Knut Hansvold

Smeden i Sund smir skarver på stein

Skarven er en mytisk fugl i nordnorsk folketru, og hos Smeden i Sund i Lofoten smis det vakre, enkle skarver i jern. Lofotens mest originale suvenirer ledsages av et artig og myldrende lokalmuseum.

I det lille fiskeværet Sund på Flakstadøya står det en smed som smir skarver hele året. Små skarver på en stein passer akkurat til en peishylle eller i et kjøkkenvindu. I over femti år har det blitt smidd skarver her, og gjestene står i skinnet av glørne rundt smia og ser at skarvene får strukket sin lange hals. Tor-Vegard Mørkved er smeden selv, og han står her stort sett hele året. «Gammelsmeden» Hans Gjertsen startet så smått tidlig på 1960-tallet, og er blant annet kjent for å ha gitt kong Olav V kongeskarven i gave under åpningen av Lofotveien i 1963. Fra 1989 har Tor-Vegard drevet smia.

Skarven er viktig i nordnorsk folketru

Den svarte skarven holder til på de ytterste skjærene før storhavet, og står der og tørker vingene sine før neste dykk. Ikke rart at fiskerne hadde mange forestillinger om skarvene. Sagnet om huldrelandet Utrøst, en vandrehistorie i slekt med det sunkne Atlantis, forteller om et lykkeland under havet med seilever, rømmegrøt og bergenskringler i overflod. Noen av skarvene vi ser på kysten er underjordiske derfra som har skapt seg om.

Smeden har et trofast publikum

En skarv på en stein appellerer til kystfolket, enten de er fiskere eller jobber i kommunen. Derfor står det ikke få skarver rundt på peishyllene langs kysten fra Smeden i Sund. En mann var innom og fortalte at han hadde sett på skarven på kjøkkenhylla hver dag som guttunge. Nå hadde søstera fått denne skarven i arveoppgjøret, og så ville han kjøpe en selv. Turistene som har sett skarvene på skjærene hele veien utover i Lofoten, lar seg også fange av den enkle formen og de trolske tankene som følger med.

En smed kan smi så mye

Skarvene er hovedproduktet hos Smeden i Sund. Ingen skarver er like, det er umulig å serieprodusere dem når man smir på gammelmåten. Av og til faller Tor-Vegard for fristelsen til å strekke halsen på skarvene for å gjøre dem ekstra høy, elegant og stilisert, andre ganger blir formen mer naturtro. Du får velge selv hva du liker best. Men det er mye annet her også, slik som artige tablåer, syklister, skiløpere, smeder i arbeid og mye annet.

Sund fiskerimuseum er et artig lokalmuseum

Sund fiskerimuseum inngår i anlegget, og er et myldrende lokalmuseum som stiller ut gjenstander fra den rike kystkulturen i Lofoten. Dette er en privat samling som ikke mottar noen form for støtte, og gjenstandene er gaver fra lokalbefolkningen i Sund og etter hvert fra hele Flakstad kommune. Vi snakker altså om et helt ekte lokalmuseum hvor det er artig å snuse rundt.

Båtmotorer framkaller kystnostalgi

Samlingen av båtmotorer vekker gamle minner hos kystbefolkningen. Blant klenodiene er en dansk firetaktsmotor fra 1908 og en svensk Bolinder fra 1916. Det var i disse årene fiskeflåten gikk over til motor, og båtmotorsamlingen følger utviklingen fram til våre dager. Det finnes også en stor samling nordlandsbåter i ulike størrelser i et naust, hvor man også kan se barkekar, garn og liner. Ei plate fra skipssida til det tyske slagskipet Tirpitz bidrar til å gi samlingen

Se ei ekte rorbu

En av bygningene på anlegget er ei helt ekte rorbu, ikke ei sånn som er pusset opp til turister. Den er delt i to deler, den indre delen ble varmet opp og var oppholdsrom for et helt båtlag. Innredningen er helt ekte, og viser hvor trangt og enkelt lofotfiskerne bodde. Den ytre delen, egnebua, var uoppvarmet, og her ble garnene bøtt, linene egna og fiskeredskapen stelt.

© Knut Hansvold

Besøk Smeden i Sund

Sund er en liten avstikker sørover fra E10, Nasjonal turistvei, gjennom Lofoten. Les gjerne mer på hjemmesida. De har også en side på Facebook. Stampen kafé er åpen i sommersesongen, og byr på kaffe og vaffel med utsikt mot Lofotveggen helt utover til Mosken og Værøy. Om du ikke har plass for en skarv i kofferten, er det likevel godt å ha sett en av dem bli til. Det er med andre ord ikke noe kjøpepress. Destination Lofoten har mer på sine sider om det å besøke Lofoten