlagt i 1987, ble den ombygd til bankettsal, kunstgalleri og utsalg for lokal husflid. Bilder av Harstad-kunstneren Karl Erik Harr er permanent utstilt. Bjelker, skråband og søyler, fløtt opp fra Namdalen i 1899, i tre etasjer danner en forbausende moderne estetikk under det synlige flistaket.
Afrikarommet minner om opphold i Botswana
Familien Kulseng bodde åtte år i Botswana på 1980-tallet. Da fjøsen ble bygd om og siloen sto tom, samlet de gjenstander og minner fra det sørlige Afrika der inne, og innredet det til et afrikarom. Masker, spyd og skjold i sterke, afrikanske farger holder minnet om viktig epoke for familien i live.
Dra hit om sommeren, eller på søndag
I de tre sommermånedene er Røkenes en populær lunsj- og middagsrestaurant. Resten av året er det åpent på søndager, og harstadfolk strømmer til for å ta søndagsmiddagen her. Konferansemiddager, banketter, julebord og 50-årsdager fyller resten av uka. Det gamle stabburet i to etasjer med klokke på taket er fint restaurert, og er gårdens overnattingstilbud. Moderne
Golfbanen har flott utsikt
På jordet utenfor gården ligger en nihulls golfbane i et kupert terreng høyt over fjorden med flott utsikt. Baktanken var ikke det herskapelige ved golfsporten. Snarere var tanken å holde kulturlandskapet åpent og i hevd, og dermed hindre både gjengroing og boligbygging.
Brudesuiten har sufflørluke
Et bryllup på Røkenes gård, med porselen og krystall i stilfulle omgivelser, er vel den beste starten på et ekteskap. Siden det var et styr å varme opp værelser på 1700-tallet, er den romantisk innredede brudesuiten kompakt, med en relativt liten brudeseng. Som sådan er den altså ikke egnet for fornuftsekteskap. For umiddelbar assistanse underveis på første reis finnes det en sufflørluke i veggen.
Visit Harstad
Destinasjon Harstads rikholdige hjemmeside har mange flere Harstadideer.