Aqua Lofoten Coast Adventure AS

Seil gjennom malstrømmen til Refsvikhula

Å reise i RiB-båt gjennom den beryktede malstrømmen for å se 4000 år gamle hulemalerier skulle man tro var for de tøffeste. Denne spennende turen kan imidlertid alle være med på!

Fra Reine, ytterst i Lofoten, går det RiB-tur ut til den værharde nordvestkysten av Moskenesøya for å besøke de 3-4000 år gamle hulemaleriene som finnes her. Underveis ser man sporene av gammel bosetting, og kjører gjennom Moskstraumen, litteraturens sagnomsuste malstrøm.

Season

Sommer

Difficulty

Lett

Route

Duration

5t

Moskstraumen er den legendariske malstrømmen

Moskstraumen (også kjent som Moskenesstraumen) er den originale malstrømmen. Fjellene i Lofoten fortsetter nemlig utover under havflata som en undersjøisk rygg mellom Moskenesøya og Mosken, hvor de ulike tidevannsbølgene mellom Norskehavet og Vestfjorden og månens effekt skaper et uoversiktlig virvar som ingen tidevannstabell kan bringe klarhet i. I Jules Vernes berømte roman «En verdensomseiling under havet» går ubåten Nautilus under i malstrømmen. Heldigvis er kapteinen på RiB-turene erfaren og vant til å lese strømmen. Turen blir avbrutt om forholdene er for vanskelige.

Hulemaleriene finnes i en åpen hule

Refsvikhula er en svær, åpen og katedralaktig hule på yttersida, vestsida, av Lofoten. Den er korsformet, og den har to innganger. Her har menneskene for 3-4000 år siden samlet seg til seremonier. På den ene siden er det avbildninger av mannsfigurer, mens kvinnefigurene er på den andre siden. Kvinnefigurene er samlet, mens mennene er mer spredt. Dette speiler kanskje det livet de førte; kvinnearbeidet var preget av samarbeid og samhold, mens mennene i større grad beveget seg alene ute i naturen.

Kanskje dette var et sted for seremonier

Helt uten skriftlige kilder kan vi ikke vite sikkert hvordan hula har vært brukt. Det finnes imidlertid ikke møddinger og andre rester som tyder på at folk har bodd her, til det er hula for våt og kald. Dette har vært et sted folk har samlet seg for seremonier, kanskje overgangsriter mellom barn og voksen. Ved sommersolverv når midnattssola helt ned i bunnen av hula, og man kan lett tenke seg at dette har vært en dag for å samles for å feire midtsommer. Etter at hulemaleriene i Refsvikhula ble funnet i 1987, har man etterhvert funnet flere hulemalerier i Lofoten.

Yttersida av Lofoten er i dag fraflyttet

I dag er Å den ytterste bosettingen i den sammenhengende øyrekka i Lofoten, altså bortsett fra de mer fjerntliggende øyene Værøy og Røst. Imidlertid bodde det tidligere folk i små bosettinger lenger ut mot Lofotodden, spissen av øyrekka. På tur utover ser man flere gamle bosettinger, noen steder med hus, andre steder bare med restene av steinmurer og støer. På Helle vitner nesten usynlige steinmurer og frodige gressvoller om tidligere bosetting. Guiden viser frem bilder og forteller om hvordan samfunnene blomstret og så døde ut.

Hvem kan være med?

Dette er en tur for de aller fleste. RiB er her et transportmiddel, ikke en måte å sette ny fartsrekord på. Dermed er man sikret en komfortabel, hyggelig tur med god anledning til å se naturen og ta bilder. Det er omtrent 45 minutter å gå på til dels ulendte stier fra landingsstedet til Refsvikhula, og for dette bør man være alminnelig gangfør. En ekstremtur er imidlertid dette langt fra, og er egnet både til barnefamilier og til dagens spreke pensjonister. Turene om sommeren går på ettermiddagen og kvelden, slik at man får med seg de varmende solstrålene fra ettermiddagssola på yttersida av Lofoten. Resten av året går turene på dagtid for å få med mest mulig dagslys.

Visit Lofoten

den lokale reiselivsorganisasjonen, som informerer om alt som er å se og gjøre i Lofoten.

REELofoten driver turene, og informerer med tekst og bilder på egen side.